Dette lovet Maren Mjelde at hun ikke skulle gjøre

Kjente på egen samvittighet før hun bestemte seg.

DEBUTERTE: Maren Mjelde spilte sin første kamp for Avaldsnes da Sandviken ble slått 4-1 på Sotra fredag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Drøyt to år etter at hun forlot barndomsklubben Arna-Bjørnar, var Maren Mjelde tilbake på en lokal kunstgressbane fredag. Borte var den røde drakten og lagvenninner med bergensdialekt. Nå er Mjelde kaptein for Avaldsnes, og hun vet selv at det ikke er helt ukontroversielt.

Lenge var nemlig Arna-Bjørnar og Maren Mjelde ett. Hun vokste opp i klubben, og var en viktig brikke på toppserielaget flere år før hun ble myndig. Siden ble hun selvskreven på landslaget, og førte Arna-klubben til medalje i serien. Etter hver sesong tikket det inn en rekke tilbud fra klubber rundt om i landet. Hvert år fikk de samme svar. Å gå til andre klubber i Norge, ville ikke bli aktuelt for Mjelde. Kun et profftilbud fra utlandet kunne skille henne fra Arna-Bjørnar, var den klare beskjeden fra midtbanestrategen.

Samvittighetskvaler

På slutten av 2012 kom et slikt tilbud, fra tyske Turbine Potsdam. Mjelde hoppet på, gjorde det bra, men trivdes ikke bedre enn at hun søkte seg til Sverige og Kopparbergs/Göteborg. Så, for en måneds tid siden, kom en henvendelse fra Norge.

Ikke fra Arna-Bjørnar, men fra pengesterke Avaldsnes, som nylig hadde ansatt Tom Nordlie som trener. På Karmøy kunne Mjelde være nærmere familien, kjæresten og vennene, og samtidig tjene mer enn hun gjorde i Tyskland og Sverige. Likevel måtte hun tenke seg om en ekstra gang før hun takket ja.

— Samvittigheten min spilte litt inn. Jeg har jo sagt før at Arna-Bjørnar er den eneste klubben i Norge for meg. Før januar hadde jeg ikke trodd at noe annet skulle bli aktuelt. Men så fikk jeg muligheten til å være heltidsspiller i Avaldsnes, og det er det jeg har lyst til å være, sier Mjelde.

- Blir veldig rart

Arna-Bjørnar var aldri et alternativ denne gang. Klubben har slitt økonomisk de siste årene, og er ikke i nærheten av å kunne hente en landslagsspiller som er under kontrakt i en annen klubb. Med flere gamle lagvenninner og Arna-Bjørnar-trener Bjarne Hagen på sidelinjen i Sotrahallen, ledet Avaldsnes-kaptein Mjelde laget til 4-1-seier over Sandviken. 29. mars er det nettopp Arna-Bjørnar som står for tur for Avaldsnes – i serieåpningen på Karmøy.

— Da jeg så hvem som var motstander i første kamp, tenkte jeg «shit». Det blir rart, selvfølgelig. Veldig rart. Jeg er ennå knyttet til Arna-Bjørnar. Vi får være motstandere i to ganger 90 minutter i år, så får vi være venner resten av tiden, sier Mjelde.

Etter to uker i Avaldsnes har hun fått et godt inntrykk av trener Tom Nordlie.

— Det er en rød tråd i alt vi gjør, og han er veldig tydelig og klar. Det tror jeg vi trenger. Vi har godt av å bli satt litt på plass. Vi er der for å lære mer, og han er en trener kan lære fra seg veldig mye.

Nordlie varsler hardtrening

Nordlie er svært glad for å ha lokket Mjelde til klubben, men vil stille tøffe krav til det fysiske fremover.

— Maren er en ledertype og en vinnertype som vi ønsket å ha tilbake i Norge. Det tror jeg er bra for Avaldsnes, men også for henne. Hun kan være en dominerende figur på landslaget på midtbanen, men i Sverige har hun trent for dårlig. Hele laget har for dårlig kondisjon med tanke på hvordan vi ønsker å spille. Det blir en tøff måned nå før vi drar til La Manga, varsler Nordlie.

— Er han strengere enn andre trenere du har hatt, Mjelde?

— Ingen kan sammenligne seg med han tyskeren vi hadde i Turbine Potsdam (Bernd Schröder, red.anm.). Der var det bare autoritet. Tom er autoritær, men på en bra måte. Han kan fleipe litt også, sier 25-åringen.

Sandviken-trener Øyvind Nordtveit måtte innse at laget hans møtte et langt bedre lag fredag.

— Vi fikk en leksjon med 0-4 i første omgang. Andre omgang var bedre, og jeg synes vi fikk et bra utbytte av kampen, sier Nordtveit.

Sandviken - Avaldsnes 1-4 (0-4)

Treningskamp, Sotrahallen

Mål: 0-1 Cecilie Pedersen (17.), 0-2 Pedersen (20.), 0-3 Pedersen (23.), 0-4 Karina Sævik (41.), 1-4 Kine Tonning (63.)

Sandviken: Ashley Thompson, Helene Gloppen, Stine Hovland, Sara Eriksen (Julie Hansen), Tina Dalgård (Elida Knudsen), Isabelle Gjerde (Ingrid Helene Nyhus), Mia Nygard, Ingrid Spord (Fride Mørkeset), Kine Tonning, Camilla Ervik (Sunniva Lillestøl), Karoline Bakke

Publisert: