Her er ti ting vi husker fra årets sesong

Hva husker du best?

Strømsgodsets gullfeiring.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Søndag ble de åtte siste av årets 240 kamper i eliteserien spilt. Siden starten i mars er det noen kamper, resultater og episoder som skiller seg ut. Her er noe av det vi husker best.

Del gjerne ditt fotballminne i debattfeltet.

1: Aalesund-Lillestrøm 7-1, 9. runde

LES OGSÅ:

Les også

Aalesund vant 7-1 over Lillestrøm

Det startet allerede etter to minutter, da Isak Scheel satte inn 1-0-målet — i feil ende. Siden utlignet faktisk gjestene, men uavgjortresultatet holdt seg ikke lenge. De tre siste målene ble satt inn av AaFKs spisskomet Adberrazak Hamed-Allah i løpet av 13 minutter. Storseieren førte laget til andreplass og gullsnakk i Ålesund.

Abderrazak Hamed-Allah og Aalesund feide over stakkars Lillestrøm. Her ved Bjørn Helge Riise.

2: Tromsøs nedrykk

Med plasseringene 4-2-3-6-3 de fem foregående sesongene, var det overraskende at Tromsø endte sist og rykket ned. Assistent Agnar Christensen tok over, men klarte ikke å gjenskape resultatene forgjengerne Steinar Nilsen og Per-Mathias Høgmo leverte. Etter en noenlunde grei vårsesong ble høsten en katastrofe resultatmessig, og hjemmeseirene mot Viking og Rosenborg var ikke nok.

Les også

Brann sendte Tromsø ned

3: Sandnes Ulf tuktet topplagene

En sesong nær bunn av tabellen endte lykkelig for Sandnes Ulf — som med hjelp fra Viking berget plassen i siste serierunde. Men Asle Andersens menn viste i glimt at de kan hamle opp med de beste og sørget for Rosenborgs eneste hjemmetap i 6. runde (0-1).

Men de lyseblå fordelte poengtapene rettferdig og vant også mot gullvinner Strømsgodset. Drammenserne ble slått 2-1 i Sandnes i 16. runde.

4: Nicki Bille Nielsens utbrudd

LES OGSÅ:

Les også

Rasende Bille ville ha straffe - rev av seg trøya

I nevnte kamp mot Sandnes Ulf ble Rosenborgs danske så sint at han rev i stykker drakten sin i ren frustrasjon.

En av flere andre episoder fra årets sesong kom på Åråsen i årets siste kamp. Han måtte av banen på grunn av en skulderskade mot Lillestrøm, og på vei ut ble han irritert fordi han ble filmen og skubbet bort kameraet. Episoden fikk mye oppmerksomhet, som mye annet av det Nielsen gjør.

Nicki Bille Nielsen river av seg drakten i ren frustrasjon i kampen mot Sandnes Ulf.

5: Nedrykkskampen

Spenning i topp og bunn gjennom hele sesongen — og til slutt i siste serierunde. Før siste runde kunne hele seks lag rykke ned. Til slutt var stillingen i bunn tre den samme som før runden, men i løpet av de 90 siste minuttene var blant annet Hønefoss på kvalik og Sarpsborg på trygg grunn, men to overtidsmål fra Viking sendte østfoldingene ned på kvalik.

6: Haugesunds bronse

I Haugesund har de peist på i flere sesonger, men aldri mer enn i år. Jostein Grindhaug, Asbjørn Helgeland og co. har jobbet godt over flere år og en solid høstform gjorde at klubbens beste prestasjon noensinne var sikret før siste runde.

7: Moldes skrekkelige sesongstart

To seriegull på rad, så kom denne kamprekken i starten av årets sesong:

1. runde: Viking-Molde 2-1

2. runde: Molde-Lillestrøm 1-2

3. runde: Brann-Molde 1-0

4. runde: Molde-Sogndal 1-2

5. runde: Odd-Molde 1-1

6. runde: Molde-Strømsgodset 1-2

7. runde: Start-Molde 1-1

8. runde: Molde-Aalesund 4-1

Til slutt ble det en habil sjetteplass på Solskjærs karer. Da hadde de kjempet seg inn i medaljekampen i løpet av høsten.

Les også

- Vår beste mulighet på mange år

8: Gullkampen

Det dreide seg om to lag fra start til mål. Strømsgodset var best i starten, men noen svake resultater i sommer (blant annet tap mot Haugesund og Sandnes Ulf) gjorde at Rosenborg tok over initiativet. Spenningen holdt seg til langt ut i siste serierunde, men fire mål i andre omgang på Marienlyst sikret klubbens første seriegull siden 1970.

Les også

Deila: - Gråt på vei til kampen

9: Toppscorerkampen

To veteraner kjempet lenge side om å bli mestscorende: 38-årige Morten Berre og 39-årige Frode Johnsen. Til slutt var det ingen tvil, og med 16 mål er Odd-spiller Johnsen tidenes eldste toppscorer i eliteserien.

— Det blir selvfølgelig et poeng når du er 39 år. Det er ikke så mange som har spilt i eliteserien i den alderen. Men jeg har stort sett beholdt den fysiske formen og du glemmer ikke å score mål, sa han til Aftenbladet tidligere i sesongen.

Les også

En av disse kan bli tidenes eldste toppscorer

10: Manglende måljubel

Aalesund hadde ikke vunnet på sju kamper før bortemøtet med Viking i tredje siste serierunde. Abderrazak Hamed-Allah gjorde slutt på seierstørken med sine tre mål på Viking stadion, men gleden var fraværende. En krangel med trener Jan Jönsson i forkant var årsaken til demonstrasjonen.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering