Innfører veiing og blodprøver av Brann-spillerne

— Vi skal bli rå på toppidrettskultur, sier Lars Arne Nilsen.

LANGSIKTIGE PLANER: Lars Arne Nilsen har klare tanker om hva han skal gjøre om han får fortsette som Brann-trener utover denne sesongen. FOTO: Elias Dahlen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Noe av det første Lars Arne Nilsen gjorde som Brann-trener, var å teste spillernes kondisjon og innføre alkoholforbud. I sommerferien fikk spillerne med seg en chip som registrerte all aktivitet.

Still spørsmål rundt disse tingene til Nilsen, og mannen knytter nevene og blir særdeles engasjert. Tanken er å skape en kultur i Brann som spillerne hittil ikke har opplevd.

— Når Brann ligger på tiendeplass i 1. divisjon (slik tilfellet var da Nilsen overtok, red.anm.), må vi snu hver en stein for å bli så gode som mulig: Søvn, kosthold, alkohol, hvile, trening – alt som er mulig å gjøre for at vi skal snu det. Det er toppidrett, sier Nilsen med ettertrykk.

Les også

Nilsen innser at Brann ikke kan spille slik han ønsker

Nødvendig forsakelse

Han vil innføre jevnlig veiing av spillerne, og sier grepene som er gjort til nå, bare er en begynnelse.

— Hvis jeg får holde på i denne jobben, skal vi bli vanvittig rå på toppidrettskultur. Da må du jobbe med dette 24 timer i døgnet. Er du så privilegert at du kan leve av fotball, er det en forsakelse du må ta.

Nilsen mener forutsetningene allerede finnes i Sportsklubben.

— Brann har meget kompetente leger og fysioterapeuter, og vi har nærhet til Høgskolen og sykehuset der vi kan ta alt vi vil av tester. Det er et kjempeutgangspunkt for den toppidrettskulturen som vi har lyst til å bygge. Rune (Soltvedt) hentet meg fordi det er dette jeg står for, og å bygge denne kulturen er hans kjepphest også, sier Nilsen.

Les også

«Han er en perfekt mann for Brann»

Mer trening

Sportssjef Soltvedt bekrefter at Nilsens vektlegging av toppidrettskultur var viktig for ansettelsen av treneren.

— Jeg er veldig glad for at han er så tydelig på disse tingene. Som klubb har vi tenkt tanken lenge, det har i hvert fall vært et mantra så lenge jeg har vært sportssjef (konstituert før jul). Lars Arne og jeg har et syn på dette som matcher, sier Soltvedt.

— Dette er ikke noe som kan bestilles til i morgen. Om vi så jobber med det i to år, vil det være ting som kan bedres. Jeg understreker at det er veldig mye bra i dagens kultur, men det er ting som kan forbedres, sier Soltvedt.

Nilsen mener det handler både om å trene både mer og riktigere.

— Vi må ta blodprøver og tester, og ha full kontroll på spillerne. Jeg tror det er mye å gå på, både på fysisk trening og trening med lav intensitet. Teknikk, taktikk, det å se egne kamper – det er mye en kan gjøre mer av, og jeg tror at guttene er mottakelige for det. Veldig mange av dem liker dette, for de vil bli så gode som mulig. I hvert fall de spillerne som vi skal ha her etter hvert. De som ikke vil det, faser vi ut sakte, men sikkert, sier Nilsen.

— Uansett i hvilken jobb du er, blir du møtt med krav. Vi har krav til Brann-spillerne. Men vi kan ikke hive folk ut porten for ikke å prestere maksimalt på én test, vi har kontrakter å forholde oss til. Det som gjelder, er å sørge for å ha de rette typene i laget, sier Soltvedt.

Treningstalenter

Nilsen understreker at kun spillere som passer inn i kulturen han beskriver, er interessante å hente for Brann.

— Vi henter ingen uten at jeg ser dem inn øynene og hører hva de tenker om dette. Jeg skal ha inn treningstalenter, sier Nilsen, som peker på det han var med på i Hødd med minimale ressurser.

— Vi startet med et juniorlag, og til slutt vant vi cupen og spilte europacup. Det handlet om en sinnssyk innstilling. Når du kan gjøre det i en liten klubb som Hødd, må du vel kunne gjøre det i Brann med de midlene som er her? Jeg vet at det går an.

Erik Huseklepp synes trenerens tanker høres fornuftige ut.

— En toppidrettskultur er viktig når man skal prestere. Jeg tror alle lag har mye å gå på på dette området, selv om jeg synes at det er en veldig bra treningsvilje i gruppen også i dag, sier Huseklepp.

Publisert: