Slik er fansens makt i Brann
Supporterne er representert ikke bare i styret, men i nesten alle klubbens utvalg og komiteer. Det gir Brann-ledelsen utfordringer.

Det blir ikke glemt på en stund, årsmøtet i Sportsklubben Brann. Stridens kjerne i det som ble et skandalemøte? Om supporterrepresentanten Åshild Samnøy skulle få fortsette i klubbens styre. Det fikk hun nok stemmer til å gjøre. Konsekvensen ble at nyvalgt styreleder Kjell Tennfjord og tre andre styremedlemmer trakk seg.
Samnøy er ikke alene om å høre til i supportermiljøet og samtidig ha makt innad i Brann. Inntil for få uker siden satt supporter Bjørn Reksten i valgkomiteen. Han var blant dem i komiteen som trakk seg kort tid etter skandaleårsmøtet.
I Branns medlemsutvalg sitter flere supportere. Blant annet utvalgets leder, Erlend Vågane, som har vært sentral i arbeidet med å spille inn styrekandidater for valgkomiteen, og Thomas André Madsen, som er en lederskikkelse i en gruppering som kaller seg Bergens glade gutter (BGG).I kontrollkomiteen sitter supporteren Per Arne Flatberg.
Branns fungerende daglige leder, Vibeke Johannesen, uttaler seg ikke kritisk om det faktum at supporterne har bred makt i Brann. Men BT er kjent med at klubbledelsen har opplevd supporterrepresentanters opptreden innad som frustrerende. For Brann-toppene har det vært problematisk at folk som kommer rett fra supportergrupper, har jobbet for sin grupperings særinteresser, heller enn klubben som helhet.
— Når man får et verv, mister man kanskje privilegier som å uttale seg på andre arenaer. De kan ikke ha en privat stemme i for eksempel sosiale medier, samtidig som de sitter i et utvalg i Brann. Hvis man blir valgt inn i klubben, er det vesentlig å forstå at man representerer en større gruppe. Det er ekstremt viktig, sier Vibeke Johannesen.
Her er de ulike supportergrupperingene
Her påvirker supporterne
Hun mener supporterrepresentantene kan ha tilhørigheten fra miljøet de har bakgrunn fra i bunn, men at klubblojaliteten alltid må komme først.
— Sitter man i eksempelvis valgkomiteen, må man stå bak det valgkomiteen er blitt enig om, sier hun.
Flatberg i kontrollkomiteen ser både opp— og nedsider med fansens brede innflytelse.- I alle årsmøtevalgte utvalg har vi folk med supporterbakgrunn. Fordelen med det er at vi kan få inn tanker og stemmer fra mennesker med et annet perspektiv. Ikke et bedre perspektiv, men et annet. Ulempen er at mange av våre beste folk er på innsiden. Da kan man ikke samtidig stå på utsiden og skrike, sier Flatberg.
Innimellom opplever Brann-ledelsen det likevel som at noen gjør begge deler. I de øverste Stadion-korridorene er de opptatt av at supporterne ikke skal ha posisjoner, bare for å ha det.
— Går man inn i en gruppe, må man respektere mandatet til gruppen, sier Johannesen.
Mener innflytelsen har grenser
- Bør det finnes grenser for fansens innflytelse i Brann, Flatberg?
— Ja. I 2012 hadde vi rent flertall på årsmøtet. Vi kunne i prinsippet kuppet alt hvis vi hadde villet. Men vi tenkte ikke tanken engang. Vi tenker på hva som er bra for klubben, og i de fleste tilfeller er det som er bra for fansen, også bra for Brann.
- Enkelte mistenker at dere har en egen agenda, i og med at dere er representert i så mange ulike utvalg?
— Det er naturlig å mistenke det, og det er noe som må motbevises i arbeidet vi gjør. Men husk på at begrepet «supporterne» ikke er en ensartet, homogen gruppe hvor alle alltid er enige.
- Ønsker dere mer innflytelse i styret enn dere allerede har?
— Nei. Vi har spilt inn ulike forslag til valgkomiteen, så får de gjøre sin jobb, sier Flatberg.
Lederen for det som kan beskrives som Brann-supporternes paraplyorganisasjon, Bataljonen, mener supportermakten kommer med krav.— Vi har ekstremt mye makt fra tribunene. Det må vi være klar over og det stiller store krav til oss, sier Roger Lillebøe-Hansen.
Han svarer slik på spørsmål om supportermakten burde vært begrenset:
— I teorien, nei. Men i 2012 kunne vi kuppet styret. Vi gjorde det ikke. Det er fordi det ikke er en kompetanse å være stående, syngende supporter. Men det finnes mange supportere med kompetanse som er nyttig for Brann.
Det ekstraordinæret årsmøtet i Brann, finner neppe sted før i slutten av april. Da kan supporternes makt igjen vise seg.