Spilleren som viser at det meste er mulig

<strong>BERGEN:</strong> Erik Huseklepp kunne blitt et nok en trist historie om en ung spiller som ikke lyktes. Istedenfor fikk vi et eventyr, med 20-åringen i rollen som selveste Askeladden.

Erik Huseklepp var langt nede for noen år siden, men har jobbet seg opp til å bli Brann-spiller. (Foto: Digitalsport)

  • Stian Steinsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

2001: Erik Huseklepp er ikke god nok for Fyllingens juniorlag. Istedenfor spiller han på 3-laget – et lag uten trener. Året etterpå gjentar historien seg. Erik blir vraket fra juniorlaget. I en alder av 17 år.

2005: Erik Huseklepp scorer etter 19 sekunder i sin Brann-debut på Stadion. Resten av kampen bruker han til å gjøre Fredrikstad-back Lars Blixt svimmel. Han blir belønnet med karakteren syv på BTs spillerbørs. VG slår til med et stort cover på 20-åringen, åtte på spillerbørsen og plass på rundens lag.

— Han viser at du ikke trenger å være barnestjerne for å bli god. Dette som skjer nå gir en enormt god signaleffekt til unge spillere. Han viser at det er mulig, sier Gunnar Eiken.

En fjott ute selvtillit

Men det trengte ikke blitt slik.

Eiken var trener for Vadmyras juniorlag da vrakgodset Huseklepp kom slentrende våren 2002. — Jeg tok imot en gutt som var rimelig blottet for selvtillit. Da startet vi en prosess for å bygge ham opp mentalt, forteller Eiken.

På dette tidspunktet var Erik godt i gang med studiene på Fotballakademiet. Der ble han trent av Stein Arve Lone – mannen som skulle bli treneren hans i Fyllingen to år senere.

– Da Erik begynte på akademiet var han en liten fjott på 1,60. Han veide sikkert ikke mer enn 40-50 kilo, sier Lone.

Disse to har vært de viktigste eksterne kreftene i Eriks utvikling de siste årene.

– Men den viktigste har vært ham selv. Han har måttet tåle enormt mye motgang, men har aldri gitt opp. Han har en enorm vilje og har alltid vært ambisiøs. Mange spillere ville gitt seg i den situasjonen Erik var i, sier Eiken.

– Erik har opplevd noen smeller, men har alltid beholdt sitt gode humør. Erik er en glad gutt som elsker å spille fotball. Du så hvordan han smilte i kampen mot Fredrikstad. Det er typisk Erik. Og så handler det om trening. For å nå frem på dette nivået er det alfa og omega å trene så mye mengder som Erik har gjort, sier Lone.

Fikk tilnavnet Flo

Da Erik kombinerte Vadmyra med Fotballakademiet, trente han opptil ni økter i uken. Hver på halvannen time. I tillegg la han ned flere timer med egentrening. Utenfor sesongen trappet han egentreningen ytterligere opp.

– Han fikk en enorm utvikling. Plutselig begynte kroppen hans å vokse i tillegg. Da gikk det veldig fort, forteller Eiken.

Og fra å være en ganske treg spiller, ble Huseklepp plutselig rask. Veldig rask. Nesten over natten.

Sesongen 2003 fikk Huseklepp noen kamper på Vadmyras A-lag. Der fikk han raskt tilnavnet «Flo» av spillerne. Sesongen etter hentet Lone, som nå hadde blitt trener for Fyllingen, ham tilbake til klubben som engang vraket ham. Der fikk han et nytt kallenavn: Bakeren. Visstnok fordi «han alltid leverer varene». Der ble han halvannen sesong før Brann hentet ham.

Men hvorfor tok det så lang tid før talentet ble oppdaget? Hvorfor har han ingen kretskamper og hvordan er det mulig å gå fra å bli vraket på Fyllingens juniorlag – til å dominere på Brann fire år senere?

Kritiserer talentsatsingen

– Det viser i alle fall at kretsens og NFFs tenkning og oppfølging ikke er den eneste som fører frem, sier Eiken.

– Tror du vi går glipp av mange eliteseriespillere på grunn av dette?

– Det gjør vi helt sikkert. Jeg har mange historier om gode ballspillere som har gitt seg da kravene om fysisk størrelse ble gjeldende, sier han.

Eiken mener flere klubber burde tenke annerledes i forhold til unge spillere.

– Mange klubber har fokus på tabellen og sportslige resultater. Konsekvensen er at spillere som er sene i utviklingen lett kan bli ofret. Konsekvensen av det igjen er at disse spillerne gir seg med fotball, sier Eiken.

Men heldigvis finnes det også solskinnshistorier som Erik Huseklepp.

Og ifølge dem som kjenner Brann nye stjerneskudd best, har vi ikke sett det beste fra den kanten ennå.

– Du må huske på at kroppen hans ikke er mer enn «18» år. Erik kan nå langt. Han kan nå hele veien, sier Stein Arve Lone.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Legen Rune Larsen (60) var sikker på at han skulle kokes da han ble innlagt på sykehuset

Infeksjonen er kraftig. Rune Arild Larsen innser at han må komme seg på sykehus.

Mest lest akkurat nå

  1. Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

  2. Strammer inn munnbindpåbudet

  3. Snapchat har kjøpt bergensapp

  4. Komikeren hadde ett spesielt krav før han kjøpte hytte

  5. Å gå på treningssenteret er helt nødvendig for Julie (33). Nå som det er stengt, er hun redd hun aldri vil kunne løpe igjen.

  6. Omegnskommunene «diskuterte endringer»