Trenernes galskap har ingen ende

STRANDSONEN: Lars Arne Nilsen sitt alkoholforbud i Brann kommer langt ned på listen, skriver Tore Strand.

Tore Strand blogger om forskjellige grep trenere har gjort. Lars Arne Nilsens alkoholforbud kommet et stykke ned på lista.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
Kommentator Tore Strand.
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

RANHEIM — BRANN KL. 19.00: – Ingen som raver av drikk, er vis. Sitatet kommer ikke fra Lars Arne Nilsen, men fra Bibelen.

Kanskje fant Brann-treneren inspirasjon i den hellige skrift da han tok fra spillerne flasken, og innførte alkoholforbud. Lars Arne Nilsen har ikke gjort så mange endringer i spillernes rutiner etter at han overtok treneransvaret på Stadion. Alkoholnekten har vel neppe snudd opp-ned på hverdagen for noen i det hele tatt, men var i sin tid en liten påminnelse om at klubben ønsket å rette på små og store ting i jakten på å bli et bedre fotballag.

Det er Brann blitt, og går til møtet med Ranheim etter ti kamper på rad uten tap. I Ranheim har ikke alkohol vært tema etter at Ola By Rise overtok som trener, men kanskje har de lest dikt?

Les også

Disse åtte er aldri vraket av Brann-sjefen

Høytflygende dikt

Brann-trener Harald Aabrekk las i sin tid dikt om svarte og hvite fugler, og diktlesning sto også på programmet i Rosenborg den tiden Nils Arne Eggen var hovedtrener og By Rise assistent. De to pedagogene samlet til og med sine yndlingsdikt i en bok de kalte Dikt i garderoben, og flere av dem ble lest i forbindelse med viktige kamper.

Ola By Rise, som i tillegg til treneryrket også har vært journalist, har også skrevet boken Ballens bane, om erfaringer han har gjort seg etter sin tid som spiller i Rosenborg, og trener under legender som Nils Arne Eggen og Egil Olsen. I likhet med Lars Arne Nilsen er By Rise en jordnær kar, som ikke er typen til å komme på så mange krumspring som noen av deres kolleger har gjort.

Paolo Di Canio forbød spillerne ketchup og majones da han overtok som Sunderland-manager, uten at det hadde noen umiddelbar effekt.

Chips til besvær

David Moyes nektet Manchester United-spillerne å spise chips da han etterfulgte Sir Alex Ferguson. Moyes gikk siden samme vei som chipsen, mens Rio Ferdinand visstnok likte forbudet svært dårlig. Det sies at da Moyes fikk sparken gikk det ti minutter på den neste treningen før Ferdinand gikk bort til tidligere kollega og daværende hjelpetrener Ryan Giggs for å fortelle at spillerne ville ha chipsen tilbake. Umiddelbart.

Det finnes lignende historier om Arsene Wenger som forbød spillerne å spise Mars-sjokolade, om Sir Alex Ferguson som nektet unge spillere å bruke annet enn sorte fotballsko før de spilte på reservelaget eller kom i A-stallen, og om Neil Lennon som da han overtok som manager i Bolton nektet spillerne å trene i lue selv vinterstid, for selv å se den første økten fra sidelinjen – iført topplue.

Prisene for de mest bisarre påfunn går imidlertid til Sunderland og Raymond Domenech.

Stefan Schwarz kom til Sunderland fra Valencia i 1999, og var da allerede en fan av romfart. Da han skrev seg på en liste og booket plass på det første kommersielle romskipet, innførte Sunderland et forbud mot turer i rommet.

Ingen løver eller skorpioner

Raymond Domenech tror sterkt på astrologi, og den franske landslagssjefen ville ikke ha spillere i troppen som var Skorpioner, og ingen i forsvar som var født i Løvens Tegn. Synd for Robert Pires som er født 29. oktober og med det ble en av skorpionene som ble sparket ut.

Så med andre ord kjære Brann-spillere, det kunne vært verre enn et lite alkoholforbud. Og kanskje Lars Arne Nilsen er glad for at han ikke har spillere som George Best i stallen.

– Jeg har sluttet å drikke, men bare når jeg sover, er ett av mange sitat fra den nord-irske legenden.

Lykke til i Trondheim, Brann. En seier kan føre til at vi andre kan gjøre som den engelske journalisten Gilbert Keith Chesterton i sin tid anbefalte.

– Gå til glasset med din glede, men ikke til flasken med din sorg.

Les flere blogger fra Tore Strand:

Publisert: