Tapet som stjal nattsøvnen fra Carlsen – og knuste gulldrømmen

— Det var fullstendig feil.

Publisert:

UTBRUDD: Magnus Carlsen gjemte ikke skuffelsen og følelsene under andre dag av lynsjakk-VM. Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix

BERLIN (Aftenposten): Vasyl Ivantsjuks hender ristet. Sekundene tikket nedover. Så hoppet han – bokstavelig talt – i stolen. Han hadde sett sjakk matt-trekket som knuste Magnus Carlsens gulldrøm.

Ivantsjuk reiste seg og løp gjennom hordene av tilskuere. Applausen lød i spillelokalet her vest for Berlin sentrum.

Sjakk handler om iskalde beregninger, men da lynsjakk-VM ble avgjort i Berlin onsdag kveld, fløt følelsene fritt.

Før VMs siste dag ventet ekspertene seg en duell mellom Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave – som begge hadde pløyd seg gjennom feltet med mekanisk presisjon dagen før.

Men det ble en annen type dramatikk. Carlsen startet dagen med å ta 1,5 poeng av 5 mulige – en sjokkerende dårlig poengfangst – som langt på vei knuste gulldrømmen. Og få visste det nok bedre enn Carlsen selv. Følelsene tok overhånd. Han kastet fra seg pennen etter tapet for Teymur Radjabov og ropte «faen» etter nederlaget mot Alexander Grisjtsjuk.

Da var spenningen til å ta og føle på i Berlin.

— Alle er så nervøse. Toppspillerne pleier å være så rolige, men nå er også de anspent, sa Ulrich Stock, som følger elitesjakken for tyske Die Zeit.

Hadde vunnet fem strake VM

Det var Alexander Grisjtsjuk som til slutt gikk seirende ut av nervekrigen, med 15,5 poeng av 21 mulige. Maxime Vachier-Lagrave berget sølvet, mens Vladimir Kramnik knep bronsen. Carlsen måtte nøye seg med 6. plassen.

Dermed er Magnus Carlsens totaldominans i VM-turneringene ved veis ende. Han hadde vunnet fem strake VM-turneringer siden Chennai i 2013 – to i hurtigsjakk, to i langsjakk og én i lynsjakk.

Carlsen er ikke lenger trippelverdensmester – men han er stadig på toppen av verdensrankingen og verdensmester i langsjakk – noe som tross alt ansees som viktigere.

Etter følelsesutbruddet reiste Carlsen seg. Han vant to strake partier, men tapet for Ivantsjuk ødela enhver gullmulighet. I realiteten røk det tidligere på dagen – da det kokte i hodet til verdensmesteren.

— Jeg er skuffet over at jeg ikke klarer å takle nervene. Det ser dumt ut å bukke gang på gang, slå hendene i været og storme ut som en idiot, men jeg klarte ikke holde hodet kaldt.

- Lå våken

Carlsen spilte glimrende på lynsjakk-VMs første dag – og visste hvorfor han har skremt vettet av konkurrentene i alle tidsbegrensinger de siste årene. Det siste partiet tirsdag var imidlertid et tegn på hva som var i vente.

Da tapte Carlsen for Sergej Karjakin, og han stormet ut av lokalet i all hast i etterkant.

— Man skal ikke bli sur for å tape i lynsjakk, men jeg klarte det ikke. Jeg lå og tenkte på det som skulle skje i dag, Det var fullstendig feil fokus.

Carlsen fortalte at han «ikke kjente seg selv igjen». Arne Horvei, som representerer Team Carlsen i Berlin, forklarte utbruddet med at verdensmesteren er en «vinnerskalle».

Flere eksperter konkluderte med at det var følelsesmennesket Magnus Carlsen vi fikk se i Berlin onsdag.

— Det er menneskelig. Det er bra å være rolig, det hjelper i konkurranser, men man har følelser, og man kan ikke alltid skjule det, analyserer sjakkjournalist Ulrich Stock.

-Magnus er tross alt et menneske. Han er ikke perfekt. Det er mye psykologi involvert, forklarer den tyske sjakkskribenten Stefan Löffler.

Carlsen snakket om et psykologisk overtak etter sin uhyre overbevisende prestasjon i hurtigsjakk-VM, da han hadde presset motstander etter motstander til kollaps. Denne gangen var det imidlertid Carlsens tur til å kollapse – med tap av VM-tittelen som konsekvens.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?

Publisert: