Sundbys slit etter bryllupet: - Det var et sjokk mentalt og fysisk

Skistjernen er lykkelig, men i «begredelig form» etter festukene.

Her er Martin Johnsrud Sundby ute på løpetur med landslanget på Hafjell. I sommer har han giftet seg og hatt noen dager med treningsfri, men nå er det tilbake til hverdagen.
  • Sjur Magnus Bergstrøm
  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

LILLEHAMMER (adressa.no/aftenposten.no): Martin Johnsrud Sundby (30) var langrennsløperen som aldri skulle gifte seg. Da han først gjorde det, tok han en lang pause fra sin store lidenskap: Treningen

For etter en ny verdensledende sesong, med sammenlagtseier i Tour de Ski og verdenscupen som høydepunkter, ga Sundby sitt «ja» til Marieke Heggeland i den kroatiske kystbyen Dubrovnik 4. juli.

Sundby markerte giftermålet med to uker treningsfri, en nærmest utenkelig luksus for én av verdens best trente langrennsløpere.

Martin Johnsrud Sundbyvant verdenscupen forrige sesong og kysser her sammenlagtpokalen.

— Jeg klarte å «kule'n». Jeg havnet rett og slett i feriemodus, sier Sundby til Aftenposten i Lillehammer, der han er på treningsleir med landslaget.

Stolt over familien

Det var en sjelden og fortjent ferie. Sundby regner det som sitt første treningsavbrekk på tre og et halvt år. Siden den forrige skikkelige pausen, på våren i 2012, har han blitt den jevneste, om ikke den beste, langrennsløperen i verden.

Det er ikke det eneste som har endret seg med årene. For tre år siden fikk han sønnen Markus sammen med Marieke.

For ti år siden, da han var en ung og lovende løper i Røa IL, hadde han helt andre tanker om ekteskap.

— Livet mitt har ikke endret seg nevneverdig siden vi giftet oss. Jeg er veldig stolt, jeg synes jeg har klart å få til mye ved siden av satsing i en ekstrem tøff idrett. Jeg har fått barn, og til og med giftet meg med en fantastisk dame.

- Hadde du sett for deg at du skulle gifte deg da du var yngre?

— Overhodet ikke. Det er en overraskelse selv for meg. Men jeg kan ikke være tjukk i huet når jeg finner dama som jeg har lyst til å være sammen med.

Les også

Johaug måtte justere treningen etter bruddet i hånden

— Martin er veldig seriøs

80 venner og bekjente var invitert til bryllupet. Øynene til Sundby glinser nesten når han snakker om julidagene i Kroatia, og han beskriver festen som «utrolig gøy». Landslagskameratene ble også invitert med på moroa.

— Martin er veldig seriøs, men han liker også å kose seg, som alle oss andre. Det var veldig trivelig, det bryllupet, forteller Niklas Dyrhaug.

Her er Martin Johnsrud Sundby sammen med sin kone Marieke i bryllupet til John Arne Riise og Louise Angelica Riise i fjor vår.

Koste seg, det gjorde han. Men Sundby innrømmer at han vanligvis ikke har lett for å slappe av.— Jeg er forferdelig dårlig på det. Jeg har ikke tålmodighet eller ro nok. Det at jeg ikke klarer å roe ned eller ta ferie, er min største svakhet som idrettsutøver, så jeg tror det er bra at jeg blir tvunget til det i ny og ne.

- Superslapp

Etter to lykkelige uker i Kroatia, var det tilbake til virkeligheten for Sundby. Og overgangen var ikke bare enkel. Plutselig hadde kroppen blitt blytung. Fortsatt har han ikke kommet seg helt tilbake i toppslag.

— Jeg tror kroppen gikk i dvalemodus. Jeg reagerte med å bli superslapp og jeg hadde ikke mye overskudd.

— Det var et sjokk mentalt og fysisk å begynne igjen.

Sundby beskriver sin nåværende form som «begredelig». Det til tross for at tiden etter bryllupet har bestått av masse trening. Men den nygifte skistjernen har god tid. Det er tross alt snaut fem måneder til sesongens store mål: Tour de Ski i Sveits, Tyskland og Italia. Vinner han sammenlagt igjen, blir han den første mannen som vinner tre år på rad. Og Sundby er ikke bekymret for at toppformen vil utebli stort lenger. På trening er han tross alt en ekspert.

Som ektemann er han imidlertid våtere bak ørene.

— Jeg er en måned gammel i det «gamet», sier Sundby og gliser, før han legger til:

— Så jeg har ikke fått de tyngste erfaringene. Men jeg koser meg med å ha en kone. Det er uvant, men gøy.

Publisert
  1. Martin Johnsrud Sundby

Les mer om dette temaet

  1. Johaug om å overta etter «Mor Bjørgen»: - Vi må dra lasset sammen

  2. Østberg irriterer seg over gravide Bjørgen

  3. Bjørgen: - Det er fortsatt en liten hemmelighet

BT anbefaler

Ny koronahverdag mandag: Dette er de viktigste endringene

Fra 27. september endrer koronahverdagen seg ganske mye. Dette kan det bety for deg.

LES SAKEN