Skarstein hedret med Fredrikkeprisen

Birgit Skarstein (32) er den første aktive idrettsutøveren som får Norske Kvinners Sanitetsforenings hederspris, Fredrikkeprisen.

PRISVINNER: Birgit Skarstein får Fredrikke-prisen for 2021.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er helt rått, og jeg må si det er ganske kult å stå på den listen der, sier en fornøyd Skarstein til VG.

Hun trekker blant annet frem tidligere vinnere som Gro Harlem Brundtland, Kronprinsesse Mette Marit, Gunnhild Stordalen og Else Kåss Furuseth som tidligere har mottatt prisen.

– Det Gro har gjort for kvinner og likestilling ... Mette-Marit gjør en fantastisk jobb med viktige saker om psykisk helse, og det å bygge fellesskap. Gunnhild Stordalen, som tør å tenke stort – og faktisk får det til globalt, sier Skarstein som tidligere denne uken satte verdensrekord og vant VM på romaskin.

I fjor var det Ellen Arnstad som mottok prisen.

«Ved å gi Fredrikkeprisen til Birgit Skarstein ønsker vi å hedre en person som har bidratt til et mer åpent og mangfoldig samfunn, og som til tross for å ha møtt både motstand og hets har svart med kjærlighet og godhet.» er noe av begrunnelsen for prisen.

Prisen på 100.000 kroner, som må gis til et veldedig formål, og en statuett av Fredrikke Qvam – grunnleggeren av Norske Kvinners Sanitetsforening.

– Den statuen skal stå veldig sentralt i stua, ler Skarstein.

Skarstein har valgt å gi pengene til Sunnaasstiftelsen, og deres arbeid
for kvinnehelse og for folk som har fått en ryggmargsskade.

Selv ble Skarstein lam fra livet og ned etter en operasjon i 2009. Det var den 16. operasjonen etter en stupeulykke.

Skarstein har blitt en stor idrettspersonlighet, etter at hun gjorde seg bemerket i TV-programmet «Ingen Grenser» på NRK i 2012. Hun har bidratt sterkt til å sette paraidretten på dagsorden, og ble blant annet verdensmester i roing i 2019.

IDRETTSPROFIL: Birgit Skarstein avbildet ved Årungen rostadion i juli.

– Jeg mener at samfunnet vårt blir bedre når vi åpner for ulikheter. Det er vi som former samfunnet vi lever, og hver og en av oss bidrar til å skape den virkeligheten vi ønsker for våre barn. Det gjør vi nå, og jeg er veldig glad for å være en del av et fellesskap som det vi har i Norge, sier Skarstein.

– Det er veldig mange hverdagshelter, som aldri får noen pris eller bronsestatuett. Men jeg håper jeg kan bidra til et samfunn der vi kan snakke om ting vi er uenige om uten å kjefte på hverandre. Mye kan løses hvis man lytter til hverandres argumenter, og prøver å tilegne seg kunnskap, sier prisvinneren.

Publisert: