Fredrikstad-treneren advarer Brann: - De bør lykkes på første forsøk

Tror Brann kan bli lenge i 1. divisjon hvis de ikke rykker opp i år.

Publisert Publisert

OFFENSIV: Fredrikstad-trener Håkon Wibe-Lund er optimistisk før møtet med Brann. - Ut fra det jeg har sett av eget lag, skal Brann spille veldig godt for å slå oss, sier han. Her fra en kamp i fjor. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

  • Kim Bøyum
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Klokken 15 mandag spiller Brann sin første kamp på nivå to siden 1986. Motstanderen heter Fredrikstad, en annen storhet som har slitt tungt de siste sesongene. Når klubben med ni seriegull og elleve cupmesterskap gjør seg klar for sin tredje strake sesong i 1. divisjon, har trener Håkon Wibe-Lund ett enkelt råd til dagens motstander fra vest:

— Brann bør ha i bakhodet at de bør lykkes på første forsøk. For det blir vanskelig å opprettholde satsingen om man blir i 1. divisjon i flere sesonger, sier Wibe-Lund.

Lang nedtur

Han snakker av erfaring. I Fredrikstad har de økonomiske problemene vært store de siste årene, og den sportslige satsingen har blitt deretter. Bare 32 år gammel tok Wibe-Lund over som hovedtrener sommeren 2013. Den sesongen ble Fredrikstad nummer ti, i fjor forbedret de seg til en sjetteplass. Ingen av delene er noe omgivelsene er fornøyde med.

— Når du rykker ned, må du enten slå raskt tilbake, eller bruke tid på å finne deg selv igjen som klubb. Vi har måttet nedjustere budsjettene kraftig og vært klare på at vi må gjenoppbygge fra bånn av. På samme måte som i Bergen, identifiserer folk i Fredrikstad seg med fotballaget. Når ting ikke går bra, er det ikke kjempeålreit å være trener. Slik sett kjenner jeg igjen det Rikard Norling opplever, selv om det er større format på det i Bergen, sier Wibe-Lund.

Les også

Her trener Marcus Pedersen med ball igjen

— Forskjellige klubber

Norling på sin side er langt fra sikker på at trenerkollegaens resonnement er holdbart.

— Nei, for Brann er Brann. Og jeg kjenner allerede nå at det vi holder på med kommer til å vokse seg sterkt i fremtiden. Det ser bra ut med kontraktssituasjoner, vi har beholdt mange, og vi har nå på slutten fått inn spillere som helt enkelt er bra for oss både på kort og lang sikt. Derfor er det massevis av forskjeller mellom Fredrikstad da de rykket ned og Brann nå, mener Norling.

For kaptein Erlend Hanstveit er Fredrikstad-trenerens utspill uinteressant.

— Jeg tror det blir helt feil hvis vi skal gå rundt og tenke på at vi må opp igjen fordi vi er en storklubb som ikke har råd til annet. Sånn kan du ikke fokusere, sier Hanstveit, som nok må se dagens serieåpning fra benken.

Demidov-comeback

Norling har nemlig brukt påskeuken til å drille et forsvar med Amin Nouri, Jonas Grønner, Bismar Acosta og Erdin Demir foran keeper Alex Horwath. På midtbanen gjør Vadim Demidov comeback ved siden av Fredrik Haugen sentralt, mens Erik Huseklepp og Kristoffer Barmen får hver sin kant. På topp spiller Kristoffer Larsen og Jakob Orlov.

— De siste forberedelsene har gått etter planen. Helt siden kampen mot Sarpsborg (23. februar, red.anm.) har jeg kjent at vi har vært klar for å gå inn i sesongen rent fysisk. Personlig gleder jeg meg mer til denne sesongstarten enn på mange år. Det er sikkert fordi at spillertroppen virker riktig kraftfull og balansert, sier Brann-treneren etter treningen første påskedag.

Mens Wibe-Lund i Fredrikstad kommer med følgende friske melding før seriestarten:

— Min forventning er at Brann legger spillet sitt mer opp etter oss enn vi etter dem. Ut fra det jeg har sett av eget lag, skal Brann spille veldig godt for å slå oss.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Vadim Demidov starter mot Fredrikstad

  2. Demidov: - Takler vi ikke presset om opprykk, er ikke dette noe for oss

  3. BA: - Giske vil tilbake som sportssjef i Brann

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

  1. Fotball 1. div
  2. Fredrikstad FK
  3. SK Brann