Uten Zlatan er Sverige som Norge

<p><strong>INNSBRUCK:</strong> Han sendte dem til himmels. Så forlot han dem. Og uten Zlatan ligner Sverige fælt på et annet lag vi kjenner godt...</p>

Publisert Publisert

GEPA-1406085921 - INNSBRUCK,AUSTRIA,14.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Schweden vs Spanien, SWE vs ESP. Bild zeigt den Jubel von Zlatan Ibrahimovic (SWE). Foto: GEPA pictures/ Oskar Hoeher Foto: GEPA pictures/ Oskar Hoeher

Sweden's Zlatan Ibrahimovic celebrates his goal with team mate Henrik Larsson (back) during their Group D Euro 2008 soccer match against Spain at the Tivoli Neu stadium in Innsbruck, June 14, 2008. REUTERS/Miro Kuzmanovic (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY Foto: MIRO KUZMANOVIC

  • Robert Veiåker Johansen
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Grå. Fantasiløse. Trøbbel med å få til tre pasninger på rad. Defensive, med backfireren nesten på egen 16-meter.

Nei, det er ikke Norge det handler om denne gangen, men Sverige.

For da mannen med Fotball-Europas mest omtalte knesene, Zlatan Ibrahimovic, måtte ut i pausen, var det ikke så mye mer igjen av svenskene.

Spania trengte ikke lenger å bekymre seg for mannen de var så redde for.

Og de malte og malte helt til de fikk scoringen de trengte, to minutter på overtid.

— Det finnes ingen Gud i denne sporten, utbrøt TV4-kommentatoren Magnus Hedman.

Eh. . . Jo. Av og til gjør det det, hvis det er rettferdighet du tenker på, Hedman.

Det smarte trekket

Det var noe nesten rått og dyrisk over svenskene før kampstart. De knurret. Selv Expressens 59 år gamle Mats Olsson, som er både rockeskribent og fotballkronikør (dobbel drømmejobb. . .), men som ikke ser så veldig rocka ut når han går rundt med ryggsekk og cap her nede, brølte på trykk:

"Knus Spania! Vi kan! Vi vil! Vi skal knuse Spania", skrev legenden.

Laget han følger, tenkte ikke likedan. Det startet litt feigt. Det sto der med den lave forsvarsfireren sin, sidrumpa og fæle, og ventet på at spanjolene skulle komme på siden til venstrebacken Mikael Nilsson. Han oppførte seg som om han var en del av Oslos nye bomsystem: Bare kjør rett gjennom.

Og de kom

Men det var ikke slik de scoret.

Etter ett kvarter fikk de corner fra venstre. Endelig fikk vi se hvorfor flere og flere velger å lukke treningene sine: Kort på første stolpe. Sverige trodde at David Villa skulle sende ballen ut til Xavi igjen, men han flikket den til David Silva. Overrumplende. Silva la inn, og Fernando Torres, som er i stand til å score med alt han har, brukte knottene denne gangen.

Så kom han

Sånn. Da var det ikke noe mer å lure på for Lars Lagerbäck. Å ri på 0-0 var ikke lenger noe tema. Han flyttet de gulblå litt opp, og spillerne hans beviste at de ikke bare er stivbeinte skandinaver, men at de kan spille ball også.

Johan Elmander kunne ha ordnet 1-1 etter en herlig opprulling på høyresiden, men traff nettveggen. Henke Larsson kunne ha gjort det etter at Zlatan Ibrahimovic spilte han fri på en utsøkt måte, men lobbet over.

Så da tok "Z" saken i egne hender.

Rosenborgeren Fredrik Stoor la inn fra høyre, spissen dempet, ristet av seg Sergio Ramos like lett som en bulldogg rister av seg en liten valp, og brukte innsiden av foten. Iker Casillas er en av verdens beste keepere, og fikk hånden på den, men til ingen nytte.

Det hadde vært en berg-og-dal-bane-ferd av følelser for svenskene på stadion med det passende navnet Tivoli, og nå mistet de fullstendig fatningen. Den øverste tribunedelen er bare satt opp midlertidig. Lille Innsbruck trenger ikke en så stor arena. Da jubelen begynte, ristet det sånn at det var umulig ikke å bekymre seg over hvor godt delene var skrudd sammen.

Drønn, drønn, drønn, Zlatan, drønn, drønn.

Villa - igjen

I pausen måtte han ut. Der og da, mens hele Sverige sto stille og det lyste i TV-apparater i alle hjem, var det like dårlige nyheter for svenskene som om Norge plutselig skulle ha mistet oljen. Eller for å dempe det litt: Som Norge uten Carew. Synd var det, for spanjolene var blitt redde for ham. Du så det på kroppsspråket deres. Men signalene fra Zlatans kne var for sterke til at han kunne fortsette - Sverige tar ingen sjanser før onsdagens avgjørende puljekamp mot Russland.

De kommer til å trenge ham for å gå videre, for etter en hel omgang og to ekstraminutter fant Spania til slutt veien til mål igjen.

Sverige forsøkte seg på et siste angrep, mistet ballen (igjen), og mens Lars Lagerbäck brølte på et frispark ble laget hans straffet da det for en gangs skyld var ute av balanse. Bakromspasningen David Villa mottok var lur, Valencia-spilleren kjørte karusell med Petter Hansson, og scoret sitt fjerde mål i dette mesterskapet.

PS! Russland slo Hellas 1-0 i går kveld. Dermed er Spania gruppevinner, og Russland-Sverige onsdag blir en vinn-eller-forsvinn-kamp om én billett til kvartfinale mot Nederland.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Zlatan: - Kjente smerter etter 5-10 minutter

  2. &ndash; "Hemskt" trist at vi tapte dette

  3. Rosenberg: - Skulle hatt frispark før 1-2

  4. Lagerbäck: &ndash; Bittert å tape på dommerfeil

  5. Sent &ndash; men iskaldt!

  1. Fotball-EM