«Sandviken ingen filial, men et flaggskip»

KOMMENTAR: Toppfotball for kvinner i Bergen fortjener mer enn å være en politisk kasteball.

STILLER KRAV: BT-kommentator Tore Strand mener det er på høy tid at Rikard Norling må levere resultater.
  • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Ett år ja, det neste år nei til nytt stadion. Det er sannelig ikke enkelt å drive toppidrett i Bergen.

For det er det Sandvikens fotballdamer gjør. Vel har laget tatt heisen både ned og opp de siste sesongene, levd litt i skyggen av Arna Bjørnar, men over tid er Sandviken ikke bare en institusjon i bergensk idrett, men i hele Fotball-Norge.

*** Følg BT-sporten på Facebook**

I en by der dagens to eneste toppidrettsutøvere av klasse befinner seg i hver sin dobbeltsculler i roing, har faktisk Sandviken tradisjoner å vise til. Trude Stendal var den første store kvinneprofilen i Sandviken-drakt.

BAKGRUNN: Byråden mener Sandviken-damene må inn i Brann.

Hun vant EM med Norge i 1987 før Sandviken-trioen Gro Espeseth, Anne Nymark Andersen og Nina Nymark Andersen ble verdensmestere i fotball i 1995. Gro Espeseth var også på det norske laget som vant OL-gull i Sydney i 2000, og scoret ett av målene da Norge slo USA 2-1 i finalen.

Det bakteppet er viktig å kjenne for politikere som sier nei til en lenge planlagt ny arena for kvinnefotballen, og som siden ber Brann om å ta opp Sandviken-damene under sin paraply. På godt norsk kan det også kalles ansvarsfraskrivelse.

*** Var langt nede da nyheten sprakk:Sandviken kan glemme ny hjemmebane.**

Sandviken og Stemmemyren er to begrep som er gjensidig knyttet til hverandre. Sandviken er også en klubb som for mange i et sentralt område i Bergen har hatt, og fortsatt har, stor betydning. Sandvikens mange ildsjeler har over tid lagt ned en stor innsats for et triveligere, og ikke minst sunnere miljø i bydelen. Å be Sandviken spille sine kamper i Åsane, i Fyllingsdalen eller i Arna, tyder på mangel på respekt overfor en organisasjon som driver topp— og breddeidrett hånd i hånd på en forbilledlig måte.

Opp mot kutt i diverse sosiale tjenester, eldreomsorg og rusproblemer, blir idretten alltid en taper. Det kan være til å forstå, men midt i hverdagens problemer og utfordringer, er det viktig å ha et langsiktig perspektiv. Der er breddeidretten viktigst, men en skal ikke undervurdere betydningen av å ha positive tilbud rundt seg som toppidretten representerer.

Enkle, funksjonelle fotballbaner er det flust av i vårt nærområde, og takken for det går mer til Trond Mohn enn til kommunen. Men straks Løv-Ham i sin tid, eller Åsane sist, rykket opp til det nest øverste nivå i norsk fotball, hadde ikke Bergen i utgangspunktet anlegg som tilfredsstilte kravene til Norges Fotballforbund.

*Trodde lenge på at byggestarten ville komme.

Derfor burde det snart være Sandviken sin tur til å få den drahjelpen klubben trenger for å sikre seg et anlegg der toppfotballen for kvinner kan få gode rammer.

Det er lenge siden kvinnefotballen ble den mest populære lagidretten i Norge bak herrene. Flere så åpningskampen til Norge mot slaktofferet Thailand i sommer enn den siste mesterligafinalen for herrer. Tilskuertall er ikke alltid den eneste indikator som bør brukes når en skal måle interessen.

En by med tre kvinnelige verdensmestere i fotball, inkludert en OL-vinner, burde gitt en skikkelig håndsrekning til Sandviken.

Publisert
  1. Fotball
  2. Kommentar
BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Rundt 50 biler ble stående igjen da veien stengte. Her får de hjelp.

  2. Éin ting uroar intensiv­sjefen spesielt før smitte­toppen: – Det vil vi merke betydeleg

  3. Slik lindrer du korona­plagene

  4. – En liten hemmelig­het i Bergen

  5. – Vi har fortsatt håp om å finne ham i live

  6. Fikk kritikk – nå har de snudd