«Den gode har vunnet, skurken tapte. Det liker vi»

KOMMENTAR: Han må ha følt det som han hadde vekten av Beijings skyskrapere på sine skuldre. Men Usain Bolt vant igjen. Både for seg selv og friidretten.

Usain Bolt bekreftet igjen at han er verdens raskeste mann. Foto: NTB Scanpix

  • Arne Hole
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

BEIJING: Det har ridd verdens friidrettsledere som en mare: Skulle de bli nødt til å hylle den dobbelt dopingtatte Justin Gatlin som verdens raskeste mann og i tillegg gi ham en halv million kroner for VM-seieren? Skulle de som er skeptisk til friidrettens manglende dopingoppvask få enda mer vann på mølla?

Les også

Gatlin-svaret som satte ut Bolt - og fikk svensk TV-profil til å rase

Da kom Usain Bolt. Gullgutten, sjarmøren, den rene, «Lightning Bolt», klovnen og verdens raskeste mann. Ja, vi kan tilføye Bislett-helten også. Han har fylt stadion tre ganger helt alene – samtidig som han har tømt lommeboken til Steinar Hoen.

Usain Bolt ble klokket inn til 9,79 sekunder på 100 meter.

De villeste spekulantene vil kanskje mene at han er litt lettet, Justin Gatlin også? Han har hatt et ubehagelig søkelys på seg i siden han steg opp på tronen som verdens raskeste mann i fjor. (Bolt har hatt litt festing hjemme på Jamaica som han måtte ta seg av.) Gatlin ville neppe fått det mer behagelig om han skulle ha besvart en ny og enda hissigere runde med dopingspørsmål. Ingen har spurt ham om noe særlig annet de to siste årene.Etter 9,79 og gull til Bolt, og 9,80 på amerikaneren, slapp han unna haiangrepene fra journalistene.

Verd sin vekt i gull

Det ligger selvfølgelig mye dramaturgi i å påstå at friidrettens fremtid sto og falt med 100-meterfinalen i går – litt for mye. Det hadde blitt EM i Amsterdam neste år og stor interesse for friidretten i Rio selv med Gatlin-seier. Men for en hel verden kjentes det så godt ut at «den onde» ikke vant over «den gode».

Bolt har båret hele friidretten på sine skuldre etter sitt dundrende gjennombrudd i 2008. Da friidretten skrek etter en ny megastjerne, var han der med to nye verdensrekorder og et show ingen hadde sett på et kunststoffdekke tidligere.

Les også

Ida Marcussen etter ny VM-flopp: - Jeg har sett både sprøyter og piller

Nå skulle han redde friidretten igjen, selv om han i dagene før VM forklarte så godt han kunne at det ikke var opp til én mann. Det er vanskelig å forestille seg hvilket press han må ha følt de siste to dagene. Da oppgjørets time kom, var det Gatlin som ikke tålte trøkket. Hans snublesteg de siste fem meterne vil bli en klassiker.

Og de var kanskje verd milliarder for friidretten. Troverdighet må ikke undervurderes.

Coe må rydde selv

Mange godtet seg nok også på Nike sine vegne da Gatlin ble slått. Så sent som i vår inngikk utstyrsgiganten Nike avtale med Gatlin. De så at han kunne komme til å bli verdensmester. For en PR for Nike! «Drit» i to tidligere dopingdommer, var mottoet der.

Med slike sponsorer kan det bli vanskelig å komme dopingondet til livs. For sponsorene har større makt enn folk er klar over. Heldigvis har de mest bevisste begynt å utnytte den. Flere norske utøvere har måttet undertegne på at de kan komme i regressansvar hvis de blir avslørt for doping.

Kanskje den nyvalgte IAAF-presidenten Sebastian Coe også bør gå en runde med seg selv? Han står på Nikes lønningsliste og har uttalt at han mener det er problemfritt! Det kan det da ikke være? En leder som mottar millionlønn fra en utstyrsprodusent som sponser dopingtatte – hvis det er en PR-effekt i sikte!

Fordel av sin dopingfortid

I en alder av 33 år løper Gatlin fortere enn noen gang før. Er det normalt? Før finalenederlaget mot Bolt hadde han ikke tapt siden slutten av 2013-sesongen. 28 seire på rad.

Professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo fastslo i en forskningsrapport i 2013 at effekten av anabole steroider er langvarige. I tillegg til at musklene vokser, får de et økt antall cellekjerner.

Gatlin ble riktignok tatt «bare» for amfetamin første gang, og det skal ha skyldtes medisin mot ADHD. Andre gang var for testosteron, og Gatlin skyldte på en krem massøren hadde brukt. Men hvorfor fortsatte han å trene under Trevor Graham, som allerede hadde en rulleblad som kunne gjort ham til første foredragsholder i apotekerforeningen?

Bolt/Gatlin-rivaliseringen vil leve videre til beste for OL i Rio neste år. Den gode har vunnet, skurken tapte. Det liker vi.

Nå gjenstår «bare» jakten på alle de andre skurkene.

Publisert
  1. Fotball
  2. Kommentar
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Bolt-seieren som fikk verden til å juble: - Han er helt unik

  2. VM-håpet Amalies store frykt: - Det var grusomt

  3. Bolt mot Gatlin er den godes kamp mot den onde

  4. Nesten fiasko for Bolt

BT anbefaler

«Brann var rett og slett elendige. En pine å se på.»

Følg vestlandsderbyet fra klokken 18.00.

LES SAKEN