Årets påskemysterium: Full forvirring rundt den ferske Brann-spillerens navn

Hva heter egentlig Bismar Acosta?

Bismar Acosta (til h.) er av «alle» blitt omtalt som Bismark Acosta. Nå melder Brann at praksisen bør endres. Her er Acosta sammen med Alejandro Castro, da de ble presentert sammen på Stadion sist uke. Foto: Anders Pamer
  • Mads Bøyum
  • Magnus Wikan
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Sist uke presenterte Brann to nye spillere. Alejandro Castro og Bismark Acosta. Hadde de presentert dem i dag, ville sistnevnte spiller hett noe annet.

— Han heter Bismar Acosta, slår Branns sportssjef Rune Soltvedt fast.

Svaret er motstrøms. Helt siden den costaricanske midtstopperen kom til Norge før 2013-sesongen, har han av norske medier blitt omtalt som «Bismark Acosta». Ifølge arkivtjenesten A-tekst er «Bismark Acosta» omtalt 947 ganger i norske papiraviser. 31 ganger er han kalt «Bismarck Acosta» - sannsynligvis grunnet assosiasjoner til det store tyske slagskipet fra krigen. Hans faktiske navn, Bismar Acosta, er kun brukt 11 ganger.

På Wikipedia står det at han heter Bismark. Det samme gjør det i costaricanske medier, på det internasjonale fotballforbundets (FIFA) hjemmesider og i databasen til PC-spillet Football Manager, som også blir brukt av toppklubber som speideverktøy.

Les også

Start-duo om overgangen: - Ser ikke på Brann som et steg ned

Spurte både spilleren og konen

Likevel står Soltvedt på sitt. Heretter vil han at Acosta skal omtales som Bismar Acosta.

— Jeg har passet hans foran meg og i det står det Bismar. Jeg reagerte på det selv, så jeg spurte både ham og konen. Begge sa at han heter Bismar, sier Soltvedt.

Han får støtte av Norges Fotballforbund, som skriver at han heter Bismar Gilberto Acosta Evans i sin spillerdatabase. Det samme gjør et av Tysklands største sportsnettsteder, Transfermarkt, som er full av fotballstatistikk, og spesielt god på overganger.

- Hvis det står i passet hans, hvorfor i allverden har ikke dette blitt oppdaget før?

— Det måtte vel en stril til, sier Soltvedt og ler.

— Nei da, men det er rart at han er blitt omtalt som Bismark. Hadde jeg blitt omtalt som «Rune Soltveit» når passet mitt sier Rune Soltvedt, så hadde jeg blitt fornærmet, sier Branns sportssjef.

Mannen som skrev klubbens egne nyhetssaker om Acosta-kjøpet, mediesjef Gorm Natlandsmyr, må humre litt når BT tar kontakt.

— Rett før vi skulle presentere ham, gjorde Soltvedt meg obs på at det sto Bismar i passet. Da hadde jeg allerede vist saken vi skulle legge ut til spilleren og konen, som nikket bekreftende. Tanken var at jeg skulle få en ordentlig avklaring på navnet senere, sier Natlandsmyr, som også gjorde øvelsen å sjekke stavemåten i media.

Les også

Start-direktøren bekrefter: - Castro og Acosta er klare for Brann

«Geddi» fikk h-en fjernet

Natlandsmyr har for øvrig en artig anekdote på lager. Om Brann-legenden Geirmund Brendesæther, eh, unnskyld, Brendesæter.

— Det gikk vel åtte-ni sesonger før «Geddi» informerte om at det ikke var en h i Brendesæter, sier han.

På Sørlandet har Acostas fornavn aldri vært gjenstand for diskusjon. Der er den tidligere Start-spilleren alltid blitt omtalt som Bismark.

— Vi har skrevet Bismark hele veien, og Start har gjort det samme. Det er det han er blitt omtalt som alle stedene jeg har lest navnet hans. Jeg har aldri hørt noe om at han heter Bismar. Men for alt jeg vet kan han jo ha byttet navn, sier Pål Jørgensen, sportsleder i Fædrelandsvennen.

Konklusjonen er uansett klar. Passet og spilleren selv har talt.

— K-en kan fjernes, sier Gorm Natlandsmyr.

FAKTA: Bismar Acosta

Fullt navn: Bismar Gilberto Acosta Evans.

Født: 19. desember 1986. Nasjonalitet: Costa Rica.

Klubb: Brann.

Posisjon: Midtstopper.

Høyde: 182 cm.

Vekt: 89 kg.

Kontrakt: Ut 2017.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Doddo valgte bort Brann-ydmykelsen: «Det er jeg nesten glad for»

  2. Brann-talentet tror han ødela for seg selv

  3. Askar klar for Sarpsborg: - Jeg kommer tilbake til Brann igjen

  1. Fotball 1. div
  2. IK Start
  3. SK Brann
BT anbefaler

– Det har vært tøft for oss både fysisk og psykisk

Fortsatt står ettersendt bagasje stablet oppå hverandre på Flesland.

LES SAKEN