Tallene som får Boasson Hagen til å smile

27-åringen flyr i rakettfart mot sykkeltoppen igjen.

Edvald Boasson Hagen har to store ritt foran seg i løpet av én uke: Flandern rundt og Paris – Roubaix.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

KORTRIJK: Edvald Boasson Hagen var rangert som verdens sjette beste sykkelrytter i både 2009 og 2012 hos Cycling Quotient, et anerkjent nettsted som baserer sine poeng på resultater de siste 12 månedene.

Opplendingen var en sensasjon da han for alvor gjorde sitt inntog i proffsirkuset i 2009. Da vant hans også ett av de viktigste rittene på vårsesongen: Gent – Wevelgem. Siden kom bl.a. etappeseier i Giro d’Italia, (2009), to etappeseire i Tour de France (2011) og sølv i VM (2012).

Les også

Boasson Hagen etter 18.-plassen: - Er der jeg skal være

Delvis på grunn av uhell og skader, men også fordi han mer og mer ble en hjelperytter i Team Sky, ramlet han nedover på rankinglisten. I 2014 var han helt nede på 122.plass.

Etter overgangen til nytt lag og gammel trener (bergenseren Fredrik Mohn) har han klatret i rekordfart. Nå er han nummer 16 på den samme rankingen, og mannen som flere for bare et par år siden hadde gitt opp som topprytter, har tre seire og 16 plasseringer blant topp-10 i 2016. Følg Flandern Rundt direkte søndag klokken 12

Vil gjerne prege løp

— Det gir en god følelse å være med på å prege løp igjen, forteller Boasson Hagen da han møter Aftenposten på hotellet like utenfor den belgiske byen Roeselare.

Han er litt hes i stemmen, men både håper og tror at det ikke er i kroppen noe som skal plage ham under søndagens Flandern rundt, sesongens andre sykkelmonument.

— Jeg var syk før Gent - Wevelgem for en uke siden, og jeg vet jo ikke om det henger litt i. Men jeg vil gjerne kalle meg frisk, sier han.

Da lå 28-åringen litt for langt bak i det Peter Sagan, Fabian Cancellara og Sep Vanmarcke satte fart i fronten.

— Det kan jeg ikke gjøre om jeg vil være med i kampen om seier søndag, slår han på sin stille og rolige måte fast.

Han har prøvd noen ganger å vinne et av de virkelig store rittene, men kommet til kort.

- Mangler den virkelig store

— Jeg har vært på startstreken i mange år, og jeg mangler den store klassikerseieren. Det er målet i løpet av karrieren. Det trigger meg veldig, forklarer opplendingen.

— Du har flere ganger fremhevet Paris – Roubaix (neste helg) som det virkelig store målet. Men er det like stort for deg om seieren skulle kommer i Flandern Rundt?

— Målet er en klassiker, og de løpene er like store.

Etter at han foran forrige sesong igjen begynte samarbeidet med trener Fredrik Mohn, har mye handlet om å bygge opp igjen styrke og eksplosivitet. Det var egenskaper som ble nedprioritert mens han var en hjelper på Team Sky.

Fikk ikke lov å vinne

— Jeg har alltid villet vinne løp, men ikke alltid fått lov. Det har vært ganger hvor jeg skulle gjøre en jobb for andre. Da mister man timingen på når man skal sprute, når man skal støte og slike erfaringer, forklarer han.

Er man først en hjelperytter er det lett at det også setter seg i hodet. Man blir fornøyd med å bare gjøre den jobben. Vinneregenskapene, som Boasson Hagen hadde mye av, kan bli borte.

— Ja, det er lett å være fornøyd med det. Det er artigere å kjempe om seire. Men det tar tid med å få den riktige timingen tilbake, forklarer han.

Outsider søndag

Boasson Hagen er ikke blant de største favorittene på startstreken i Brugge søndag morgen. Der finner vi navn som Fabian Cancellara, Peter Sagan, Alexander Kristoff, Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski og Tiesj Benoot. Setter du pengene dine på Boasson hagen hos Norsk Tipping får du 33 ganger innsatsen om han krysser mållinjen i Oudenaarde først søndag ettermiddag.

— Planen er å være med i den gruppa som går opp Paterberg (den siste brosteinsbelagte stigningen) siste gang. Så får vi se hva som eventuelt skjer etter det, forklarer han.

Det er ingen tvil om at nordmannen er kaptein på Dimension Data-laget søndag, og det er heller ingen tvil om at laget ønsker ham med videre etter et kontrakten går ut denne sesongen.

- Har du forlenget kontrakten?

— Nei, det har jeg ikke gjort foreløpig.

- Thor Hushovd vil gjerne ha deg som en av frontfigurene på sitt store sykkelprosjekt. Han kan fremdeles ha håp?

— Ja, men da må han få opp farten, sier Edvald Boasson Hagen.

Det har i hvert fall han selv gjort.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Flandern rundt og syklistenes sikkerhet er blant temaene som er oppe til diskusjon

Publisert