Norske aktører blir med på boikott av sosiale medier: – Må gjøres mye mer

Vålerenga, Norges Fotballforbund (NFF), Toppfotball Kvinner og NISO blir med på fotballens boikott av sosiale medier.

BOIKOTT: Erik Espeseth, daglig leder i Vålerenga, skriver i en pressemelding på klubbens nettside at «fotballen er villig til å ta kraftige og aktive skritt for å bidra i denne kampen».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det opplyser både Vålerenga og NFF fredag formiddag.

Fra og med i dag, 30. april og frem til 3. mai vil det ikke være noe aktivitet på deres sosiale medier-kontoer. Dermed er de en del av den store protesten mot hets, trakassering og rasisme på sosiale medier.

I en pressemelding om den kommende boikotten deler Manchester United oppsiktsvekkende tall. Funn fra en undersøkelse gjort av klubben har vist en økning på 350% siden september 2019 i hets på sosiale medier rettet mot klubbens egne spillere.

Forrige lørdag gikk blant andre Premier League, Det engelske fotballforbundet (FA), den engelske spillerorganisasjonen PFA og kvinnenes toppdivisjon i England sammen ut og oppfordret til en boikott av Facebook, Twitter og Instagram fra 30. april til 3. mai, hvor de fra 15.00 lokal tid fredag 30. april til 23.59 mandag 3. mai ikke vil publisere noe på sosiale medier.

Flere andre har fulgt etter, deriblant det europeiske fotballforbundet (UEFA). Fredag kom også det internasjonale fotballforbundet (FIFA) med en støtteerklæring til de engelske aktørene som er en del av boikotten.

På sine nettsider kaller Vålerenga det «en felles protest» for å vise at fotballen står samlet bak flere krav:

«Det er også en klar beskjed rettet mot selskapene som har ansvaret for de ulike sosiale mediekanalene. Det må gjøres mye mer for å rydde opp, slette og moderere hat og diskriminering. Inkludert å stenge ute folk som driver med dette», skriver Vålerenga i pressemeldingen signert daglig leder Erik Espeseth, og forsetter:

«Det er også et krav til myndighetene om å skjerpe lovverk, og straffeforfølge mange av de utslagene som rammer vanlige mennesker, og fotballen. Det er både trusler og hat som man knapt kan tro, rettet mot spillere og deres familier, og supportere.»

STOPP RASISMEN: Vålerenga-spillerne med markering før en eliteseriekamp mot Sandefjord i 2020.

Strømsgodset opplyser på sine nettsider at de også blir med på boikotten. Stadig flere norske aktører blir med:

Tidligere fotballproff og Viasat-profil Jan Åge Fjørtoft skriver på sin Twitter-konto at også han blir med på boikotten av sosiale medier. Det samme gjør NISO, Idrettsutøvernes fagforbund. I en pressemelding på sine nettsider krever også fagforbundet tiltak og handling.

«Det kreves nye rutiner for blant annet Twitter, Instagram og Facebook når det gjelder rasisme og hets fra anonyme profiler. Det kreves tiltak og handling fra alle aktørene.», skriver NISO, som ber Twitter, Instagram og Facebook ta ansvar.

Toppfotball Kvinner opplyser også i en pressemelding at de blir med på boikotten. Det samme gjør Rosenborg Kvinner.

Den kommende boikotten ble også tema etter Manchester Uniteds imponerende 6–2-seier over Roma i Europa League torsdag kveld. Både Ole Gunnar Solskjær og Paul Pogba ble spurt om det, og begge var klare på at det må gjøres mer i kampen mot netthets.

– Når vi virkelig ønsker å stoppe noe, da får vi det til. Se nå hva som skjedde med Super League. Der stoppet vi det med en eneste gang. Det samme kan vi klare i kampen mot rasisme. Jeg ønsker å se den samme energien i kampen mot rasisme. Det er en kamp som fortsetter, og jeg håper virkelig vi klarer å vinne til slutt, sa Pogba.

– Det er viktig at vi er med og sier ifra om hva vi mener. Vi har en egen kampanje også, «See red». Det blir gjort altfor lite med det. Vi er 2021 og verden er fortsatt slik at vi må snakke om rasisme og diskriminering altfor ofte, uttalte en engasjert Ole Gunnar Solskjær til TV 2.

Les også

Solskjær støtter gigantboikott av sosiale medier: – Blir gjort altfor lite

Også Formel 1-førerne Lewis Hamilton (Mercedes) og George Russell (Williams) blir med på boikotten. En rekke andre britiske idrettsforbund, deriblant rugby, sykling og hockey blir med.

Publisert: