- Bergen er himmel eller helvete. Etter hvert slutter du å bry deg.

Kristoffer Barmen om hvordan han er blitt symbolet på mental styrke og en nøkkelspiller i Brann.

SERIØS: Brann-trener Lars Arne Nilsen sier han ikke har hatt noen problemer med Kristoffer Barmen (bildet) etter at han ble trener. -For meg er han en seriøs type, sier Nilsen. Foto: Øystein Vik.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

FLORIDA: Høsten 2015: Brann må jobbe knallhardt for å holde følge i opprykkskampen med Kristiansund. Én mann scorer på avgjørende straffer i to kamper på rad. Først hjemme mot Bryne. Så borte mot Kristiansund. Spesielt 1-0-seieren på Nordmøre gjør at Brann langt på vei sikrer opprykket. Den mannen er Kristoffer Barmen.

Les også

Slapp alt han hadde i hendene da Brann ringte

— Det er artig å påta seg ansvar og lykkes med det. Når det er straffespark, går fotball fra å være 11 mot 11 til å handle om én mot én. Jeg liker det presset, sier Kristoffer Barmen.

- Liker du alltid press?

— Ikke alltid. Men når det gjelder jobben min, gjør jeg det, sier Barmen.

Barbesøk og forsentkomming

Brann-spillerne har akkurat gjennomført sin første økt på treningsleir i Florida. Det er lunsjtid på IMG Academy, gigantkomplekset der Brann forbereder seg til comebacket i eliteserien.

Rollene er noe endret siden sist Brann gjorde seg klare til en sesong i eliteserien. Barmen er ikke lenger blant de aller yngste. Han er ikke alltid den som må bære utstyret på vei til trening og ut av bussen. Nå er Barmen blitt en nøkkelspiller i Brann.

Les også

Her er Daniel Braaten på plass før Brann-treningsleiren

I fjor på denne tiden var det ganske annerledes. Han og Marcus Pedersen ble utestengt fra trening etter et barbesøk. Den episoden var ikke helt enestående. På La Manga i 2014 ble han frakjørt av laget fordi han kom for seint til bussen på vei til trening. Belønningen for det ble bot.

— Det har vært noen episoder, absolutt, erkjenner Barmen.

Les også

Pedersen og Barmen straffet av Brann etter barbesøk

Midtbanemannen møter BT i kantinen på IMG Academy. Han sitter rolig i en bås med brede skinnseter, slik som er typisk for amerikanske kafeer. Smilet kommer frem når BT nevner begrepet «hakkekylling».

— Er det slutt på episoder nå?

— Leiter man godt nok, kan man alltids ta noen på noe. Det gjelder meg også, men jeg føler det er et endret fokus fra media. I stedet for å henge meg ut, føler jeg at man nå løfter meg opp, sier Barmen.

Himmel og helvete

Han mener han har vært den samme personen hele tiden mens han har vært i Brann, men sier han har skjønt noen eksterne mekanismer nå.

— De fleste tar noen dårlige valg, men mine dårlige valg ble det en periode stor oppmerksomhet rundt, sier Barmen, og fortsetter:

— Bergen er himmel eller helvete. Enten eller. Når du skjønner den mekanismen der, så slutter du å bry deg om det som blir skrevet og sagt.

Les også

«Tiden med profilerte og tatoverte Brann-spillere ser ut til å være over»

Det har hjulpet ham til å finne mental styrke.

— Det er noe som har utviklet seg over tid. Som ungdom var det ikke slik. Men etter hvert har jeg hatt så mange situasjoner med motgang både med laget og individuelt, at jeg har lært meg mer å la presset fare. Når den tidende bølgen med kritikk kommer, kan du ikke bry deg om det lenger.

Digger press

Sportssjef i Brann, Rune Soltvedt, har kjent Barmen – som alle kaller ham i stedet for Kristoffer – siden spilleren var 12–13 år. Både som guttespiller og juniorspiller har Barmen vært trent av Soltvedt.

Sportssjefen forteller at mange ikke hadde tro på at Barmen kom til å spille i toppfotball.

— Men han har tatt den utfordringen. Måten han har tatt Brann Stadion på, de viktige straffesparkene, det har vært helt fabelaktig. Jeg håper folk ser verdien han har for Brann, sier Soltvedt.

I Norge kan man ikke ha særlig mer press på seg som fotballspiller enn det som er tilfellet i Brann. Soltvedt mener Barmen slik sett er en perfekt Brann-spiller.

— Han har noe med seg som gjør at han rett og slett digger press. Jo mer som står på spill, jo bedre har Barmen det. Det er en fantastisk god egenskap, som er altfor lite anerkjent, mener sportssjefen.

Solid lovnad fra treneren

Da Lars Arne Nilsen kom til Brann i fjor, ga han fort signaler til Barmen om at han skulle bli satset på. Det har Nilsen til felles med sine forgjengere Rikard Norling og Rune Skarsfjord. Barmen har vært et satsingsområde.

— Jeg skjønte fort i fjor at jeg hadde stor tillit hos Lars Arne, det vokser man på, sier Barmen.

Nilsen har én konkret utfordring til Barmen kommende sesong. De fire målene han scoret i fjor – tre på straffe – var for lite.

— Jeg forventer at han scorer flere mål. Det tror jeg kommer i år, sier Nilsen.

Som indreløper er Barmen en av dem fem spillerne som defineres som offensive i Nilsens 4-3-3-system – eller 6–5 som han gjerne kaller det. Det er indreløperrollen han først og fremst skal ha, selv om han også kan spille anker. Barmen selv vet ikke hva han liker best.

— Barmen fikk en rolle i fjor som han sakte, men sikkert, vokste inn i. Som Fredrik Haugen så begynte han litt feilvendt, men han er en spiller med god fysikk, god med ball, klok og har fin fotballforståelse. I alle fall tidlig på høsten var han en nøkkelspiller for oss, sier Brann-treneren.

Barmen møter kanskje et ekstra press i årets sesong – i form av flere konkurrenter. Brann jobber med å forsterke midtbanen.

— Det ryktes at det skal komme inn konkurrenter, men jeg er fast bestemt på at jeg skal spille uansett, sier Barmen.

Hør siste episode av vår Brann-podkast:

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt98102681825
2Brann9522189917
3Sarpsborg 088431106415
4Viking84221714314
5Tromsø842297214
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk