Innbyrdes oppgjør kan avgjøre nedrykk for Nest og Åsane

Siste serierunde i 1.-divisjon ligger an til å bli det komplette kaos. Vi har forsøkt å rydde opp i situasjonen for Nest-Sotra og Åsane.

KAOS: Både Nest-Sotra og Åsane står i fare for å rykke ned fra 1.-divisjon etter det som vil bli en thriller av en avslutningsrunde. Bildet er hentet fra oppgjøret mellom Åsane og Nest i sommer.
  • Magnus Wikan
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En kan sikkert si mye rart om norsk 1.-divisjon, men kjedelig er den i alle fall ikke. For med én serierunde igjen å spille, er det kun fire av 16 lag som kan spille uten særlig med press på seg. Sogndal har allerede vunnet serien, Brann er blitt nummer to og rykker opp med sogndølingene, Kristiansund vil uansett utfall i siste kamp være klare for kvalifiseringsspill til eliteserien, mens Hønefoss har rykket ned.

Utover det kan alt skje. Absolutt alt.

Mye skal gå galt for Åsane

Åsane står fortsatt i fare for å rykke ned, selv om de er nummer åtte på tabellen. Nest-Sotra kan også fortsatt unngå nedrykk, til tross for at de ikke har vært over streken en eneste gang til nå denne sesongen.

LES OGSÅ: Laget som nekter å rykke ned

Hvordan er det mulig?

La oss begynne med Åsane, for der skal mye gå galt samtidig om et nedrykk skal bli reelt. Om det skal skje, må Åsane i det minste avgi poeng i bortekampen mot Hønefoss. Med seier vil de ende opp på 37 poeng og være sikret med god margin.

Skulle de derimot tape, og ende opp med 34 poeng, står de fortsatt i fare for å rykke ned. For at det skal bli tilfellet må Fredrikstad slå Nest-Sotra, Levanger slå Sogndal, Bryne slå Bærum, Follo slå Jerv og Strømmen ta poeng mot Kristiansund. Det skal altså mye til selv med tap.

Kan rykke ned med uavgjort

Et uavgjortresultat gjør dem heller ikke trygge, men da må enda flere forbehold tas. Fredrikstad, Levanger, Bryne og Follo må fortsatt vinne, i tillegg må Strømmen slå Kristiansund.

LES OGSÅ: Dette må gå galt for Åsane

Da vil Åsane og Follo begge ende på 35 poeng og på hver sin side av nedrykksstreken. Hvilket lag som havner på hvilken side vil da bli avgjort av målforskjellen. For at Follo skal berge plassen i et slikt scenario, bør de helst vinne med to mål eller mer.

Follo kan også klare seg på antall scorede mål, selv om de kun vinner med ett. Da er Follo i så fall avhengig av at de scorer tre mål mer enn Åsane gjør i sin uavgjortkamp. Spiller Åsane 0–0 mot Hønefoss og Follo slår Jerv 3-2, vil de to lagene stå med både identisk poengsum (35 poeng) og målforskjell (44-44).

— Da vil det bli avgjort på innbyrdes oppgjør, forklarer ligaadministrator Knut Nordheim.

Der har Follo overtaket. De vant 2–0 mot Åsane hjemme, mens bydelslaget fra Bergen kun vant sin hjemmekamp 1–0. ## Nest trenger sognehjelp

Nest-Sotra er på sin side uansett avhengig av å slå Fredrikstad. Samtidig må Follo tape mot Jerv, Levanger tape mot Sogndal og Bryne helst ta poeng mot Bærum.

LES OGSÅ: Dette kan gå veien, Nest

Da vil Nest-Sotra og Levanger begge ende på 33 poeng og på hver sin side av streken. Målforskjellen vil da avgjøre. Før siste runde har Nest to mål dårligere målforskjell enn Levanger, og er derfor avhengig av at enten Levanger taper med minst to mål eller at de selv slår Fredrikstad med to eller mer. Skulle kampene ende med 1-0-seiere til både Sogndal og Nest, vil både Nest og Levanger ha en målforskjell på -9. Da vil trønderne berge plassen fordi de har scoret flere mål.

Men Nest kan også klare seg med en ettmålsseier, selv om det ender med et ettmålstap til Levanger. Da må Nest i så fall score fire mål mer enn trønderne. Om Nest vinner 4–3 over Fredrikstad og Levanger taper 0-1, vil poengsummen (33 poeng) og målforskjellen (44–53) være identisk. Innbyrdes oppgjør vil da avgjøre, og der leder Nest 4–1 sammenlagt.

Innbyrdes oppgjør kan skille tre lag

Nest-Sotra kan også berge plassen dersom Bærum slår Bryne, men også da vil målforskjellen bli avgjørende. Tre lag (Nest, Levanger og Bryne) vil i så fall ende opp med 33 poeng, og en noenlunde lik målforskjell.

LES OGSÅ: Skålevik: - Håper vi ikke tapte forgjeves

Vinner Nest-Sotra sin kamp med to mål vil de da være sikret en fornyet 1. divisjonskontrakt, i og med at de vil ha bedre målforskjell enn de to andre. Skulle de derimot bare vinne med ett mål, bør de andre helst tape med to mål eller mer.

Hvis alle lagene skulle tape med ett mål, vil Levanger være laget som holder seg – med mindre Bryne eller Nest scorer henholdsvis tre og fire mål mer enn Levanger.

Da vil alle ha 33 poeng og lik målforskjell, og utfallet mellom de tre lagene vil bli avgjort på innbyrdes oppgjør. Der har Nest overtaket på begge.

Kan holde seg på "ubetydelig" mål

Skulle Levanger tape med to, mens Nest kun vinner med ett og Bryne kun taper med ett, vil antall scorede mål avgjøre hvem av Nest og Bryne som holder seg. Før avslutningen har jærbuene scoret 41 og strilene scoret 40. Nest er derfor altså avhengig av å score ett mål mer enn Bryne, gitt at begge lags kamper ender med differanser på ett mål.

VIDEO: Slik banket Nest-Sotra Brann

Om Nest vinner med et resultat som er identisk med resultatet i kampen Bryne taper, vil poengsummen og målforskjellen være lik. Da vil Nest holde seg i divisjonen fordi de leder 4–3 på innbyrdes oppgjør. Joakim Hammerslands redusering på Jæren i det 89. minuttet av første serierunde, kan altså bli helt avgjørende for at Nest-Sotra overlever.

Det forteller alt om kaoset.

Heldigvis er Brann allerede opprykksklare.

Publisert
  1. Fotball 1. div
  2. Nest-Sotra
  3. Åsane Fotball

Les mer om dette temaet

  1. Larsen kan forsvinne fra Brann

  2. Haugen tilbys ny Brann-kontrakt

  3. Dette husker de best fra året i 1. divisjon

BT anbefaler

Slik feiret Bergen 17. mai

Folkehav, musikk og strålende vær. Slik var ble nasjonaldagen feiret i Bergen.

LES SAKEN