- Fikk ikke lov til å være meg selv i Brann

Nå spiller Emil Hansson på A-laget til Feyenoord.

NEDERLANDSK LYKKE: Emil Hansson er tatt opp i A-stallen til Feyenoord. Her fra tiden i Brann.
  • Lars Eivind Måseide
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Emil Hansson (18) var et stort Brann-talent, men valgte noe overraskende å forlate klubben i fjor sommer til fordel for nederlandske Feyenoord – som har et av verdens beste fotballakademier.

Nå er han tatt opp i A-stallen til storklubben fra Rotterdam.

— Det var kjekt å få beskjed om selvsagt. Jeg gjorde det ganske bra i fjor, så det var egentlig forventet at jeg skulle bli med i sesongoppkjøringen til klubben, sier 18-åringen til BT.

Har hatt det tøft

Han innrømmet at overgangen til Nederlands nest største by har vært tøff, men at han nå trives i klubbens akademi.

— Den tøffeste biten er å flytte fra kompiser og familie. Det er dager der det er tøft, om man sitter alene og ikke har mor eller far rundt seg. Det må man lære seg å takle. Men livet er bra. De spiller en annen type fotball i Nederland som passer meg godt, og jeg trives også godt utenfor banen, sier den norsk-svenske midtbanespilleren.

Hansson flyttet til Nederland alene, men får jevnlig besøk hjemmefra. Og veien til arbeidsplassen er kort, ettersom han bor bare fem minutter fra Feyenoords treningsanlegg.

Det er en veldig annerledes tilværelse enn på samme tid i fjor.

Fikk ikke spilletid

Vinteren 2015 fikk Brann et bud på Hansson fra nederlandske Twente på rundt to millioner kroner, men avslo da daværende Brann-trener Rikard Norling ga signal om at unggutten ville få spilletid.

Men spilletiden uteble – også da Lars Arne Nilsen kom inn som hovedtrener.

— Første gang jeg så ham, tenkte jeg at dette er en spiller som skal spille når vi styrer kamper. Han er en kjempespennende spiller, men 1.-divisjon er ikke den rette utviklingsarenaen for akkurat ham. Det er så mye kriging og slåssing, og den dimensjonen må du ha hvis vi skal være med oppi der, sa Nilsen i fjor sommer.

En tilværelse på Branns annetlag i 3.-divisjon var uaktuelt, så da Feyenoord kom på banen i august, pakket bergenseren treningsbagen og dro.

Trener med Dirk Kuyt

Treningshverdagen er i struktur veldig lik som i Brann, men der stopper også likhetene.

— Det er stor forskjell på treningene. Vi trener mer og trener mer med ball enn vi gjorde i Brann. Vi hadde mye formasjonstreninger i Brann, der vi unge ofte bare ble brukt som kjegler. I tillegg er selvsagt spillerne bedre, og jeg lærer mye av de eldre spillerne på laget, sier han.

LEGENDE: Liverpool- og Nederland-legenden Dirk Kuyt er bare én av flere toppspillere bergenseren Emil Hansson trener med.

Laget ledes av den tidligere nederlandske landslagsbacken Giovanni van Bronckhorst, og bergenseren trener for tiden sammen med spillere som Liverpool-legenden Dirk Kuyt og den tidligere Southampton— og Juventus-vingen Eljero Elia, for å nevne noen.- Gjør jeg det bra i sesongoppkjøringen, så kan ting skje fort. Men jeg stresser ikke, og føler jeg utvikler meg bra slik jeg har det nå. Jeg har god tid fortsatt, sier Hansson, som er ventet spilletid i oppkjøringskampene til den kommende toppserien i Nederland.

- Angrer ikke

Treningene foregår stort sett på nederlandsk, og 18-åringen har tre språktimer i uken. Nå forstår han det meste som sies både på og utenfor fotballbanen.

Flere mente den da 17 år gamle spilleren var for utålmodig da han forlot Brann i fjor sommer. Hansson står på at det var den rette avgjørelsen.

— Jeg står for mitt valg, og tror ikke det var for tidlig å dra til utlandet. Når jeg er her i dag og har lært så mye som jeg har gjort det året, så angrer jeg ikke på noen ting.

Mark Lievisse Adriaanse er frilansjournalist og står bak Twitter-profilen Kuiptalk, som følger Feyenoord tett.

Han sier Hansson verdsettes høyt i klubben.

— Hansson har vært et av lyspunktene i en svak sesong for U19-laget. Det er mange som konkurrerer om den 10-er-rollen, men Hansson har etter min mening vært best. Han er høyt verdsatt innad i akademiet, og det er ganske uvanlig at U19-spillere blir en del av A-laget, sier Adriaanse.

- Turde ikke være meg selv

Hansson mener han har funnet seg selv i den nederlandske klubben, og at han trolig ikke hadde fått spilletid under Lars Arne Nilsen heller.

— Det var jeg som ville bort fra Bann, og jeg tror ikke jeg hadde spilt noe særlig i år heller. Folk så at det ikke var så lett for meg i Brann, og jeg er glad jeg kom ned hit og fikk finne tilbake til meg selv, sier Hansson før han fortsetter Brann-kritikken:

— I Brann ble jeg låst til det trenerne sa. Jeg turde ikke være meg selv, og fikk ikke lov til å være meg selv. Der mener jeg Brann har et lite problem med de unge, sier han, med klar henvisning til de få talentene som blir faste Brann-spillere.

Sportssjef i Brann, Rune Soltvedt, har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Publisert: