Her mister Kristoff VM-gullet på målfoto: – Jeg er irritert på meg selv

Alexander Kristoff var centimetere unna VM-gullet.

Dette bildet viser at Peter Sagan var noen få centimetere foran Alexander Kristoff i mål. Skjermdump, TV 2

Søndag var det endelig duket for sykkel-VMs høydepunkt: Fellesstarten for herrer. Det hele ble avgjort med massespurt.

Alexander Kristoff ledet med 50 meter igjen. Det så ut som at nordmannen skulle gjøre det helt store, men like før målstreken ble han passert av Peter Sagan. Dermed vant slovaken VM-fellesstarten for tredje år på rad. Kristoff tapte på målfoto.

– Jeg er irritert på meg selv, med tanke på hvordan laget jobbet. Jeg følte meg bra, sier Kristoff til TV 2.

Her blir Alexander Kristoff intervjuet etter målgang. Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Nordmannen forteller at han var forvirret da han krysset målstreken.

– Jeg var ikke sikker på om han var foran meg eller ikke.

Alexander Kristoff tok i stedet sølvet, mens Michael Matthews tok bronsen.

– Det var akkurat som jeg ville, men han var rett og slett sterkere på slutten, sier Kristoff om Sagan, som han beskriver

Han sier videre at han «trodde han hadde det» og at han nå er «utrolig skuffet».

Les også

Oskar Svendsen vant VM-gull og hadde villere testresultater enn Bjørn Dæhlie. Så la han opp.

Sagan trodde han var sjanseløs

Edvald Boasson Hagen satt i en perfekt posisjon i bunnen av Laksebakken på sisterunden. Han klarte imidlertid ikke å følge da Frankrikes kaptein Julian Alaphilippe rykket. Boasson Hagen berømmer sølvvinner Kristoff.

– Det er ikke så overraskende. Han er en sliter på akkurat det der. Han beviste det nok en gang. Det er gøy at han klarer sølv, sier Boasson Hagen, som selv ble nest beste nordmann som nummer 31.

Blant de øvrige nordmennene ble Odd Christian Eiking, som lenge preget rittet, nummer 57. Vegard Stake Laengen ble nummer 78, Amund Grøndahl Jansen nummer 102, Daniel Hoelgaard nummer 126. De øvrige nordmennen brøt.

Boasson Hagen beskriver det norske lagets innsats som «utrolig bra gjennomført».

– Du har selv tapt på målfoto. Hvordan tror du Kristoff har det nå?

– Det er alltid surt å tape på målfoto. Hvis han hadde mer krefterigjen , er det sikkert ekstra surt, sier Boasson Hagen, som presiserer at han ikke har sett spurten ennå.

Alaphilippe kjempet innbitt for å komme alene til mål. Men han ble tatt igjen like før mål. Dermed var det duket for Sagan.

– Det er ikke lett, gutter. De siste 5 kilometerne sa jeg til lagkameratene mine: Gutter, det (gullet, journ. anm.) er tapt! sier Sagan etter målgang.

Alexander Kristoff ble slått på målstreken da Peter Sagan vant VM-fellesstarten. Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Eiking med i nytt brudd

Som vanlig i VM-fellesstartene ble en utbrytergruppe etablert helt i starten av rittet. Etter 80 kilometer var imidlertid feltet samlet igjen.

De store lagene, med Belgia og Polen i spissen, satt langt fremme i feltet. Siden det første bruddet ble kjørt inn med såpass mange mil igjen av løpet, var alt duket for et løp med fullt av angrep. Med 70 kilometer til mål stakk østerrikske Marco Haller og Tim Wellens fra Belgia av, og Odd Kristian Eiking ble med en gjeng som tok opp jakten.

Med 65 kilometer igjen dannet åtte ryttere et nytt brudd, som etter hvert fikk et halvt minutts forsprang. Med seg hadde han sterke ryttere som Pantano fra Colombia, De Marchi fra Italia og Lars Boom fra Nederland.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

Syklistene kjørte gjennom et folkehav i Bergen. NTB scanpix

Skjerping og Jensen sto av

Og farten til utbrytergruppen og hovedfeltet tok knekken på to nye nordmenn. Kristoffer Skjerping og August Jensen sto av med fem mil igjen.

– Man får mye energi av å taue feltet, men når det sier stopp, så sier det stopp, sa Skjerping til TV 2 etter å ha stått av.

Jensen var fornøyd med stemningen fra folkehavet rundt løypene i Bergen.

– Det er helt sinnssykt. Det er sykt bra stemning hele veien, sa han til TV 2.

Med rundt 70 kilometer igjen kom Odd Christian Eiking seg med i et brudd. Selv om Eiking var aktivt med i utbrytergruppen, fikk de aldri mulighet til å gjøre opp om gullet. Med omtrent 30 kilometer igjen av løpet ble de kjørt inn av hovedfeltet, anført av tempoverdensmester Tom Dumoulin.

Derfra og inn ble det angrep på angrep i Bergen.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå: