Innsamlingen tar av: Vanlige folk har gitt over 2,5 millioner kroner til VM i Bergen

Mange tusen har bidratt i folkeaksjon for å dekke underskudd. Nå er beløpet passert 2,5 millioner kroner.

Publisert:

RØRT: VM-sjef Harald Tiedemann Hansen er følelsesmessig berørt av engasjementet fra hordalendingene.– Det er helt utrolig fantastisk. Jeg er rørt. Dette så vi ikke komme. At initiativet kommer fra bergenserne selv, setter vi utrolig stor pris på, sier Hansen. Foto: Ørjan Deisz

Ifølge sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har kronerullingen til støtte for Sykkel-VM i Bergen passert 2,5 millioner kroner.

Hansen bekrefter samtidig at arrangementet kommer til å gå med underskudd. Pengeutfordringen har utløst enda mer engasjement hos bergensere.

– Norges Cykleforbund kommer ikke til å gå konkurs. Det kan jeg slå fast. Men det blir et underskudd. Hvor stort det blir, er for tidlig å si. Vi kjenner ennå ikke alle inntektene våre, sier Hansen.

UNDERSKUDD: VM-sjef Harald Tiedemann Hansen bekrefter overfor BT at sykkelfesten i Bergen ender med underskudd. Samtidig har folket startet en innsamlingsaksjon for å minimere pengesmellen. Foto: Tor Høvik

1,8 millioner kroner

Etter stort påtrykk i sosiale medier, ble det satt gang en folkeaksjon for å hjelpe sykkel-VM økonomisk. Sykkelforbundet opprettet en Vipps-konto sent mandag kveld for å legge til rette for dette.

Så løp innsamlingsaksjonen løpsk:

  • I 15-tiden tirsdag hadde over 6000 personer samlet inn 1.100.000 kroner.
  • Seks timer senere var beløpet på vei mot hele 1.800.000 kroner, fordelt på 9600 bidrag.
  • Onsdag formiddag har kronerullingen passert 2,5 millioner kroner.

– Det går så fort nå. Det fortsetter bare. Vi er helt overveldet og veldig, veldig ydmyke overfor det norske folk. Vi kan ikke få sagt det nok. Dette kommer til å vekke oppsikt langt utover Norge sin grenser, sier Eli Orre, administrasjonsdirektør i Bergen 2017.

– Det er virkelig helt fantastisk og rørende, sier Orre.

Dette sier Vipps

Informasjonsdirektøren i DNB, Even Westerveld, beskriver pågangen som «helt enorm», men at Vipps-systemet har taklet alle transaksjonene.

– Vi har ikke hatt problemer med det, men det kan være at privatpersoner har fått problemer med å få ut rapporter fra time til time, sier Westerveld.

Harald Tiedemann Hansen og arrangementssjef Helge Stormoen sa i 14-tiden at det var vansker med å hente ut ferske tall. Ifølge DNB-talsmannen er det ingen problemer hos dem like før klokken 15.

– Det er fascinerende at det er blitt samlet inn så mye penger fra vanlige folk til et slikt arrangement. Pågangen har vært helt enorm og det blir spennende å følge med utover kvelden, sier Westerveld.

– Beløp som monner

Sykkelsjef Hansen fortalte at folk gir 100 kroner og oppover, og at pengene renner inn konstant.

– Dette er beløp som faktisk monner mot underskudd?

– Ja, det er det faktisk.

– Ser du noe problematisk ved at Bergen 2017 har lagt til rette for denne innsamlingen?

– Nei. Hva er problemet? Jeg hadde forstått det hvis det var vi som ba om penger. Dette er et initiativ fra mange av dem som opplevde VM, de ønsker å bidra og det kan ikke være noe negativt med det, mener Hansen.

VMs arrangementssjef, Helge Stormoen, sier han nesten blir målløs av kronerullingen.

– Vi har tydeligvis truffet sånn at folk nesten føler de står i gjeld for oss, fordi de har fått oppleve VM gratis, men det trenger man overhodet ikke å føle, sier Stormoen.

Han sier det ikke var intern diskusjon i VM-selskapet om å legge til rette for aksjonen da initiativet kom.

– Men vi sa at vi ikke kunne lede an. Det ville blitt helt feil, så vi var veldig tydelig på at det må komme fra folkemassene, sier Stormoen.

Les også

TV-kameraene fanget opp utspekulert juks under Bergen-VM

– Fint å donere litt penger

En av dem som med glede har overført penger til VM-arrangøren, er Anders Nesse. Han forteller at han føler seg euforisk etter å ha vippset et bidrag.

