Norge fikk en hockeyleksjon av Finland

Et ”halvt” norsk VM-lag ble til tider kjørt rundt med.

Nicolai Bryhnisveen sloss med Finlands Antti Tyrväinen (t.v.) under privatlandskampen i ishockey mellom Norge og Finland i Sparta Amfi fredag kveld. Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

Norge – Finland 0-3

SARPSBORG (Aftenposten): Vi skriver ”halvt” fordi minst halvparten av de som spilte i Sparta Amfi fredag kveld skal slite tungt med å få VM-tur til Moskva i mai.

Skader og skavanker tvang spillere som Ole-Kristian Tollefsen, Mathis Olimb og Jonas Holøs opp på tribunen. Og med et redusert mannskap var det norske laget sjanseløse i Sarpsborg.

— Det går et par knepp hurtigere enn det flere av spillerne er vant med. Vi møter et lag med gode individualister som også spiller godt sammen som et lag. De kjemper jo for en plass på Finlands VM-lag, sier Norges landslagssjef Roy Johansen.

Les også

Holøs urolig for VM-spill: - Det er veldig frustrerende

For sterk motstand

Han er likevel tydelig på at mange av de som er blitt gitt muligheten har tatt godt vare på den.

— Det er flere av de unge som har gjort et veldig godt inntrykk i de siste kampene. Blant den Thomas Valkvæ Olsen (Frisk), Michael Haga (Almtuna) og Erlend Lesund (Mora). Om de ikke kommer med denne gangen, så er de i hvert fall med og utfordrer om en VM-plass, sier landslagstreneren.

De som i tillegg skal inn er 6-7 aktuelle spillere fra finalelagene Lørenskog og Stavanger, Mats Rosseli Olsen (spiller finaler i Sverige med Frölunda), Alexander Bonsaksen (spiller finaler i Finland med Tappara), Andreas Martinsen (kommer til neste ukes treningskamper mot Danmark) og eventuelt Mats Zuccarello (sluttspill i NHL).

Finland kom til Sarpsborg med et svært godt lag – selv om det visstnok er enda færre av dem som får VM-plass enn på det norske laget. Det kommer hjem mange finske NHL-spillere i gor tid før VM.

Men når motstanderne kommer fra topplag i KHL, samt toppligaene i Finland og Sverige, blir det røft når man til daglig har tilhold i den norske Getligaen.

Les også

«Iskrigerne»-profil legger opp: - Har slitt med motivasjonen

— Vi må opp med tempoet, slo landslagstrener Roy Johansen fast etter den første perioden.

Da hadde finnene kjørt karusell med Norge og tilbrakt det meste av perioden foran det norske buret. Det ble svett for en god Lars Haugen, og keeperen var hovedårsaken til at det bare ble med én finsk scoring i åpningsperioden.

Skulle gjerne hatt mer tid

Etter at Finland hadde økt til 2-0 før midtperioden var halvspilt, klarte Norge å komme litt mer med i kampen. Norge fikk også muligheten i et overtallsspill mot slutten av perioden. Godt regissert av Ken André Olimb var det flere ganger ganske nærme scoring.

Men den to meter høye finske keeperen Mikko Koskinen var ikke lett å overliste. Han står til daglig i buret til Patrick Thoresens gamle KHL klubb SKA St. Petersburg.

Les også

«Drittmålet» som betydde alt for Lørenskog

Finnene har en enorm keeperkultur med mange faste NHL-målvakter. Men Norge har aldri vært bedre forspent på keepersiden enn laget er nå. Lars Haugen var god mot Finalnd, Lars Volden var helt strålende i den ene kampen mot Russland i forrige uke. Henrik Haukeland har hatt en kanonsesong i Leksand som rykket opp til den svenske toppdivisjonen. I tillegg er VIF-keeper Steffen Søberg foreløpig med i landslagstroppen.

Finland økte til 3-0 tidlig i den siste perioden og hadde stort sett full kontroll. I den perioden tok det ti minutter før det første norske skuddet på mål kom.

I sluttminuttene fikk Finland nok en utvisning, og da hadde Ken André Olimb et skudd i stolpen. Det var det nærmeste Norge kom scoring.

— Det er veldig positivt for oss at vi får møte slike lag. Før fikk vi jo ikke treningskamper før VM mot de aller beste lagene, sier Johansen.

— Ideelt sett skulle jeg gjerne hatt mer tid med hele laget før et mesterskap. Jeg har spilt inn for Getligaen at finalene bør spilles tidligere, som de gjør i Sveits, slik at landslaget blir mer samkjørt. At finalene spilles så sent gir dårligere kår for landslaget. Jeg tenker bare på landslagets beste.

Den nådeløse kulturministeren, Zlatans fremtid, «VIF-hetsen» og de store avsløringene fra Panama er blant temaene i siste utgave av Aftenpodden Sport: