Nedrykksklubbene ville ikke tatt samme risiko som Brann

Sogndal og Sarpsborg ville ikke lagt opp til å gå 10 millioner kroner i underskudd, slik som Brann. — Vi har rygg til å bære det, sier Brann-sjefen.

9e7445fc-fafc-475e-840a-f64384d3efb9
  • Øystein Vik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Brann planlegger å gå med 10 millioner kroner i underskudd neste år for å gjøre et umiddelbart comeback i eliteserien. Bare en uke etter at nedrykket var et faktum sa Branns styreleder Rolf Barmen at Brann vil spise av sin 35 millioner kroner store egenkapital for å kunne gå med et underskudd på 10 millioner kroner neste år.

Dermed kan Brann nøye seg med å mindre kutt i satsingen enn de ellers måtte ha gjort etter nedrykket. Barmen kalte satsingen nødvendig og forsvarlig.

— Vi har rygg til å bære dette. Ellers hadde vi ikke gjort det, sier Vibeke Johannesen, konstituert daglig leder i Brann.

— I den bransjen vi er i, vil det alltid være snakk om å ta kalkulerte former for risiko. Det som er viktig nå er å finne et budsjett og en satsing vi har tro på, som gir minst mulig grad av risiko, samtidig som satsingen er god nok til å rykke opp. For vi skal være klare over at det er kostbart å være flere år nede også, sier Johannesen.

Les også

Slik er rapporten Brann vil holde hemmelig

— Sjelden fornuftig med røde tall

Sogndal rykket ned sammen med Brann. Hos naboene i nord vil det ikke komme noen form for ekstra satsing på bordet for å sikre umiddelbart opprykk.

— Vi har ikke de samme konsekvensene av nedrykk som Brann har. Nedrykket gjør at inntektene våre går ned to-tre millioner, som vi merker, men vi kommer til å bruke 30 millioner kroner på sport neste år noe som er ambisiøst, men samtidig trygt, sier Tor Arne Næss, styreleder i Sogndal Fotball.

En sentral forskjell på Brann og klubber som er mer vant til å rykke ned, er at Brann har et mye høyere lønnsnivå som man tar med seg inn i en ny tilværelse i 1. divisjon. Kombinert med at inntektene forsvinner fort, skaper dette problemer for en storklubb.

For Næss ville det være utenkelig å satse på et stort underskudd for å rykke opp igjen.

— Vi kunne ikke gjort som Brann. Vi har ikke økonomi til det. Det er en for stor sjanse å ta for oss. Vi har mye gjeld på eiendommene våre, og da kan vi ikke drive med røde tall. Vi vil ha svarte tall i regnskapet både i 1. divisjon og i eliteserien, sier Næss.

- Er det fornuftig av Brann å satse på underskudd?

— Det svaret får vi ikke før etter sesongen, men det er sjelden fornuftig å drive med røde tall, sier Sogndal-lederen.

Les også

Brann planlegger 10 mill. i underskudd for å gjøre comeback

Omdømme. Økonomi. Sport.

Sarpsborg 08 tok steget inn i toppen av norsk fotball denne sesongen med semifinale i cupen og 10. plass i eliteserien. Klubbens styreleder Cato Haug sier sarpingenes filosofi har vært å bygge omdømme, økonomi og sport. I den rekkefølgen. Det betyr at ingen spillere blir kjøpt eller lønnet hvis det kan gå på akkord med klubbens stramme styring. Haug mener omdømmet er avgjørende for å få sponsoravtaler og at folk skal komme på kamp.

— Jeg tror Brann har så mange dyktige folk at de ikke trenger råd fra oss, men hvis jeg skal gi et, så må det være å tenke omdømme og økonomi foran sportslig satsing.

Haug vil ikke kommentere Brann konkret, men på generelt grunnlag er han skeptisk til å budsjettere med underskudd for å få til en sportslig satsing.

— Jeg greier ikke å tenke at det er lurt. Selv ikke for ett år. Da lever man på kreditors regning. Det er grunnleggende feil tenkning, og det sniker seg en dårlig kultur inn i klubben, sier Haug. Han er svært opptatt av å få en større grad av ansvarlighet inn i norsk fotball, og hilser en diskusjon om blant annet lønnstak velkommen.

— Det skjer noe med dyktige ledere når de går inn i styrerommet i en fotballklubb. Det tas altfor mange dårlige beslutninger, man handler selv om man ikke har penger, mener Haug.

Johannesen opplever at Brann er i en noe annerledes stilling enn en del andre klubber.

— For oss er det veldig viktig å gjøre det vi kan for å rykke opp igjen. Brann skal spille i eliteserien, og det må vi kanskje vekte enda tyngre enn andre. Dette er vurderinger vi må ta med oss når vi skal presentere et budsjett for årsmøtet, sier Brann-sjefen.

Staavi: - Kan være lurt for Brann

Branns satsing på å spise 10 millioner kroner av egenkapitalen for å rykke rett opp igjen, er risikabel, men kan også være fornuftig mener Tom Staavi, økonomikommentator i VG.

— Det er høy risiko knyttet til å gjøre det, men det kan godt hende det går inn i kategorien rasjonelt, sier Staavi. Han mener Trond Mohn, og hvilke avtaler Brann har med ham vedrørende fremtiden, avgjør mye. Mohn har sagt offentlig at han vil støtte Brann også etter at Roald Bruun-Hanssen trakk seg som daglig leder, men det er ikke kjent i hvilken størrelsesorden.

— Hvis det er slik at de vet at det finnes penger i bakhånd, så er dette rasjonelt, smart og på alle måter riktig. Men dersom Brann hadde vært på egen hånd, ville det være en betydelig risiko å satse på et underskudd på 10 millioner kroner, sier den tidligere Dine Penger-redaktøren.

Staavi mener det kan være mer riktig for Brann å satse på underskudd enn for mindre klubber som Odd, Start og Strømsgodset.

— Brann har en betydelig mengde folk på Stadion, er interessante på TV, og har potensial til å tiltrekke seg spiller som vil vinne. Det er forhold som gjør det mer riktig for Brann å satse. Likevel, man må være klar over at det ikke er opplagt at Brann lykkes med å rykke rett opp, og da vil man få større problem i år nummer to. De må være klare over risikoen de tar, sier Staavi.

Branns hovedsponsor og største kreditor er Sparebanken Vest. Brann arbeider med å få til full avdragsfrihet på lånene sine i 2015. Banken ønsker ikke å kommentere kundeforholdet med Brann, men understreker at de står bak klubben både som sponsor og kreditor.

— Vi ønsker at Brann skal komme tilbake på elitenivå. Derfor skal vi være en støttespiller for Brann i medgang og motgang. Brann har oss i ryggen, sier Ingrid Birkeland, markedssjef i Sparebanken Vest.

Branns inntekt de siste fem år:

2008: 186,4 mill.

2009: 141,8 mill.

2010: 132,6 mill.

2011: 144,5 mill.

2012: 137,2 mill.

2013: 123,2 mill.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Brann-draktene latterliggjøres i utlandet

  2. Branns nye drakt får latex-refs

  1. Fotball 1. div
  2. SK Brann
BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.