Disse fem må stå frem mot Sverige. Ødegaard er ikke en av dem.

ANALYSE: To lag og to trenere som tenker fotball likt, møtes i Stockholm. Hvordan skal det gå, spør Lars Tjærnås.

Publisert Publisert

Dette var Norges elleve utvalgte mot Malta på Ullevaal stadion torsdag. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

 • Analyse: Lars Tjærnås

Slike kamper vinnes stort sett av det laget med de sterkeste lederne, og dem som kan bidra med tre sekunders genialitet.

Selvsagt kan andre ting også avgjøre. Norge har nesten garantert ikke råd til å tape dødballkampen i kampen mot Sverige søndag kveld.

Sånn sett var det mest gledelige mot Malta at den kampen ble avgjort i den eneste delen av kamper der en selv har stor grad av regi, der en kan tegne opp bevegelsesmønstre med nøyaktige utgangspunkt.

 • SETT DENNE? Ønsker å overraske Sverige: – Får se hva vi finner på

Lars Tjærnås gir sin analyse før Sverige – Norge. Foto: Borgen Ørn E

En avgjørende kamp for en generasjon

Likevel er kampen mot Sverige litt mer enn en vanlig fotballkamp. Det er en ganske avgjørende kamp for en generasjon landslagsspillere som aldri har opplevd et sluttspill, og en kamp med spektakulære rammer. Anledninger som det tar frem det beste i de som er trygge på seg selv. Hos lag som vinner over tid er det ofte hos lederne i laget.

Et av landslagets største problemer ganske lenge, har, etter min mening, handlet om at øverst i lagets naturlige hierarki har det vært mange som har hatt nok med å selv prestere – eller selv komme på laget.

Kaptein Stefan Johansen er et eksempel, men han er ikke alene. Slik dette laget har levert en stund, er det størst grunn til å ha forhåpninger til mange av de yngste.

Det er fint – for fremtiden. For nåtiden, og det er det fotball alltid handler mest om, må de rutinerte gå foran og prestere på Friends Arena. Det handler om dem som spiller i ligaer der rammer som dette er normale, og har gjort det over tid:

 • Rune Jarstein, som må spre trygghet til de foran seg.
 • Omar Elabdellaoui, som må vinne sine kamper i kampen én mot én begge veier, særlig fordi han spiller bak Martin Ødegaard, som har en fri offensiv rolle.
 • Håvard Nordtveit, som må vise hvorfor han har vært attraktiv for flere klubber i to av verdens beste ligaer.
 • Stefan Johansen, hvis han får spille, må stå frem som hærfører.
 • Joshua King, som – brutalt nok- bør levere målpoeng.

Norges kaptein, Stefan Johansen, under lørdagens treningsøkt på Friends Arena i Solna utenfor Stockholm. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Dette er spillerne de yngre og mindre erfarne skal kjenne allerede i garderoben at det er trygt å ha ved siden av seg. De skal gå foran fra start på det de kan påvirke: løpsmengde, duellstyrke, kommunikasjon. Og de skal ikke minst holde hodet kaldt mot slutten av kamper som står og vipper. At de, og resten, ikke har klart det så langt, har kostet fire tapte poeng i sluttminuttene. Noen av de poengene må vinnes tilbake nå hvis drømmen om sluttspill skal leve.

De gode enkeltspillerne

Trøsten for de etablerte er at de har med seg noen unge spillere med egenskaper som kan avgjøre denne typen kamper: Enkeltspilleres briljans.

Å stemple Sander Berge som en målscorer er å overdrive. Men han scoret mot Malta og har rekkevidde og fysikk til å gjøre det oftere. Men hans rolle er først og fremst å styre rytmen i spillet sentralt, samt stoppe svenskene ved å vinne ball ved enten å lese spillet, eller bruke styrken i kroppen effektivt.

Martin Ødegaard fikk mange gode skussmål etter Norges seier over Malta. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Martin Ødegaard spiller sin beste fotball i karrieren. Det er naturlig i hans alder. For Norge er det likevel helt avgjørende at han nå oftere enn før er effektiv i stilen der han tidligere kunne falle for fristelsen å overdrive behandlingen av den runde lærkulen han elsker kontakten med Erling Braut Haaland er en tanks på topp. 19-åringen kan plage langt eldre stoppere med stort sett alle våpen en spiss har til rådighet, fart, styrke og klokskap.

Kombinasjonen av de etablertes lederskap og de unges ferdigheter kan ta dette laget et langt steg mot et svært etterlengtet sluttspill.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. 60-åring bosatt på Frekhaug omkom i ulykke

 2. – Heller ti år i fengsel enn å peke på vennene mine

 3. Barmen sier han er klar for å bli Brann-kaptein

 4. Her setter Koomson Branns første mål

 5. Polaris Media blir hovedeier av Sunnhordland

 6. Forelskede Romina ble 14 år. Så skar faren hodet av henne – for ærens skyld.

 1. Fotball
 2. Martin Ødegaard
 3. Lars Tjærnås
 4. Norges herrelandslag i fotball
 5. Lars Lagerbäck