Lammende for Brann-ledelsen

Ikke utviklet han seg og ikke fikk Brann mye penger igjen for ham. Brann har bommet kraftig i Emil Hansson-saken.

KRITISK: BT-kommentator Tore Strand mener Brann har bommet kraftig i Emil Hansson-saken.
  • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Jeg så Emil Hansson debutere i Brann-drakten en iskald kveld i Spania. Det går år mellom hver gang slikt skjer. Det Hansson viste var unikt og unorsk, og stødige, fåmælte Lars Tjærnås var i fistel over det han så. Hansson rundlurte Aalesund-forsvaret. Den spede gutten med det blonde håret danset unna taklingene og slo stikkpasninger av klasse.

Brann hadde et supertalent mellom hendene. Nå gir de ham bort for godt under en halv million.

I februar takket Brann nei til mer enn to millioner kroner fra Twente. Det er over mange ganger så mye i overgangssum, og da snakker vi bare om det første delbeløpet. Bare dette faktum burde være lammende for en klubbledelse som etter eget utsagn snur på hver krone. En ting er at Brann ikke har råd til å stelle seg slik, en ganske annen er at Hansson i mellomtiden har målt krefter med hobbyspillere i 3. divisjon. De har sløst bort enda et halvt år av spillerens utvikling. En klubb som ofte fremstår stolte av sin ungdomslinje kan ikke være bekjent av nettopp det. Da fikk de heller ha solgt Hansson i vinter og innkassert nok penger til at de kunne styrket laget betraktelig før sesongstart.

Jeg mistenker at Rune Soltvedt ikke var alene om å bomme stygt i denne saken. Rikard Norling var sentral, og svensken sa han ville gi Hansson spilletid. Men det er Soltvedt som er sjefen, det er han som er ansvarlig for det som har foregått. Og det er han som nå står bak en avtale som gir Brann peanøtter for en spiller som fortsatt kan utvikle seg til å bli riktig, riktig god.

Les også

Emil Hansson forsvinner til Nederland: - Jeg hadde fortjent flere sjanser i Brann

Ikke arbeidet hardt nok?

Som vanlig finnes det mange sider av en sak. Jeg har i lengre tid hørt meldinger fra folk i Brann-systemet om at Hansson ikke har vært flink nok til å lytte til råd, og ikke har utviklet seg nok defensivt. Det har vært forsøkt tegnet et bilde av en spiller som ikke har arbeidet hardt nok for å få suksess. Det kan hende det er rett.

Men det kan også hende at Brann, slik Hansson selv sier, har vært opptatt av å fokusere på hans defensive svakheter fremfor hans offensive ferdigheter. I så fall er dette så rotnorsk som det kan få blitt. For er det noe Brann og norsk fotball trenger, så er det spillere med ekstreme ferdigheter. Ikke enda en av disse som er litt god til alt. Martin Ødegaard har også sine defensive mangler. Det virker ikke som Real Madrid har vektlagt dem i nevneverdig grad. I hvert fall ikke ennå.

Hvorfor?

Da Lars Moldestad trakk seg som styreformann i Brann for to år siden, vektla han at den eneste farbare vei for Brann var å dyrke videre sine mange unge talenter, for så å selge dem videre. Han hadde rett. Foruten å kvalifisere seg for store europeiske klubbturneringer, er dette Branns eneste måte å skaffe ekstraordinære inntekter på. Klubben har gjort en god jobb med å jobbe frem emner, men flere spillere venter ennå på å ta det siste steget. Emil Hansson var en slik spiller som skulle vokse seg stor og god i Brann, før han ble solgt videre for gode penger.

Det gikk ikke, og både Hansson og Brann må stille seg spørsmålet hvorfor. Når jeg likevel velger å kritisere Brann, er det også på bakgrunn av klubben som nå åpenbart ser noe stort i en spiller Brann ikke har verdiget en eneste start i landets nest øverste divisjon.

Les også

Er Brann styrket eller svekket i sommer?

Hva har Feyenoord sett?

Feyenoord er kanskje ingen europeisk gigantklubb. Men i én sammenheng er den faktisk det. Det er en kjent sak at Nederland er blant de fremste landene i Europa på talentutvikling. Ajax er en klubb som har et fremragende rykte som utviklingsklubb. Vel, akkurat nå er Feyenoord bedre. Akademiet i Rotterdam har i flere år vært kåret til Nederlands fremste, og senest i fjor sommer skrev BT en artikkel om at de har parkert Ajax som leverandør av spillere til Nederlands landslag.

Det er denne klubben som har holdt Hansson under oppsikt siden han var tidlig i tenårene. Det er denne ungdomsavdelingen som nå får servert Hansson av Brann. Jeg vil ikke utelukke at de kan ha sett noe i 17 år gamle Hansson som Brann ikke har sett eller vektlagt. Og det bekymrer meg.

Publisert
  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. SK Brann
  4. Feyenoord
  5. Emil Hansson

Les mer om dette temaet

  1. Brann selger stortalentet til Nederland

  2. Slik ble Branns nye spiller oppdaget

  3. Derfor er Larsen blitt Branns giftigste målscorer

BT anbefaler

Da Liv Monika (16) møtte barnevern og psykologer, lukket hun seg. Men på mobilen lå en historie få voksne fikk høre.

Liv Monika (16) var for frisk for psykiatrien, men for syk for barnevernet. Da hun ble sendt som en kasteball i systemet, ble livet umulig å leve.

LES SAKEN