Skiforbundet trekker Northug-forslag: - Vi beklager at Northug ikke ønsker å delta på landslaget

Langrennsløperen får ikke gå verdenscup i vinter.

Petter Northug har ikke signert avtalen med landslaget. Tidsfristen har gått ut. Slik situasjonen er nå vil ikke VM-kongen fra Falun få gå verdenscup til vinteren.
  • Birger Løfaldli
  • Daniel Røed-Johansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Som Adressevisen meldte søndag, har Petter Northug ikke skrevet under på landslagsavtalen han er blitt tilbudt innen tidsfristen. Norges Skiforbund har derfor valgt å trekke avtaleforslaget til langrennsstjernen, skriver Norges Skiforbund på sin hjemmeside.

Les også

Skiforbundet langer ut mot Coop: - Vi er svært overrasket

Northug vil dermed ikke få gå verdenscup til vinteren.

— Skistyret tar dette til etterretning og beklager at Petter Northug ikke ønsker å delta på landslaget og i verdenscupen på samme vilkår som alle andre landslagsuttatte utøvere, heter det i pressemeldingen fra skiforbundet.

— Med avtalen vi tilbød ville Petter fått privilegier ingen andre utøvere på landslaget har. Sånn sett var det et veldig raust tilbud. Dessverre fikk vi ikke underskrift på avtalen innen vårt mandat, sier leder av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad til Aftenposten.

Les også

NRK-profil om Northug-nekt: - Det er trist

— Det er veldig synd for hans egen del, og veldig synd for oss alle som synes han er en glitrende skiløper, sier Skogstad.

Tidligere i måneden fortalte Adresseavisen at skiforbundet og Petter Northug fortsatt ikke er kommet til enighet om en avtale for vinterens sesong. Northug vil ha en avtale som strekker seg over flere år, mens langrennskomiteen kun har mandat til å gi ham et tilbud som varer ut kommende sesong.

Les også

Skipresidenten om Northug-floken: - Fra vår side er saken ferdigbehandlet

Langvarig konflikt

Skiforbundet skriver at de nå planlegger kommende sesong uten Northug, og at det ikke vil bli tatt ytterligere initiativ overfor ham eller Coop.

Striden mellom Petter Northug og Norges Skiforbund begynner å bli en vane på høsten. Utgangspunktet for uenighetene stammer fra da Northug brøt med landslaget for drøyt to år siden og fikk handelsgiganten Coop som hovedsponsor.

Landslaget blir sponset av Spar, som er i direkte konkurranse med Coop. Som landslagsløper har Northug derfor ikke anledning til å profilere Coop, og nettopp dette bunner konflikten i.

— Vi registerer pressemeldingen fra Norges Skiforbund og vil komme med en redegjørelse i løpet av noen dager, sier Northugs manager Are Sørum Langås til Adresseavisen.

— Dette er en sak mellom Petter og skiforbundet. Are kommer med en uttalelse så snart de er klar, skriver Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i en SMS til Adresseavisen.

  • Mer info? Slik var Northugs avtale i fjor vinter

- Northug må vel krype til korset

Aftenposten snakket tidligere mandag med landslagssjef Vidar Løfshus. Han ville da ikke utelukke at det vil komme på plass en løsning der Northug får gå verdenscup.

— Jeg håper det blir et godt svar.

- Hva er et godt svar, at Northug signerer?

— Han må vel krype til korset, så får vi se. Jeg regner med at det er avklart i løpet av uken, sa Løfshus.

Les også

- Northug har fått et meget raust tilbud

— Umulig å avvike fra prinsippene

— Det er umulig for Norges Skiforbund å avvike fra prinsippet om at alle som representerer Norge og som er kvalifisert til det, må respektere landslagets kommersielle rettigheter, skriver Norges Skiforbund, som legger til at de mener Northug har fått et «raust» tilbud.

Skipresident Erik Røste bekreftet søndag overfor Adresseavisen at Northug ikke hadde skrevet under på landslagsavtalen innen fristen.

— Vi har blitt informert av langrennskomiteen om at de har tilbudt Petter Northug en tilsvarende avtale som i fjor, men at han ikke har skrevet under på avtalen, uttalte Røste søndag.

Ekspert håper på løsning

Vi snakket mandag formiddag med langrennstrener og TV 2-ekspert Fredrik Aukland. Dette mener han om den fastlåste konflikten:

EKSPERT: Fredrik Aukland.

— Som de fleste skiinteresserte i Norge ønsker jeg å se Northug gå flest mulig renn. Alt dreier seg om hva Northug er motivert for. Jeg håper han går både verdenscup og langløp, fordi han er den han er. Han er X-faktoren i langrennsmiljøet, og øker definitivt interessen for seerne.Den kommende sesongen er fri for mesterskap. Flere har pekt på at det gjør at Northug kan være tøffere i forhandlingene med skiforbundet.

— Hvis det er ett år det går an å satse på noe annet er det i år. Samtidig må vi huske på at Northug aldri har vunnet Tour de Ski. Det bør være et naturlig mål for verdens beste langrennssløper, mener Aukland.

I fjor kom en avtale mellom Northug og forbundet på plass først i november.

— For skiforbundet er det et prinsipielt spørsmål. Det er ingen nyhet at kjemien ikke har vært spesielt god de siste årene. Det jeg er opptatt av er at de beste stiller til start, slik at det ikke er noen som setter begrensninger for hvem som stiller. Nå har man ikke klart om å bli enige om et samarbeid som er fruktbart for begge parter, men jeg håper de finner en løsning som gjør at Petter ønsker å gå. Det behøver ikke bare være avhengig av det økonomiske, men også andre faktorer.

- Hvilke faktorer tenker du på da?

— Noe som motiverer Northug til et tettere samarbeid. Jeg tenker at målet er at Petter må ha lyst til å gå renn.

- Bør Skiforbundet strekke seg lenger for å få til en avtale?

— Jeg tror mer på at man må finne felles løsninger enn at en part må strekke seg en eller annen retning. Med tanke på historikken er det ikke enkelt, men jeg mener absolutt det er løsbart, sier Fredrik Aukland.

Publisert
  1. Petter Northug

Les mer om dette temaet

  1. Northug utestenges trolig fra verdenscupen

  2. Mens konkurrentene gikk på rulleski, reiste Northug hit

BT anbefaler

Har kjøpt Tollboden: – Det blir ikke kebab her, altså

Etter å ha huset tollere i 260 år, er Tollboden på Nordnes solgt og blir pusset opp. Dette er de nye eiernes planer for et av Bergens mest historiske bygg.

LES SAKEN