Disse to avgjør om noen får sparken i Brann

BAK NYHETENE: Branns styre er splittet foran mandagens avgjørende møte. I midten står Liv Grete Skjelbreid og Cato Guntveit.

Liv Grete Skjelbreid og Cato Guntveit kan avgjøre hvem som får sparken i Brann.
  • Anders Pamer
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

For første gang på mange år ser vi nå et Brann-styre i åpen splittelse. Midt i kløften mellom de to frontene står Cato Guntveit og Liv Grete Skjelbreid. Mandag er det disse to som må ta stilling til veien videre for Brann. Skal Roald Bruun-Hanssen bli bedt om å si opp sin stilling? Skal Brann skifte trener? Hvilke løsninger finnes der Brann kan beholde én eller begge — samtidig som man klart og tydelig markerer at noe fra nå av skal bli friskt og annerledes?

To mot to

Konflikten kom til overflaten i det offentlige rom etter styremøtet fredag 28. november. Mette Nora Sætre, styrets nestleder, refset styreformann Rolf Barmen for å ha foregrepet begivenhetenes gang da han fredet Roald Brrun-Hanssen. Hun forlangte et dementi av Barmens uttalelser, og fikk det nesten. Morgenen etter lå en pressemelding med følgende budskap i redaksjonenes innbokser: "Styret trakk således ingen konklusjoner på gårsdagens møte og vil avvente evalueringsarbeidet før det utarbeides en helhetlig tiltaksplan".

Her ankommer Cato Guntveit og Liv Grete Skjelbreid Brann stadion til et møte forrige uke.

Det er ingen hemmelighet at Rolf Barmen og Roald Bruun-Hanssen har arbeidet meget tett i år. Barmen har tillit til Bruun-Hanssen og Barmen har en dobbeltstemme i Branns styre.Det er en dårlig skjult hemmelighet at Sætre ikke har tillit til noen av dem. Også styremedlemmet som representerer Brann-fansen — Åshild Samnøy - er skeptisk til Bruun-Hanssen.

Så langt er det altså to mot to.

De to i midten

Henrik Lie-Nielsen er den av styremedlemmene som er flinkest til å unngå offentlig oppmerksomhet. Han er tett knyttet til Barmen og Bruun-Hanssen og oppfattes klart som en mann som står på deres side i de fleste spørsmål.

Da gjenstår to styremedlemmer: De tidligere toppidrettsutøverne Liv Grete Skjelbreid og Cato Guntveit. Skjelbreid uttalte seg også offentlig etter at Barmen gikk ut og fredet Bruun-Hanssen fredag, om enn noe mer nølende enn Samnøy og Sætre. Hva Guntveit står for, vet de færreste. Det inkluderer også de mange kildene BT har snakket med.

Det er rett og slett usikkert hvor den tidligere Brann-kapteinen står.

Trolig vil begge to avvente utfallet av evalueringen uten å være nevneverdig forutinntatt.

Det er derfor mandagens styremøte er så åpent og spennende. Det er ingen som vet hvor harene hopper.

Lobbyisme

Det er i slike situasjoner lobbyvirksomhet finner sin grobunn og berettigelse. Du kan rolig stole på at både Skjelbreid og Guntveit har fått en bråte interessante samtalepartnere den siste uken. Ansvaret som ligger på deres skuldre er stort og de er nødt til å ha analysert situasjonen nøye før det kommer til drøftelser i styret.

Og det er mange ting å drøfte. Etter det BT har grunn til å tro, er det noen lunde "tverrpolitisk" enighet om at Norling kan fortsette. Svenskens ydmykhet i nederlagets stund har imponert, og den rådende holdning ser ut til å være at han kan holde frem dersom det bygges et sterkere fotballfaglig team rundt ham. Det er i dette lys man bør lese denne ukens nyhet om at Robert Hauge har vært på Stadion til samtaler med Norling og Bruun-Hanssen. Dersom det ikke blir utskiftninger i mannskapet i Branns ledelse, skal Norling utstyres med en assistent som er kjent for å ha kompetanse på det rent taktiske.

X-faktoren i denne sammenhengen er selvsagt innholdet i evalueringen. Hva har spillerne rent konkret formidlet? Selv om det allerede er kjent at ingen i spillergruppen rett ut har tatt til orde for at treneren mangler tillit, finnes det kritikk. Hvor sterk er denne? Hvor bred og massiv er den? Og i hvilken grad er Norling villig til å justere kurs?

Kan han sparkes?

Roald Bruun-Hanssen er i en ganske annen stilling. Han er ikke kontraktsansatt. Dersom Branns styre ønsker å avskjedige ham, må de argumentere for at han har gjort seg skyldig i "grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen". Man kan si mye om Bruun-Hanssen, men han er ikke den skjøreste nelliken i buketten. Hvis styret kommer frem til at han ikke har deres tillit, noe man altså kan betrakte som helt usikkert, synes det ikke som de har objektive, juridiske kriterier til anvendelse for å kunne sparke ham. De kan be, men ikke forlange.

Kan han da flyttes på? Kan Brann organisere seg på en ny måte? Hvordan skal Brann i så fall organiseres?

Alt dette må Branns styremedlemmer ta stilling til i styremøtet mandag. For er det noe vi vet om desember, så er det at januar kommer fort. Da skal Brann forberede seg til en ny sesong. I morgen avgjøres det hvem som skal ta fatt på den jobben.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Her forlater Brann-styret skjebnemøtet

  1. Fotball 1. div
  2. SK Brann
BT anbefaler

Fleire titals barnehagar treng oppussing

Dårleg vedlikehald og nye krav gjer at fleire av barnehagane i Bergen må totalrehabiliterast eller rivast.

LES SAKEN