«Grusplanen» som fikk Ruud til å droppe OL

Mens flere storkanoner fra verdenstoppen dro for å kjempe om medaljer i OL, ble Casper Ruud (22) igjen i Europa for å spille mindre turneringer. «Et smart og riktig valg» mener han selv.

PÅ POENGJAKT: Casper Ruud jubler hemningsløst etter å ha gått hele veien i Swedish Open, noe som sendte han enda nærmere sesongens store mål.
 • Andreas Hellenes, VG
 • Fredrik Tombra, VG
Publisert Publisert

– Det føles rart å kalle det «et smart og riktig valg» fordi OL er så stort og det er mange norske utøvere som har lekene som sitt absolutte høydepunkt, sa Ruud etter å ha sikret sin andre ATP-triumf på to uker i Gstaad.

Nå er det blitt tre. Pedro Martínez ble slått etter en syv timer lang kamp, drøyt fem av dem venting vel å merke, lørdag kveld.

Turneringsseirene i ATP 250-turneringene i Båstad, Gstaad og Kitzbühel har gitt ham 750 viktige poeng. Samtlige ble spilt på favorittunderlaget grus. OL spilles på hardcourt og gir ingen poeng.

– Det kunne ikke lyktes bedre. Nå har Ruud skjebnen i sine egne hender når det kommer til de ekstreme målene han har satt seg: Topp 10 og muligens en ATP-finale, sier Sverre Krogh Sundbø, som kommenterte Ruuds Kitzbühel-triumf.

– Når OL legges i en så viktig del av sesongen, er han nødt til å prioritere. Jeg syns det er «gutsy» og tøft å velge disse turneringene.

Casper Ruud kommer til å sette ny bestenotering på verdensrankingen med 12. plass over helgen etter den ferskeste seieren. Samtidig overtar han 8.-plassen i kampen om en plass i ATP-finalen når sesongen avsluttes i november.

Der får kun de åtte beste spillerne fra 2021 delta.

– Det hadde absolutt vært blant mine største øyeblikk dersom jeg hadde klart å kvalifisere meg til den turneringen i år, sa Ruud til VG etter Gstaad-triumfen.

Han mener det er innenfor rekkevidde å komme seg til ATP-finalene, men er klar over at det krever et godt «andre halvår» av sesongen. Han regnes foreløpig som klart sterkest på grus. De neste turneringene spilles på hardcourt.

– Alt avhenger av hvor mye bedre han er blitt på det underlaget, sier Krogh Sundbø.

Han trekker frem Denis Shapovalov (22) som en av de farligste konkurrentene i kampen om en plass i ATP-finalene. Kanadieren trives på raskere underlag enn grus og kan skilte med semifinale fra Wimbledon i år og kvartfinale i US Open fra i fjor.

MÅLT KREFTER FØR: Finalen av Geneva Open tidligere i år er eneste gangen Casper Ruud og Denis Shapovalov har møttes på ATP-touren tidligere. Da vant nordmannen, riktignok på grus.

Mens ATP 250-turneringene gir 250 poeng per seier, gir de kommende ATP Masters-turneringene i Toronto og Cincinnati 1000 hver for seier. US Open i slutten av august deler ut 2000 poeng til vinneren.

– Jeg tror at Ruud vil bevise at han er en bedre spiller på hardcourt enn mange tror. Han satte for eksempel karrierebeste i Grand Slam da han tok seg til 4. runde av Australian Open i år, sier Krogh Sundbø.

Se faktaboks for stillingen akkurat nå:

Casper Ruud har imidlertid ikke gitt opp drømmen om OL-suksess.

– Jeg håper å få sjansen igjen i Paris-OL i 2024. Da spilles turneringen på grus og på Roland Garros som er et av de kuleste stedene i verden å spille tennis.

Publisert
 1. Tennis
 2. Casper Ruud
 3. ATP
BT anbefaler

– Dette er de feilslåtte valgene som har sendt Brann til bunns

Det er en serie av svake valg fra nøkkelpersoner som har sendt Brann til bunns.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. I Bergen er legekapasiteten sprengt. Men berre halvanna mil unna sentrum er det 500 ledige plassar.

 2. Han ga noen velmente råd til voksne kvinner som sliter med å finne partner. Da ble det bråk.

 3. Da de skulle selge, oppdaget de at boligen aldri var godkjent. Nå kan de verken selge eller leie ut.

 4. Barn lekte «Squid Game» i skole­gården: – Noe er veldig galt

 5. Reagerer på sikkerhetsmangler etter NAV-drapet: – Vondt og urovekkende

 6. – Det er én politiker jeg beundrer