Kommentar: Det er midtbanemuskler Brann mangler

En sentral midtbanespiller med en viss rutine og mye muskler er kortet som mangler i Brann-kabalen, skriver Tore Strand.

Nå er Stephane Badji borte, og selv om han aldri ble den knallsuksessen i Brann som mange håpet, ga han på sine beste dager forsvaret den nødvendige hjelp ved å fungere i en rolle der han stoppet mye med sin fysiske tilstedeværelse.
  • Sportskommentator Vm
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
Kommentator Tore Strand.
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Jeg undres over at Brann jakter nok en midtstopper så lenge klubben allerede har seks av sorten. Hvis utgangspunktet er at Brann har sluppet inn urovekkende mange mål over lang tid, så er jeg enig i argumentasjonen om at den defensive biten må styrkes. Men det er ikke ensbetydende med at Brann bør hente nok en stopper.For de mange baklengsmålene har like mye å gjøre med lagdeler lenger frem på banen som ikke har fungert. Nå er Stephane Badji borte, og selv om han aldri ble den knallsuksessen i Brann som mange håpet, ga han på sine beste dager forsvaret den nødvendige hjelp ved å fungere i en rolle der han stoppet mye med sin fysiske tilstedeværelse. I Mjøndalen snakker en fortsatt om hvor utrolige glade de var da Badji ble tatt av banen i begge kvalifiseringskampene.

Les også

Start-spiss aktuell for Brann

Divisjon fullt av robuste spillere

Rikard Norling vurderer å omskolere Vadim Demidov og bruke ham som en sentral midtbanespiller. Den jobben tror jeg Demidov hadde fikset på sitt aller beste. Men å gi en spiller som kun har spilt seks kamper på to år, og som har vært mer eller mindre skadet siden han kom til Brann, en viktig rolle sentralt, høres mest ut som ønsketenkning. Alle i Brann håper å se Demidov som en krumtapp i 2015, men selv om han skulle bli kvitt skadeplagene med det første, vil det ta lang tid før han eventuelt kan komme tilbake i prima kampform.

Da Brann tapte årets første kamp mot Fyllingsdalen, utgjorde Kasper Skaanes, Fredrik Haugen, Amin Askar og Kristoffer Larsen Branns midtbane. Det er en kvartett med offensivt potensiale, men felles for dem alle er at de mangler de defensive fibrene og musklene som ofte trengs.

Jeg tror Brann lurer seg selv hvis de tror at de ikke trenger å tenke i de baner, og har potensial til å spille ut alle sine kommende motstandere uten å gå veien via tøffe dueller og knallhard, defensiv jobbing. Er det noe landets nest øverste divisjon er full av, så er det robuste, duellsterke spillere. Som alle gleder seg til å møte storheten Brann, og som av den grunn vil takle og krige mer enn vanlig når de møter en av aristokratene i norsk fotball. Kampene mot Brann er for alle andre lag årets høydepunkt. Det vil gi seg utslag i at de fleste triks og knep vil bli tatt i bruk – lovlige som ulovlige.

Derfor savner jeg spillertyper i Brann som har egenskaper som kan vinne dueller og ta grep om en midtbane når det spisser seg til, og taklingene florerer. Rikard Norling virket uforberedt på måten norsk fotball ble spilt på i eliteserien. Brann må fra dag én av innstille seg på at det blir en minst like tøff hverdag i 1.-divisjon. Beviset kom sist høst da Mjøndalen var klart bedre enn Brann i to kamper.

Godt besatt på spissplass

Jonas Grønner, Azar Karadas, Erlend Hanstveit og Vadim Demidov er alle etablerte spillere som trives sentralt i forsvaret. I tillegg ble den lovende stopperduoen Fredrik Heggland og Fredrik Pallesen Knudsen nylig tatt opp i A-stallen. Derfor synes jeg det er merkelig at det er i den posisjonen Brann velger å forsterke stallen, samtidig som jeg også undres over hvorfor Brann vil hente en spiss til.

Erik Huseklepp og Jakob Orlov er pr. i dag den opplagte spissduoen, og desuten har en Marcus Pedersen i stallen som helt sikkert ønsker å spille så snart han er kvitt sin skade. I tillegg er ungguttene Håkon Lorentzen og Ibrahima Drame klare for å vise seg frem, så i antall virker dagens Brann-stall å være godt besatt på spissplass.

Jeg mener Brann burde vurdert å styrke midtbanen med en som helst har de beste egenskapene til Stephane Badji og Martin Andresen for å få den bunnsolide fysikken og de lederegenskapene lagdelen nå mangler. En slik spiller ville kunne hjelpe Brann til opprykk, og kunne bli en støttespiller når Brann forhåpentligvis om kort tid er tilbake i eliteserien.

Publisert: