Landslagssjefen vil fjerne skøyte-EM: - Lag VM-uke

Både den nåværende og den tidligere landslagssjefen mener skøytesporten ikke går langt nok ved å droppe 10.000-meteren i EM.

Publisert Publisert

Landslagstrener Sondre Skarli (til venstre) mener det beste ville være å droppe EM helt. Her er han sammen med Sverre Lunde Pedersen i Vikingskipet på Hamar. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— EM på skøyter er ikke nødvendig. Jeg synes vi har for mange mesterskap, sier landslagstrener Sondre Skarli.

Det var Hamar Arbeiderblad som tirsdag meldte at Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har bestemt seg for å droppe 10.000-meteren i EM til fordel for 1000 meter fra og med 2017. Dette ble vedtatt av ISU i fjor, men kom opp som en nyhet i Norge først nå.

Landslagstreneren mener ISU ikke går langt nok.

— For det første liker jeg allround-konseptet som har lange tradisjoner og stor interesse i Norge. Derfor synes jeg det er en dårlig idé å bytte ut 10.000-meteren med en 1000-meter, men når det er sagt mener jeg vi heller burde fått færre mesterskap, sier Skarli.

Hans løsning er å droppe EM fullstendig, og å samle VM allround, enkeltdistanser og sprint i en lang mesterskapsuke. Slik at man på den måten går fra fire mesterskap årlig til ett.

Mener EM har mistet status

Skarlis forgjenger, Jarle Pedersen, er av samme oppfatning.

— Vi kunne fått en mesterskapsuke litt à la Tour de Ski i langrenn. Det er et stort problem for skøyter at det er så mange mesterskap at både publikum og media sliter med å henge med, mener Pedersen, som også er Sverre Lunde Pedersens far. Han mener også NM burde vært samlet til én langhelg, og at man burde hatt flere verdenscuprunder.

ENIGE: Både tidligere landslagstrener Jarle Pedersen (til v.) og nåværende sjef Sondre Skarli mener det beste ville være å droppe EM helt. Her er de to sammen under OL i Sotsji. Arkivfoto: Jon Eeg, NTB Scanpix.

Det har ikke lyktes BT i å få en kommentar fra ISU i denne saken.Å droppe 10.000 meter til fordel for 1000 meter er uansett en dårlig idé, mener Pedersen.

— Det blir feil. Da blir ikke EM lenger et allroundmesterskap. Det blir et mesterskap for sprint- og mellomdistanseløpere. Å legge inn en 3000 meter i stedet for 10.000 meter ville vært et bedre alternativ, sier Pedersen.

Endringen i EM er blitt kritisert av Sven Kramer og Håvard Bøkko. Men landslagstrener Skarli mener ikke det er noe stort problem.

— EM har mistet status. For en løper som Sverre Lunde Pedersen er VM allround, VM enkeltdistanser og verdenscupen viktigere.

Les også

HÅVARD BØKKO: - SKØYTESPORTEN VIL IKKE TJENE PÅ DETTE

Vil kopiere langrenn og skiskyting

En del av bakgrunnen for at ISU endrer EM, er å bøte på den nederlandske dominansen som spesielt kom til uttrykk i Sotsji-OL. Generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Halvor Lauvstad, ser på endringen av EM som et eksperiment.

— Vi får se om dette treffer publikum, media og løperne. Det vil i alle fall bli andre løpere som hevder seg, sier Lauvstad.

Han støtter Pedersen og Skarli i at det bør bli færre mesterskap.

— Vi håper det blir ett, tydelig mesterskap som kan være avgrenset i tid der det er fullt fokus på skøyter og at alle skjønner at "nå er det VM". Det kan bli en fest for publikum og utøvere, slik som langrenn og skiskyting har det med sine mesterskap, sier Lauvstad.

- Forstår folk blir forbannet

Både Bøkko og Pedersen vil trolig kunne hevde seg også i et EM med 500, 1000, 1500 og 5000 meter. Men for Sven Kramer som har vært suveren, vil det bli langt tøffere å nå opp.

Sett med norske øyne vil også bergenseren Håvard Lorentzen plutselig bli en kandidat til å hevde seg i EM. Hans beste distanser er 1000 og 1500 meter.

— For min del betyr dette at jeg kan delta i EM. Jeg er god på de tre korteste distansene, og må bare komme meg gjennom 5000 meteren, sier Lorentzen. Han jubler likevel ikke over endringen.

— Det er dumt at de endrer på allroundkonseptet og jeg skjønner at folk blir litt forbannet når man tar bort 10.000-meteren. Det er allerede endret mye de siste årene, sier Lorentzen.

EM på skøyter

Arrangert første gang i 1893, og har vært en årlig tradisjon siden.

I starten sto bare 500,1500 og 5000 meter på programmet, men 10.000 meteren kom inn i 1896. Mellom 1936 og 1947 var 10.000 meteren erstattet med 3000 meter.

Sven Kramer har vært den dominerende løperen i EM de siste årene med syv seire siden 2007.

Publisert