Brækhus har fått hjelp av Farmen-kjendis før boksekampen i Bergen

Cecilia Brækhus er i flytsonen. Opptakten til proffkampen på hjemmebane fredag er blitt annerledes.

Trener Lavrans Solli gir veiledning, og Brækhus lærer fort. Monica Strømdahl

For svømming har ikke vært vanlig å ha med i forberedelsene til et forsvar av de fem beltene.

Det blir proffkamp nummer 31 for Norges verdenskjente bokser. Hun har aldri tapt.

– Og jeg har ikke tenkt å tape nå heller. Jeg har aldri vært så på som jeg er nå. Jeg kjenner at det blir noe stort, sier hun før oppgjøret mot argentinske Erica Farias (32) som har 23 proffseire og kun ett tap.

Hun kalles panteren.

First Lady, som er profilnavnet til Brækhus, har valgt å gå i vannet før bokseoppgjøret. 35-åringen mente at svømming ville gjøre henne godt. Hun er en rutinert utøver nå, som våger å gå utenfor boksen.

– Jeg tør trene andre ting for å holde kroppen ung, sterk, frisk og skadefri, sier veteranen.

Les også

Brækhus om kampen på hjemmebane: - Topper alt jeg har gjort

Les også

Værmeldingen Brækhus ikke ønsket seg

Norgesmester tok oppdraget

Hun søkte Norges Svømmeforbund om hjelp til å finne en trener, da hun flyttet fra Berlin til Oslo i vår. Svaret ble Lavrans Solli, tidligere OL-deltager og Farmen-kjendis.

25-åringen har lagt opp, selv om han var med i NM i Bergen så sent som i mars. Men da forespørselen kom om å hjelpe Brækhus, tok han utfordringen.

De er begge bergensere, men hadde ikke møtt hverandre tidligere. I løpet av de faste treningene fikk Brækhus rask fremgang.

– Vi har ikke jobbet med at hun skulle bli verdensmester i svømming, men lagt vekt på at hun ved hjelp av bedre teknikk kunne få mye ut av de øktene, ikke minst med tanke på kondisjon. Og svømming er skadeforebyggende, sier Lavrans Solli.

Les også

Det var spesielt én ting foreldrene lærte Brækhus da hun var liten. Nå nyter hun godt av det

Cecilia Brækhus er klar for «Battle of Bergen» fredag. Her er hun fotografert på Fløyen. Alice Bratshaug

Les også

Brækhus ble utslitt av å detaljstyre alt

Brækhus lærte fort

Han har stått på kanten i Hundsund Bad på Fornebu og gitt sine instruksjoner. Brækhus har svømt mot klokken også, for å holde et visst tempo under øktene. Og selv om det har vært rettledning og informasjon fra sidelinjen, har latteren sittet løst ved hver pause.

Brækhus er ikke vond å be i så måte.

– Cecilia er blitt ganske mye bedre. Med riktig tilbakemelding og godt fokus i vannet, er det mye som er mulig. Det var veldig kult å jobbe med henne. Hun vet hva hun må gjøre for å få gode resultater, sier treneren.

Brækhus forteller at hun har prøvd svømming som treningsform tidligere. Det skjedde i Miami i 2015.

Den gangen var hun på treningsleir sammen med storstjernen Vladimir Klitsjko (nå 41) og sin egen trener Johnathon Banks.

– Vladimir er stor og tung og bruker svømming som alternativ trening. Jeg prøvde også, og holdt på å drukne. Da ble jeg rasende, ler Brækhus.

– Hun er blitt mye bedre til å overleve i vann, fleiper Solli.

Lurt å prøve trening i vann

Bokseren selv forteller at svømmingen denne gangen har gitt stort utbytte og bedre lungekapasitet, men dette er bare en liten del av en stor pakke.

Hun har hatt et omfattende team som har hjulpet til med forberedelsene. Ikke minst flere støttespillere på et treningssenter i Oslo, mange på treningsleiren i spanske Torrevieja og selvsagt den aller viktigste, trener Johnathon Banks.

Lavrans Solli har hjulpet Cecilia Brækhus Monica Strømdahl

– I Spania har jeg hatt seks-syv sparringpartnere innom gymmet, opplyser hun.

Brækhus forteller at hun er ekstra glad for at hun har klart å holde seg skade- og sykdomsfri under denne campen. Hun mener at svømmingen har vært viktig i så måte.

Får gåsehud av det som venter

– Jeg var sliten da jeg kom til Bergen sist lørdag. Etter det har planen vært å samle overskudd, men jeg kan nesten ikke vente til jeg skal fylle Koengen med elleville hjemmefans. Jeg skal sette Bergen på hodet, føyer hun til.

Allerede da det ble klart at boksestjernen skulle i ringen i hjembyen, fikk hun gåsehud.

Kampen skal foregå utendørs, og flere andre boksere skal entre ringen denne kvelden. Nordmenn også, men ferskere som proffer.

Men når hovedattraksjonen kommer, Cecilia Brækhus i egen person, står mye på spill. Ikke minst de fem beltene, men aller mest æren.

– Det å vinne denne kampen på hjemmebane betyr alt. Jeg kjenner det på meg, at det blir det største noen gang.

Les også

Brækhus deler listen: – Mine fem tøffeste kamper

Morsomt på trening. Brækhus byr gjerne på en god latter. Monica Strømdahl

Hyret inn den kjente stemmen

Hun kaller det «The real homecoming», etter to opptredener i Oslo Spektrum, etter at forbudet mot proffboksing ble opphevet.

Og Brækhus synes det er stas at legendariske Michael Buffer igjen skal være ringannonsør. Han har tjent seg styrtrik på setningen som Muhammad Ali ga opphavet til: «Let’s get ready to rumble ...».

Nå kommer det til å skje i Bergen.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?