Folkets favoritt

TV 2 sender rundt 80 timer fra Tour de France. Johan Kaggestad sørger for at seerne holder seg foran TV-skjermene.

Publisert Publisert
  • Espen Hansen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Diskusjonene går heftig på mange nettsider: Hvem er Norges beste ekspertkommentator? Johan Kaggestad er ett av navnene som nevnes oftest. Kunnskap, entusiasme, fortellerglede og folkelighet. Sendingene fra Tour de France hadde ikke vært de samme uten stemmen fra Modum.— Uten Johan hadde kanskje 40 timer vært for mye. Her får han endelig bruk for alt han vet. Han er helt uvurderlig for oss, sier TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen.I 21 dager leder Kaggestad og kommentator Christian Paasche seerne på kryss og tvers gjennom Frankrike. Selvfølgelig handler det mest om konkurransen, om Hushovd, Arvesen, Armstrong og de andre på to hjul. Men Kaggestad er en mester til å blande inn anekdoter om stedene man passerer, Tour-historien og litt ekstra krydder om hver av sykkelrytterne. Samtidig har han en imponerende kompetanse på mange felter - også det rent sykkelfaglige.Han har bakgrunn fra fotball, langrenn og friidrett. Persen på 5000 m (13.56) fra 1976 er så god at det kun var Marius Bakken som løp fortere av de norske løperne i fjor.

Nysgjerrig.

— Sykkelinteressen kommer av ren nysgjerrighet. Jeg var landslagstrener i friidrett i ni år og lurte på hva man gjorde i andre utholdenhetsidretter. Jeg begynte å abonnere på det nederlandske sykkelmagasinet Wieler Revue, fulgte med på Tour de France på Eurosport og oppsøkte det norske sykkelmiljøet på Toppidrettssenteret. Dette var lenge før min egen sønn Mads begynte å sykle, forteller Kaggestad.Sønnen er nå proff i Credit Agricole, men har ikke fått være med på Tour de France.Kaggestad ser derimot ikke bort fra at barnebarnet Christian, som bor i Sør-Frankrike, kan få oppleve å være med på sykkeleventyret. Niåringen er fylkesmester i terrengsykling.Kaggestad ble egentlig hentet til TV 2 som ekspert på friidrett. Siden har han også kommentert skøyter, men nå er det syklingen som er viktigst.- Jeg skjønte ingenting av taktikken da jeg begynte med sykling. Var vant til fra andre individuelle idretter, at det handlet om at en utøver skulle komme først til mål. Jeg har lært mye av både Atle Kvålsvoll og Birger Hungerholdt i Ringerike, forklarer Kaggestad.

Starter tidlig.

Han starter forberedelsene til Tour de France allerede uken etter at det forrige sluttet.- Heldigvis er det skrevet mange bøker om Tour de France. Dessuten leser jeg greit franske aviser, selv om jeg ikke snakker språket. Jeg får noe hjelp av Mads, som forteller hva som egentlig skjer i lagene, sier Kaggestad, som ofte får spørsmål om sykkelsport og doping.- Det er blitt mye bedre, men jeg skjønner folk som er skeptiske. Det har vært vanvittig mye rart i denne idretten. Jeg tror det er ganske rent i Frankrike, men er mer skeptisk til Italia, Spania og Portugal. Det tas jo stadig utøvere, men det gjøres det også i langrenn og friidrett, understreker han.- Det aller beste med Tour de France er atmosfæren rundt. De mange flotte stedene vi passerer. Frankrike er et nydelig og interessant land. Men jobben er også krevende. Det er mye kjøring, mange papirer å holde orden på (han har med seg rundt 400 A4-sider med informasjon) og noen ganger veldig lange dager. Det jeg har likt aller minst, var da vi bodde i Lourdes i fjor. Et sted hvor lidende mennesker blir utnyttet økonomisk, det gjorde meg deprimert. Det som har imponert meg mest, er måten Lance Armstrong vinner på, hvordan han kommanderer sine tropper og selv sparer krefter, sier Kaggestad, som er redd det blir veldig vanskelig for Thor Hushovd å ta den grønne spurttrøya. Til det virker Tom Boonen for sterk, selv om han i går måtte se seg slått av Robbie McEwen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Hadde sett meg ut denne spurten

  2. Nektet å bruke den gule trøya

  3. - Kunne vært den største dagen

  4. Slo kompisen - fikk skryt av Armstrong

  5. Ny fulltreffer fra spurtkanonen

  6. Vil vinne fire spurter i dag

  7. - Unnskyld, Thor!

  1. Tour de France