Vil arrangere millionturnering og lokke Tutta til Norge

Europas beste golfkvinner kan komme til Nordhordland neste år.

Publisert Publisert

Kan bli arrangør av storturnering: Her på Meland kan det neste år bli arrangert en turnering på Ladies European Tour. - Vi vil anbefale å legge en slik turnering til slutten av juni, sier Rune Mjøs, daglig leder i Meland Golfklubb. Her står han mellom Jan Steinar Simonsen (til v., representant for slektningene til Karsten Solheim) og Lasse Roska, assisterende leder i Meland GK.

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

En turnering i Ladies European Tour (LET) med et budsjett på tre millioner kroner. Det er hva Norges Golfforbund håper å arrangere på Meland i 2016. — Dette er en ære – og en mulighet til å presentere Meland, Bergen og Vestlandet. Vi har banen og kompetansen som skal til, lover Rune Mjøs, daglig leder i Meland Golfklubb.

Kommer Tutta?: Suzann "Tutta" Pettersen er en dame som garantert ville trukket publikum til Meland. Om det er aktuelt for henne å spille en slik turnering, er uvisst. -I utgangspunktet har hun sin arbeidsplass i USA. Om hun kan komme til Meland, kommer an på når turneringen spilles og hvordan den passer inn i Tuttas program, sier Tom Gundersen, kommunikasjonsansvarlig i Norges Golfforbund.

Det norske forbundet ønsker å arrangere Solheim Cup (verdens største golfturnering for damer, som arrangeres annethvert år mellom lag fra Europa og USA) i Oslo i 2019. Om det arrangementet skulle bli tildelt Norge, vil LET-turneringen like utenfor Bergen være en del av oppkjøringen.— I så fall vil vi arrangere en "reise til Solheim Cup" med årlige LET-turneringer i Norge. Vi starter da i Bergen i 2016, og fortsetter i Trøndelag i 2017 og Lofoten i 2018, før selve Solheim Cup kommer i 2019. Vi ønsker å begynne reisen i bergensområdet siden Karsten Solheim, pådriveren for Solheim Cup, kom fra Austrheim, forklarer Finn H. Andreassen, golfforbundets president.

Samtidig understreker han at forbundet vil jobbe for en turnering i Bergen selv om Norge ikke skulle få Solheim Cup.

— Vi må begynne å jobbe med turneringen på Meland allerede nå. Da kan vi ikke plutselig skrinlegge den neste år, sier Andreassen.

Har startet pengejakten

Først om et års tid vil det avgjøres hvilket land som får Solheim Cup i 2019. Mens det trolig allerede til sommeren eller høsten vil avklares om Meland får en turnering på neste års LET. Torsdag var representanter for golfforbundet på plass i Bergen for å presentere sine planer for næringslivet her vest.

— De tre millionene som trengs må være en kombinasjon av offentlige og private midler, sier Jacob Lund, styreleder for Bergen arrangementsselskap AS.

Selskapet er nylig etablert av Bergen kommune med sikte på å få flere nasjonale og internasjonale arrangementer lagt til Bergen.

— Jeg var til stede på et møte med golfforbundet, og det var et veldig spennende opplegg de hadde. Så kreves det konkretiseringer i neste fase. I dag ligger det ingen saker eller vedtak i kommunen om dette, sier idrettsdirektør Rune Titlestad.

Ønsker flere kvinner

Hvilke golfstjerner som eventuelt kommer til Meland, er foreløpig uklart. Suzann Pettersen spiller på den amerikanske LPGA-touren, men kan være aktuell for en LET-turnering i Norge. Arrangørlandet vil også få med deltakere på en egen kvote, slik at både nasjonale og lokale golfere vil kunne få prøve seg mot europaeliten.

— Jeg vil tippe at fem til ti norske spillere kan få sjansen, kanskje også Melands 19 år gamle talent Kristin Simonsen, sier Rune Mjøs.

Både han og Finn H. Andreassen tror et Solheim Cup-arrangement i Norge, og turneringene i forkant, vil bety mye for rekrutteringen til golfsporten.

— Kun 25 prosent av Norges golfspillere er kvinner. Får vi dette til, er målet å rekruttere 15.000-20.000 nye, sier Andreassen.

FAKTA: Ladies European Tour

Den øverste av Europas kvinnetourer.

Er rangert som nummer fire i verden bak amerikanske LPGA, samt den japanske og koreanske touren.

Programmet består av 23 turneringer fra februar til desember. Spilles i Europa, Australia, Afrika og Asia.

En turneringsseier er verdt fra 328 000 kroner til 3,3 millioner kroner

Dersom en LET-spiller ønsker å begynne å spille på USAs LPGA-tour (verdens største kvinnetour), må hun enten spille LPGA Tours Q-School-kvalifisering, eller være ranket som topp 50 i verden.

De norske spillerne som er innom LET i 2015 er Suzann Pettersen, Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud og Caroline Martens.

Publisert