Brann-trenerens talentproblem: - For mange unge kom opp samtidig

— Det ble for tøft for dem, sier Lars Arne Nilsen.

DEBUT I ELITESERIEN: Lars Arne Nilsen skal neste år lede et lag i eliteserien for første gang. Arkivfoto: Tor Høvik.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

4. januar ønsker Lars Arne Nilsen velkommen til eliteserieårets første fellestrening. Det blir nytt for ham, Brann-treneren har aldri tidligere ledet et lag på øverste nivå.

— Jeg kan ikke se at det er et stort problem. Jeg har møtt mange eliteserielag, og må bare ta den utfordringen. Men for hele Brann blir alt vi møter et hakk opp, sier Nilsen.

- Hva vil være en god sesong for Brann i 2016?

— En sesong der vi er et lag som virkelig jobber for hverandre. At vi klarer å lage et lag med stor L. Jeg kan ikke snakke om tabellplassering.

- Ikke?

— Vi har lyst å overraske. Men vi må se hvor sterke vi er rett før seriestart.

Les også

Følg Brann i juleturneringen i futsal

— Er det godt nok bare å overleve?

— Det må du ikke spørre meg om. Jeg skal bare utvikle laget. Det spørs på utviklingen vår i vinter, på spillerstallen. Det er vanskelig å si, men vi har ikke snakket om noe mål, sier Nilsen.

Dette mener han må forbedres

Svarene kommer tett som regndråper på Sotra. Nilsen lar seg intervjue mens han kjører bil, det er effektivt i en hektisk hverdag. Svarene er bang-bang-bang. Spørsmål for spørsmål, tema for tema.

Refrenget hans? Hardt arbeid.

— Vi må bli bedre enn vi var i år. Jobbe med spillestil, relasjoner. Terpe, terpe, terpe. Sørge for at vi er i fysisk godt slag. Det er to og en halv måned vi har på oss, sier Nilsen.

Av og til blir ikke Nilsen helt enig med seg selv. Han kan begynne et resonnement, så gå det i møte på egen hånd. På samme utpust kan han si at spillere MÅ heve seg, men at de også leverer veldig godt.

Når han blir spurt om det for ham er viktig med lokale Brann-spillere, tar han for seg utfordringene ved det mange har hjerte for: klubbens talentarbeid.

Lars Arne Nilsen peker på utfordringer med mange unge spillere i stallen.

— Selvfølgelig er det viktig med lokale spillere, men de må være gode nok, de må ha de rette holdningene. Det er ikke sånn at jeg må bruke lokale spillere for enhver pris. Jeg spiller med det laget som er best, sier Nilsen.

Talentutfordringen

Så følger han opp uoppfordret:

— Vi har hatt for mange unge, lokale spillere som kom opp i A-laget samtidig. Det ble for tøft for dem.

Nilsen roser utviklingsavdelingen for innsatsen de siste årene, broren Helge var sentral i å bygge den opp. Men, mener treneren, klubben har slitt med å foredle spillerne som brøt gjennom muren fra juniorfotball.

Les også

Trolig ingen Brann-retur for Rennie

— Det ble litt for mange og litt for tøft, gjentar han.

— Bare de sterkeste overlevde. I år ser vi at de som ikke spilte i 1. divisjon, trenger kamptrening.

- Hadde du for mange unge spillere i 2015?

— Det var veldig mange samtidig, og når de får motgang blir det vanskelig. Nå skal vi også spille et nivå opp, sier Nilsen.

Han åpner for at flere av spillerne kan lånes ut. I sesongoppkjøringen ønsker Nilsen å "sette et lag" tidlig. Trolig vil det for Brann bli færre bytter enn hva som er vanlig i treningskamper. Nilsen vil øve med sine beste spillere på det han kaller høytrykksfotball.

Kontringspotensial

- Hva må dere bli bedre på fra i år?

— Fundamentet å jobbe videre med er bra, vi hadde 15 kamper uten å tape i 1. divisjon. Men vi må bli bedre i angrep mot etablert forsvar, på dødball, vi må bli gjerrigere bakover og har et kjempepotensial i overgangsspillet.

Nilsen er mindre konkret når han messer om hvor godt og mye Brann skal trene. "Helt på grensen", sier han. Mengdene skal være individuelt tilpasset, det er noe av det hans nye assistent, Manuel Torres, skal sørge for. Eldre kropper trenger mer hvile enn yngre. Folk med skadehistorikk må få tilpasset sin hverdag.

Dette snakker Lars Arne Nilsen om med iver. For han gleder seg. Til treningsstart 4. januar. Til seriestart 12. mars.

— Vi har en fantastisk gjeng allerede nå og kanskje kommer det flere. Vi er veldig klare for å starte. For nå skal vi spille eliteserie.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering