Kulturministeren blir ny visepresident i WADA

– Mye arbeid som må til for å gjenreise tilliten.

President i WADA, sir Craig Reedie, med den nye visepresidenten Linda Hofstad Helleland. WADA

Søndag ble det klart at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) blir ny visepresident i WADA (Verdens Antidopingbyrå).

— Jeg er veldig glad for at jeg nå får anleding til å bidra i arbeidet mot doping. Vi står overfor et veiskille i idretten, og Wada trenger bedre virkemidler i den internasjonale kampen i dette arbeidet. Vi må gjøre Wada bedre i stand til å fastsette og gjennomføre sanksjoner mot de som står bak brudd på dopingreglementet. Dette kan vi ikke overlate til idretten selv, Wada må bli sterkere i dette arbeidet, sier Hofstad Helleland til Adresseavisen.

Det skjedde i skotske Glasgow søndag formiddag. Helleland var Europas kandidat til å bli visepresident, og ble stemt frem på bekostning av tre kandidater fra Afrika.

— Den internasjonale kampen mot doping er ved et veiskille. Vi må gjenopprette tilliten til antidopingarbeidet i internasjonal idrett. Dette er et ansvar myndighetene og idrettsorganisasjonene deler. Vi må styrke WADAs mulighet til å møte på nåværende og framtidige utfordringer på feltet, sier kulturministeren.

Les også

Kulturministeren ofrer Rosenborg for å få toppverv i WADA

Skal sikre de riktige virkemidlene

Den norske kulturministeren fortsetter som statsråd, og går inn i WADA som representant for myndighetene.

— WADA er en todelt organisasjon, med representanter fra idretten gjennom IOC og myndighetene i de landene som er tilsluttet. Gjennom dette arbeidet skal jeg være på å sikre at vi får på plass de riktige virkemidlene som gjør at kampen mot doping kan styrkes. Vi har i de siste årene sett en alvorlig utvikling, og vi må ha tro og ambisjoner på at kampen mot doping kan vinnes. Derfor må Wada ta avgjørende grep på veien videre, sier kulturministeren.

Den tidligere visepresidenten i Verdens Antidopingbyrå, Makhenkesi Arnold Stofile fra Sør Afrika, døde i august. Helleland ble valgt som Europas kandidat foran tidligere dansk justisminister Brian Mikkelsen og franske Valérie Fourneyron.

— En ren idrett uten doping er avgjørende

— En ren idrett uten doping er avgjørende for idrettens anerkjennelse i årene som kommer. Idrett knytter viktige internasjonale bånd og betyr mye for folks trivsel og helse. Skal idretten spille en slik rolle i årene som kommer er det avgjørende at den ikke ødelegges av doping. Wada må få på plass et apparat av virkemidler som sikrer at de sanksjonene som iverksettes mot utøvere som er tatt i doping lar seg gjennomføre, uavhengig av andre forhold, sier Linda Hofstad Helleland.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) blir ny visepresident i WADA (Verdens Antidopingbyrå).

Organisasjonen har store utfordringer foran seg i fremtiden. Særlig med tanke på Russlands dopingregime. I forbindelse med Rio-OL i sommer anbefalte WADA å utestenge alle Russlands utøvere fra mesterskapet.

Les også

Vil ikke fjerne Therese Johaug fra traileren

Les også

Usikker Sundby har satt seg et klart mål den kommende sesongen

Synes ikke Norge har håndtert dopingsakene godt

Også i Norge har dopingen satt idretten i negativt søkelys den siste tiden etter sjokkene om at fjorårets beste langrennsløper både på herresiden og kvinnesiden, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug, har brutt dopingreglementet.

— Jeg kan ikke si at det har vært en spesiell god håndtering fra idrettens side. Det startet med Sundby-saken, da mange følte at den hele og fulle historien ikke kom frem. Idretten har selv sagt at de har fått en alvorlig knekk. Det er mye arbeid som må til for å gjenreise tilliten, og det er noe lederne i norsk idrett må ta ansvar for, sa kulturministeren om dopingsakene før helgen.

Thorild Widvey, tidligere kulturminister i Norge, sitter fra før av i styret til WADA. Craig Reedie fra Skottland er president i WADA. WADAs styre består av medlemmer som representerer offentlige myndigheter og idretten. Hofstad Helleland vil representere myndighetene fra alle verdens regioner.