Siem: - Sjokkerende at et liv har så liten verdi

Kjetil Siem sier drapet på Sør-Afrikas landslagskeeper er «tragisk» og «sjokkerende», men NFF-toppen er likevel ikke spesielt overrasket over at slike drap skjer. 

RYSTET: Generalsekretær i NFF Kjetil Siem mottok i går den triste nyheten om at Sør-Afrikas landslagskeeper ble skutt og drept.
  • Fredrik Saltbones
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Ifølge det lokale politiet i Sør-Afrika ble fotballkeeper og landslagskaptein Senzo Meyiwa (27) skutt og drept da han beskyttet sin kjæreste, popstjernen Kelly Khumalo, mot innbruddstyver i hennes hjem.

— To menn kom inn i huset og krevde å få mobiltelefoner, penger og andre verdisaker. Senzo forsøkte å beskytte Kelly siden en av mennene rettet en pistol mot henne, heter det i en uttalelse fra politiet, ifølge Reuters.

REDNING: Senzo Meyiwa stopper ballen i en treningskamp for Sør-Afrika mot Australia sist mai. I går ble han drept av innbruddstyver.

— Blitt vanlig, dessverreLandslagskeeperen ble skutt i ryggen, og skadene var så store at 27-åringen ble erklært død da han ankom sykehuset i Johannesburg. Det tragiske drapet har sjokkert en hel fotballverden.

Les også

Sør-Afrikas landslagskeeper skutt og drept

Generalsekretær i Norges fotballforbund, Kjetil Siem, var administrerende direktør for fotballigaen i Sør-Afrika (Premier Soccer League) fra 2007 til 2010 og kjenner godt til den sørafrikanske kulturen.

-Det er jo dessverre sånn at et liv har en annen verdi i Sør-Afrika enn i Norge, og de fleste andre steder i verden.Denne typen drap er blitt vanlig, dessverre. Jeg var i Sør-Afrika forrige uke. En venn av meg opplevde et innbrudd og fortalte at han plutselig fikk tre pistoler til hodet, sier Siem til Aftenposten.

På NFF-toppens telefon har det i dag tikket inn triste SMS'er fra sørgende afrikanske venner.

— Lav terskel for å drepe

I perioden april 2013 til mars 2014, ble mer enn 17.000 personer drept i Sør-Arika – økning på 800 drap fra det foregående året, ifølge Reuters.

— Det er blitt lav terskel for å drepe, og det er sjokkerende at et liv har så lite verdi, sier Siem.

Mange av drapene er gjort i forbindelse med innbrudd.

— Myndighetene i Sør-Afrika har uttalt at det ikke er noen som har et ønske om å drepe når de gjør innbrudd. Så rådet fra myndighetene er å gi fra seg alt tyvene spør om, men Meyiwa ville beskytte kjæresten tydeligvis.

Ett minutts stillhet og sørgebånd

Fotballkeeperens kjæresten, Kelly Khumalo, er en av landets mest kjente popsangere. Sammen hadde paret en datter.

— I Sør-Afrika er det sånn, at hvis det kommer noen uvedkommende inn i døra, og du skyter den personen, da får du ingen straff. Da blir det en veldig rå kultur – noe helt annet enn vi er vant med, sier Siem og legger til at han aldri hadde noen sånne opplevelser da han bodde i landet.

- Hvordan vil dette påvirke fotballen i Sør-Afrika?

— Man får ikke gjort så mye annet en å markere det med ett minutts stillhet og sørgebånd. Det har ikke så mye med fotball å gjøre egentlig. Det er en tragisk personsak – der offeret tilfeldigvis var en kjent fotballpersonlighet.

Så sent som lørdag kveld spilte Meyiwa sin siste kamp. Hans Orlando Pirates vant 4-1 mot Ajax Cape Town i kvartfinalen i cupen. 27-åringen hadde den siste perioden vært førstekeeper og kaptein for det sørafrikanske fotballandslaget.

Fakta:

Senzo Meyiwa

Født 24. september 1987 (død 26. oktober 2014)

Fra Durban i Sør-Afrika.

Posisjon: Keeper

73 kamper for Orlando Pirates.

6 kamper for landslaget.

Publisert
  1. Internasjonal fotball
BT anbefaler

– Jeg holder det litt lavt mens de er her, så fyrer vi det opp etterpå

Det er god stemning når russen fester med foreldrene sine.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Dere må gjerne komme nærmere scenen

  2. Før så de ikke vitsen med å gå i tog. – Nå er det dessverre blitt mange flere ukrainere i Bergen.

  3. – Mye slåssing og knuffing

  4. – Hadde aldri trodd de var så ville

  5. Mann får penger for å flytte: – Var ikke andre muligheter

  6. Se bildene fra drømmedagen!