FIFA anmelder rettighetsfirmaet ISMM/ISL

Det internasjonale fotballforbundet anmeldte mandag flere sentrale ledere i det konkursrammede rettighetsfirmaet ISMM/ISL.<br></br><br></br>

  • Ntb-reuters-afp
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

FIFA sier i en pressemelding at de går til anmeldelse fordi de har mistanke om bestikkelser, underslag og dårlig forretningsskikk. ISMM/ISL skal ifølge tyske aviser ha hatt en hemmelig stiftelse i Liechtenstein som ble brukt til å bestikke idrettsledere i kampen om rettigheter til store mesterskap.

Snytt for penger?

Vi har besluttet å gå til dette skrittet på bakgrunn av beviser som foreligger om at store pengebeløp som skulle kommet FIFA til gode er holdt tilbake. Pengene tilhører internasjonal fotball, og vi skal gjøre alt som står i vår makt for å avdekke alt som er skjedd i denne saken og kreve inn pengene, sa FIFA-president Sepp Blatter i en kommentar til anmeldelsen.

FIFA kommer med grunnløse påstander, sa tidligere styreleder Christoph Malms i ISMM/ISL i en pressemelding da han fikk høre om anmeldelsen, og la til at det aldri har vært firmaets hensikt å skade FIFA.

Det internasjonale fotballforbundet peker på en konkret sak der penger skal ha blitt unndratt deres konto. Det brasilianske TV-selskapet TV Globo skal ha betalt 540 millioner kroner for rettighetene til å vise VM-fotball i 2002 og 2006. Pengene skal ha blitt overført til en konto FIFA ikke hadde adgang til.

I anmeldelsen heter det at så lenge FIFA ikke har klart å spore opp pengene, anser de kontoen for å være ulovlig eller hemmelig og transaksjonen skal derfor være ulovlig.

Konkurs

FIFA-president Sepp Blatter skal ha blitt forsøkt presset til å opprettholde det internasjonale fotballforbundets støtte til selskapet, som FIFA har samarbeidet med i 20 år. Trusselen fra ISMM/ISL har vært at de skulle avsløre Blatters befatning med korrupsjonsskandalen.

ISMM/ISL ble slått konkurs i skifteretten i sveitsiske Zug mandag 21. mai. Firmaet eide blant annet TV— og markedsrettighetene til fotball-VM i 2002 og 2006, som de kjøpte for 11,3 milliarder kroner.

Det franske firmaet Vivendi trakk seg i begynnelsen av mai fra en mulig oppkjøpsavtale som ville reddet ISMM/ISL fra konkurs og FIFA annullerte dermed avtalen de hadde.

I uttalelsen fra Malms heter det også at innbetalingen fra Globo var blitt sett på som et «lån», og at ISMM/ISL ikke kunne vite at de skulle gå konkurs før de fikk tilbakebetalt «lånet» til FIFA.

FIFAs finanskomité fastslo etter et møte forrige uke at problemene med ISMM/ISL ikke vil få noen innvirkning på avviklingen av VM-sluttspillet i Japan og Sør-Korea neste år.

Rettighetene for de to neste sluttspillene blir trolig kjøpt opp av den tyske mediegiganten Kirch-gruppen.282058 MAI 01

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Newell avslører agenters penge-juks

BT anbefaler

Har kjøpt Tollboden: – Det blir ikke kebab her, altså

Etter å ha huset tollere i 260 år, er Tollboden på Nordnes solgt og blir pusset opp. Dette er de nye eiernes planer for et av Bergens mest historiske bygg.

LES SAKEN