- Nå er Legkov favoritten

<p>Petter Northug knuste konkurrentene i spurten og tok over ledelsen i Tour de Ski. Men trønderen dytter favorittstempelet over på en russer.</p>

FORAN: Petter Northug med to russere bak seg. Til tross for at tuktet russerne i torsdagens renn, så mener Northug selv at det er Legkov som nå er den store Tour-favoritten.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

TOBLACH (aftenposten.no): Northug tok igjen Maxim Vylegzjanin og Dario Cologna etter få kilometer. Og det gikk ikke lenge før også Alexander Legkov hadde tatt igjen teten.

Sammen arbeidet kvartetten godt gjennom den 32 kilometer lange jaktstarten mellom Cortina og Toblach. På oppløpet var Northug overlegen og slo Legkov med nærmere 10 meter.

Ikke favoritt

Men selv om 26-åringen fra Framverran nå leder Touren anser han ikke seg selv som favoritt til å vinne sammenlagt.

— I mine øyne er Legkov den store favoritten. Han klatrer ett minutt fortere enn det Dario har gjort, og enda fortere enn det også. Jeg tror både Dario, Maxim og jeg håper at han taper litt på en av etappene her. Men han kan også finne på å gå veldig bra. Og da blir det vanskelig, sa Northug en drøy halvtime etter å ha passert målstreken i Toblach.

Det var denne etappen han tapte fjorårets Tour de Ski på grunn av dårlige ski. Men nå var både ski og form på øverste hylle.

— Heldigvis gikk det bedre i år. Jeg forsøkte å finne den gode følelsen og den hadde jeg etter fem kilometer. Jeg forsøkte å gå godt teknisk på skiene og hjelpe til med å holde farten høy i gruppen. Det var til stor hjelp for både meg og Dario at Maxim og Alexander var med i gruppen. Sammen klarte vi å jobbe godt helt fra toppen og til det gjensto fire-fem kilometer til mål.

Tøff åpning

Northug åpnet hardt for å få kontakt med Vylegzjanin og Cologna. Nordmannen visste at Legkov ville komme opp til tettrioen, det så han på øynene til russeren før start. Alex Harvey hang også en stund med tetgruppen, men han hadde ikke krefter til å holde følge helt til toppen av den første stigningen.

Med tre etapper igjen av årets Tour de Ski skiller det 16,6 sekunder mellom Northug på første og Vylegzjanin på fjerdeplass. Det er de fire det handler om nå. Ingen andre.

(Saken fortsetter under bildet)

TOPPEN AV PALLEN: Petter Northug er ferdig med det seremonielle i Toblach torsdag ettermiddag. Nå er det tre etapper igjen av Tour de Ski.

— Det er nå Tour de Ski starter. Det blir viktig å spise godt, drikke og fylle opp med alt mulig. For det blir tøft de tre siste dagene. Men jeg er i bedre form nå, som også var med i planen. Jeg følte meg 80 prosent i Oberhof, da var det lenge siden jeg hadde konkurrert. Og så var jeg oppe på 90, med en litt bedre følelse, under sprinten i Val Müstair. Nå føler jeg meg på 100 prosent. Så progresjonen er akkurat som planen har vært, at jeg skal ha mine gode dager på slutten.

- Hva tenker du om fellesstarten lørdag?

— Det blir den viktigste etappen i årets Tour. Jeg trenger å kapre noen bonussekunder. I fjor var jeg skikkelig trøtt de tre siste dagene. I år har jeg en bedre følelse. Og forhåpentligvis vil det ikke koste så mye.

Kunne gitt mer

Northug hevdet at han fortsatt hadde litt å gå på.

— Jeg kunne gitt mer gass, men når vi er så mange samlet på tur ned så handler det om å få organisert, slik at jeg i hvertfall fikk med meg Maxim og Alexander. For de kikket veldig på meg. Det handlet om å lure dem i gruppen til å gjøre en jobb, og det klarte vi. Og på den siste runden gikk det veldig rolig, for da skulle alle vinne den siste etappen.

Finn Hågen Krogh og Tord Asle Gjerdalen gikk begge gode jaktstarter. Hågen Krogh er nummer ni sammenlagt, drøyt to minutter bak Northug, mens Gjerdalen følger noen få sekunder bak på 5. plass.

Publisert: