Johnsrud Sundby ble overrasket av kona: - Jeg ble lurt trill rundt!

Martin Johnsrud Sundby trodde han så syner på toppen av monsterbakken.

Martin Johnsrud Sundby ble møtt av kona Marieke Heggeland etter målgang.
  • Erlend Nesje
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

ALPE CERMIS: — Jeg ble lurt trill rundt! Men det var en hyggelig overraskelse.

Han var dagens raskeste opp Alpe Cermis og vant Tour de Ski med tidenes største seiersmargin.

Han hadde allerede vunnet sin tredje strake Tour de Ski. Men Johnsrud Sundby ga absolutt alt. Han ville være best også siste dag.

Totalt utmattet lå han i snøen. Der ønsket han å ligge i minuttene mens de andre kavet seg opp til målstreken.

Da hørte verdens beste skiløper en stemme ved gjerdet langs målområdet. Det var kona Marieke.

— Jeg hørte en stemme som var veldig, veldig kjent. Da tenkte jeg: "Nå er du veldig, veldig sliten Sundby, for nå begynner du å se syner på toppen av Alpe Cermis". Men da jeg så opp var det kona, hun hadde rett og slett rundlurt meg. Hun skulle etter planen være på en bytur med noen venninner denne dagen og Markus skulle være hjemme hos mutter'n. De lurte meg, men det var veldig hyggelig!

Les også

Northug: Drar rett til Syden etter nedturen

Har full kontroll

Jernmannen fra Røa felte noen tårer. Han var enormt glad. Både for at han hadde lykkes i Tour de Ski for tredje gang på rad. Og fordi kona tok en spontantur til Val di Fiemme.

Johnsrud Sundby eier skiverden nå. Og han skremmer konkurrentene.

— Jeg føler at det andre er litt skremt om dagen. Når jeg går ut på fellesstarter kjenner jeg det med en gang at de lurer på hva jeg skal finne på. Det er en god følelse og gir meg ekstremt god selvtillit. Akkurat nå setter jeg standarden for hva som skjer og det trives jeg veldig bra med.

— Hvordan ser du at konkurrentene er skremt?

— Det er lett å føle på det i et felt hvor konkurrentene ikke er interessert i å sette fart selv. De er redde for å bruke krefter, de ser mye på hva jeg gjør. Jeg har prøvd å gjennomføre fellesstarter denne sesongen ved å sette høy fart. Da skjønner jeg at konkurrentene blir litt redde.

Les også

Sundby vant overlegent - Krogh sikret norsk jubeldag

Jakten på mesterskapsgull

Han har en meget solid ledelse i verdenscupen og kommer trolig til å vinne den også for tredje gang. Nå er det kun én ting han mangler i premiesamlingen: Et gull i mesterskap. Første sjanse kommer i Lahti-VM om ett år.

— Jeg har ikke begynt å tenke så langt. Men det er klart at jeg mangler det gullet. Det blir et viktig arbeid videre, uten tvil. Først skal jeg ha fokus på resten av verdenscupsesongen. Så skal jeg begynne å se på Lahti-VM. Jeg håper virkelig det blir en opptur resultatmessig.

- Hvordan skal de beholde forspranget til konkurrentene?

— Det er ikke mulig. Til nå i sesongen har jeg truffet 100 prosent på de helgene jeg har ønsket å gå fort. Jeg har klart å gjennomføre alt etter planen. Jeg tror det blir vanskelig etter en utladning som dette. Nå må jeg hjem, for jeg er helt avhengig av å hvile meg litt, i hvert fall et par uker til før jeg tenker på resten av sesongen. Jeg kommer ikke til å klare å holde dette nivået resten av sesongen. Jeg skal klamre meg til den gule trøyen. Den skal jeg ha.

Les også

Lillebror Johaug la slagplanen for Tour-triumfen

Johnsrud Sundby ser ut til å ha funnet et gullopplegg som virker.

Det var ikke vanskelig å se hvor mye Tour de Ski-seieren betydde for Martin Johnsrud Sundby.

— Ja, jeg har fått en bra kontroll på hvordan jeg kommer i form og hvordan jeg kan holde på formen. Folk mener det ikke er mulig å være i form over lengre tid, men jeg tror sesongen min har bevist at det er mulig å prestere på et relativt høyt nivå over mange måneder. Jeg kommer til å prestere bra resten av sesongen også. - Hvor nær er du makspotensialet ditt?

— Jeg føler at jeg har mye å gå på. Det er mye i denne Touren som irriterer meg. Hvorfor gjorde jeg det og ikke det? Når jeg ligger på rommet om kvelden så tenker jeg at jeg skal gjøre det og det annerledes i neste distanse. Og når jeg kommer hjem skal jeg begynne å trene på det. Jeg sendte melding til Audun Svartdal (teknikktrener) i går, at jeg gledet meg til å begynne å trene igjen.

- Hvor lenge tåler kroppen dette kjøret?

— Gi meg tre år til da, så er jeg så daukjørt at jeg må legges inn, fleiper 31-åringen.

— Jeg tøyer strikken nå så langt jeg tror det er fornuftig. I år har jeg fått igjen for arbeidet jeg har lagt ned de tre-fire siste årene. Det har forløst et nivå, jeg har løftet alt et nivå. Det viser at det jeg gjør ikke er så hakkende galt, at jeg ikke er så "tykk i hue" som mange kanskje tror. Jeg skal kjøre på, jeg! Gi meg tre-fire år til.

Russiske damer, Tour de Ski, engelsk råkjør og et spennende idrettsår. Hør nyeste episode av Aftenpodden Sport her:

Publisert
  1. Martin Johnsrud Sundby

Les mer om dette temaet

  1. Johaug knuste Østberg i monsterbakken: - Det er rett og slett utklassing

  2. Reagerer på at oksygenmaskene tillates: - Det er helt utrolig

  3. Slik svarer Johaug på kritikken

BT anbefaler

Her blir det gigantkonsert for 45.000 bergensere

Godshavnen på Dokken blir åsted for den største konserten i Bergens historie.

LES SAKEN