Norsk nedtur i Holmenkollen – både Kristoffersen og Jansrud slått ut i første runde

De norske håpene gikk raskt ut av parallellslalåmrennet i hoppbakken.

UTE: Henrik Kristoffersen røk ut allerede i åttedelsfinalen, her i aksjon i tåken i Holmenkollen. Ruud, Vidar / NTB scanpix

Den velkjente tåken var på plass under mandagens verdenscuprenn i parallellslalåm i Holmenkollen, og fra deler av tribuneplassene var det tilnærmet umulig å se startområdet.

Men etter at det hersket litt tvil rundt avviklingen på formiddagstid 1. nyttårsdag, gikk rennet av stabelen som planlagt. Og de 7000 tilskuerne i alpinbakken i Holmenkollen fikk en prestisjefylt duell allerede i første heat for herrene: Kjetil Jansrud mot østerrikske Marcel Hirscher.

Les også

Spektakulær slalåmbakke til 11 millioner kroner i Kollen: – Dette skal bli en tradisjon

Det var en tett og jevn duell, og Jansrud startet bra. Dessverre havnet han ett tiendedel bak sammenlagtlederen i verdenscupen og røk ut allerede i åttendedelsfinalen.

– Litt kjedelig at han som er ranket øverst, blir satt mot meg som kan utfordre ham i totalen (i verdenscupen, journ.anm.), sier Jansrud til Aftenposten.

– Nå møter jeg den beste på papiret, og det gjør det litt vanskelig for meg, sier 32-åringen.

I TÅKEHAVET: Kjetil Jansrud i duell med Marcel Hirscher. Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kristoffersen gjorde én feil

Ut gikk også det kanskje største norske håpet, Henrik Kristoffersen, i duell med tyske Linus Straßer. Etter helt dødt løp i første omgang gjorde Kristoffersen en feil halvveis i runde nummer to. Det kostet ham avansementet.

23-åringen mistet viktige verdenscuppoeng i kampen mot Hirscher, men det kunne vært verre siden østerrikeren overraskende røk ut mot briten Dave Ryding i kvartfinalen.

– Det er synd med den feilen, jeg får et lite slag der, jeg sklir litt på skoa, og den går litt nedi en snøkant. Da er man dessverre sjanseløs. Men man må satse for å vinne, sa Kristoffersen til Aftenposten.

– Men det var sjukt kult å kjøre i Holmenkollen, sa Kristoffersen.

GJORDE FEIL: Henrik Kristoffersen røk ut mot tyske Linus Straßer. VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYR ÅN NORWAY

– Han tar en del poeng på meg, men det kunne vært verre. Jeg tenker ikke så mye på det, jeg tar ett og ett renn av gangen, sa Kristoffersen.

Sebastian Foss Solevåg gikk greit videre fra første heat mot italienske Manfred Mölgg.

I kvartfinalen mot svenske André Myhrer sa det imidlertid stopp etter at han kjørte ut i første omgang og ikke klarte å ta igjen det tapte i runde to.

Myhrer vant finalen på herresiden etter å ha møtt østerrikske Michael Matt i finalen. Kristoffersens overmann, Strasser, ble nummer tre. Foss Solevåg kan trøste seg med at han ble beste nordmann på hjemmebane.

Les også

Tykk tåke i Holmenkollen: – Rennet går som planlagt

Kvinnene også tidlig utslått

På kvinnesiden fikk vi en helnorsk duell i åttendedelsfinalen. Nina Haver-Løseth møtte Maren Skjøld. Skjøld var sterkest og slo ut sunnmøringen.

– For meg var det stang ut. Sånn er det bare. Enkelte ganger har man ikke dagen. Jeg gjorde feil som jeg aldri har gjort før. Men greit at det skjedde mot Maren, sier Haver-Løseth til Aftenposten.

Den kjente tåken lå tett i Holmenkollen 1. nyttårsdag, uten at det betydde mye for løperne, sier Haver-Løseth.

– Vi er vant til å kjøre i dette været, og vi kjører uansett. Men jeg var her og trente da det var blå himmel og man så ned mot fjorden, så det er kjipt for publikum og arrangørene, sier 28-åringen fra Spjelkavik.

UTSLÅTT: Nina Haver-Løseth (foran) og Maren Skjøld etter sitt heat i Holmenkollen. VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Gjøvik-løperen Skjøld måtte gi tapt i kvartfinalen mot sveitsiske Wendy Holdener.

Holdener skulle gå helt til finalen, der storfavoritt Mikaela Shiffrin ble for sterk. Den amerikanske 22-åringen stakk av med seieren i kvinneklassen. Nok en sveitsisk løper, Mélanie Meillard, tok tredjeplassen

Les også

I dag kommer alpinsirkuset til Holmenkollen: – Det blir veldig spennende

For dem som ikke er kjent med konseptet parallellslalåm: To løpere kjører samtidig ned identiske slalåmløyper. Den første i mål vinner og tar seg videre til neste runde. Det skal kjøres åttendedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finale.

For anledningen ble det laget en spesialbygget bakke fra VM-haugen og ned i unnarennet i Holmenkollen-bakken. Tilskuerne kommer tett på utøverne som kjører «head to head» i utslagsrunder.