– Det er jo fordi jeg er euforisk på grunn av hele VM, som bare var helt magisk. Det er et vanskelig arrangement å ha, fordi det er nesten uten billettsalg. Folk kunne se VM gratis, og da er det nesten bare T-skjortesalg å tjene penger på. Da synes jeg det er fint å donere litt penger til et lite forbund, for det er viktig at underskuddet ikke blir gigantisk, mener Nesse.

BIDRAR: – Jeg sendte en e-post til sykkelforbundet om at de måtte få opp en Vipps-konto før feberen legger seg over Bergen, sier Anders Nesse. Foto: Privat

Derimot er det flere kritiske kommentarer på Bergens Tidendes Facebook-sider. Noen mener sykkel-VM-organisasjonen burde operert med mer realistiske budsjetter, mens andre lesere tar til orde for å støtte bedriftene som har opplevd omsetningssvikt under VM.

Nesse var en av mange som oppfordret sykkelforbundet til å opprette en Vipps-konto.

– Ser du noe problematisk ved å hjelpe til med å dekke inn et underskudd på denne måten?

– Ja, helt iskaldt juridisk er dette deres ansvar. Men med de kostnadene det har vært med terrorsikring, som var vanskelig å forutse, tror jeg ikke det er deres feil at dette er blitt dyrt. Jeg tror ikke de har brukt penger på champagne, akkurat, sier Nesse.

Ukjent underskudd

Responsen på Facebook har uansett vært enorm etter at Bergen 2017 la ut informasjon om muligheten til å overføre penger via Vipps.

Tirsdag kveld hadde over 2300 mennesker likt VM-selskapets innlegg, over 1400 personer delte innlegget og i skrivende stund har nær 700 personer kommentert oppdateringen – de aller fleste meget positive til initiativet.

Harald Tiedemann Hansen svarer slik på spørsmål om VM går på et underskudd på noen få eller flere titalls millioner kroner:

– Alt avhenger veldig av salget. Hospitality (salg av VIP-tilbud) har vært som forventet, effektsalget har vært veldig bra, men vi kjenner ikke detaljene.

Les også

Syv kilometer før mål gikk Norges freidige plan i vasken. – Jeg så ikke Edvald, sier Kristoff

DUGNAD: Janne Sørum og Kjartan Krossøy hjalp til med å rigge ned gjerder tirsdags kveld.– Når det arrangeres et slikt gratis arrangement, får også alle mulighet til å delta. Da skulle det bare mangle at vi som har anledning kan bidra litt ekstra, sier Sørum, som også har bidratt i pengeinnsamlingen. Foto: Marita Aarekol

Pengegaver og gratis hjelp

Ikke nok med giverglede, også dugnadsånden er på topp.

Etter at arrangøren ba om hjelp til nedrigging av gjerder i området rundt Landås, var det en hel del som møtte opp tirsdag kveld. Mange av dem hadde også gitt penger til innsamlingsaksjonen.

– Det er vel knapt nok noen her som ikke har vippset, sier Kjartan Krossøy, mens han og Janne Sørum tar fatt på neste gjerde.

Noen hadde jobbet frivillig under hele sykkel-VM, mens andre bidro med innsats som takk for opplevelsen.

– Det var en helt fantastisk stemning med uvurderlige minner. Alt av både dugnadsinnsats og pengeoverføringer er vel verdt den stemningen vi opplevde, sier Krossøy, og får støtte fra de andre.

– Stort engasjement

BT skrev mandag om Kristin Solhaug fra Erdal på Askøy, som tok initiativ til pengeinnsamling.

– Hvis de 100.000 som var i sentrum søndag gir 50 kroner hver, blir det jo fem millioner. Men jeg tror faktisk at mange vil gi mer enn som så, sa Solhaug.

Tirsdag formiddag sier hun:

– Det er helt fantastisk at så mange vil hjelpe Sykkelforbundet. Både jeg og samboeren min ga vår skjerv allerede mandag kveld.

– Hvilke reaksjoner har du fått?

– Bare positive. Folk ringer meg hele tiden for å spørre om Vipps-kontoen, men nå er den jo delt på veldig mange Facebook-sider. Jeg synes engasjementet er enestående, sier Solhaug.

TOK TAK: – Fantastisk at så mange responderer på Vipps-aksjonen, sier Kristin Solhaug fra Erdal. Foto: Privat

Publisert: