Martins Ødegaards tøffe lekse

KOMMENTAR: Martin Ødegaard lærer sikkert mye om fotball i Real Madrid. Kanskje han har lært litt om mediene også.

Martin Ødegaards start i Real Madrid har ikke bare vært enkel.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det Ødegaard allerede har sett, og som han vil se mye mer av i årene som kommer, er at saker som ikke er så mye å nevne i et fotballand som Spania, er hett stoff i Norge. Og stort.

Som landslagssjef Per-Mathias Høgmo allerede har sagt: Slik er det, og det må Martin venne seg til.

Det er verre nå

16-åringen så ikke ut til å ta noe særlig av etter gjennombruddet i fjor. Det var godt gjort.

Men det er ikke like enkelt når de store forventningene slår tilbake i form av negativ omtale, slik de alltid vil gjøre i motgang. Eller: Noe som ligner motgang.

Er Martin Ødegaard tilstrekkelig forberedt på at suksess avler skuffelser, at hver bragd bringer forventningene ett steg opp – og gjør fallhøyden større?

En tidsmessig kobling

Nå er han inne i sin første motgangsperiode, hvis vi skal tro spanske og dermed norske journalister. Real Madrid B, Castilla, gjør det ikke bra og rykker neppe opp i nest øverste liga, slik målet var. En kommentator i avisen AS har funnet en tidsmessig kobling mellom de svake resultatene i det siste og Martin Ødegaards ankomst til Madrid.

Dermed står Martin Ødegaard til hogg med den oppmerksomheten, den høye lønnen og det særskilte treningsopplegget han er blitt til del.

Dette er ikke det viktigste AS, Marca eller de øvrige spanske avisene skriver om på sine sider. I en større sammenheng kan vi si at det knapt nevnes. I Spania er Ødegaard en av mange ungdommer som har forsøkt seg i Real Madrid, som regel uten å få det til, for øvrig.

Lite der, stort her

Men det som er notisstoff og nedtonede betraktninger i en utenlandsk avis, er stort og viktig i en norsk vurdering.

Alle norske redaksjoner vet at ingenting interesserer nordmenn mer enn det som skrives og sies om Norge og nordmenn.

Ola Bernhus er kommentator i Aftenposten.

Så når en synser ut fra egne tankerekker prøver seg på en forklaring på hvorfor Martin Ødegaard ikke straks har slått igjennom i Real Madrid, så er dette en stor sak i Norge.Og Martin Ødegaard er nesten blitt en fiasko, han som var tidenes norske fotballsuksess inntil for noen få uker siden. Uten at det egentlig er skjedd noe i mellomtiden.

Vi journalister overdrev i vinter, vi overspiller nå.

Fra motgang til suksess

En idrettskarriere bygges gjennom mye motgang og noen få suksesser, inntil utøveren er blitt så utviklet sportslig og menneskelig at hun/han er en stabil suksessmaker.

Vi kan ikke vente at norske redaksjoner skal endre sin praksis, for Martin Ødegaard er nordmann med suksess ute, en ny aha, bare i en annen bransje. Han er kandidat til å bli noe stort, og vi kan finne en sammenligning på flere områder, for eksempel innen film. Vi vet hvordan vi går oss vill i superlativer så fort en norsk filmmaker er nominert til en aller annen pris på en eller annen filmfestival.

Og så skuffet vi blir når han ikke vinner! Like skuffet som norske journalister ble da Martin Ødegaard ikke fikk debutere for Real Madrid mot Schalke 04 og bli den yngste spilleren i Champions Leagues historie.

Det er alt slikt Martin Ødegaard må snu ryggen til i sitt forsøk på å bli stjerne i verdens største idrett, fotball, den idretten som hundrevis av millioner unge gutter drømmer om å bli stjerne i.

Publisert