Endelig scoret en Stabæk-spiss: – Alle mann må ta skylden

BEKKESTUA (VG) (Stabæk – Vålerenga 1–1) Stabæk-spissene har hatt en uhyre mager sesong, men mot Vålerenga fikk Marcus Antonsson (29) i det minste åpnet målkontoen.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I en klubb med toppscorertradisjoner gjennom Daniel Nannskog og Franck Boli er 2020 et år å glemme for Stabæks angripere. Erik Botheim har fortsatt null mål, Darren Maatsen har ett, Kosuke Kinoshita har to mål (på 20 kamper), mens leiesoldaten Antonsson fra Malmö satte sitt første etter overgangen i sommer da han utlignet til 1–1 mot Vålerenga onsdag kveld.

Maatsen burde også scoret i en kamp der Stabæk totalt sett var best, men forklaringen på at bæringene har scoret færrest av lagene som ligger på tiendeplass eller høyere i Eliteserien kan muligens finnes i at seks av de syv målsjansene mot Vålerenga ble brent.

– Vi har ikke vært der. Derfor er jeg ganske glad for de 35 poengene. Vi har ikke gjort mål, og da er det vanskelig å vinne fotballkamper. Men jeg forsøker å titte litt på spillet på totalt, og jeg forsøker å titte litt på at vi kommer til sjanser, sier trener Jan Jönsson til VG.

– Synes du klubben var flinke nok til å prioritere spisser før sesongen?

– Det var noen tilfeldigheter som gjorde at vi ikke traff helt, svarer svensken, som garanterte for masse mål i hans forrige periode som Stabæk-trener.

Mot Vålerenga bommet Antonsson på to før han scoret, mens Oliver Edvardsen, Sturla Ottesen, Maatsen og innbytter Kornelius Normann Hansen enten skjøt over, utenfor – eller ble nektet av Vålerenga-keeper Kristoffer Klaesson.

– Første halvdel av sesongen kom vi ikke til nok sjanser. Nå er prestasjonene er blitt bedre. Vi må være mer nøye. I dag har vi både store og små sjanser. Det er forsåvidt positivt at det er dét vi sliter med; vi kommer iallfall til sjanser. Alle mann må ta skylden for at vi ikke scorer. Det skal ikke stå på spissene eller kantene, sier Stabæks ballsentral Emil Bohinen – banens beste mot Vålerenga, matchvinner mot Mjøndalen sist.

Les også

Ny rekord av Bodø/Glimt – Start med viktig poeng i bunnstriden

For Vålerenga og trener Dag-Eilev Fagermo ble det 1–1 for tredje kamp på rad:

– God 1. omgang, rotete 2. omgang. Ett poeng er riktig. Dette er det sterkeste av de tre siste poengene vi har tatt, mener Fagermo om oppgjørene mot Aalesund, Sarpsborg og Stabæk.

Treneren hadde gjort noen endringer, noe på tvang, noe etter valg, men reserveløsningen betalte seg. Johan Lædre Bjørdal – i VIF-aksjon for første gang siden august – løftet ballen i retning Stabæks 16-meter.

I den påfølgende luftduellen gjorde indreløpervikar Matthías Vilhjalmsson Nicolas Pignatell til den junioren som 18-åringen faktisk er, og Vidar Örn Kjartansson ivaretok stussen fra landsmannen.

Islendingen dunket inn 1–0 på halvvolley over Marcus Sandberg og satte sitt åttende seriemål på 11 kamper etter overgangen i sommer.

– Den har vi faktisk trent på, og så tok vi den på spillermøtet i dag. Moro, sier Fagermo om angrepstrekket og det som var Kjartanssons første etter fire seriekamper uten mål. Faktisk hans lengste tid som målløs i begge Vålerenga-perioder.

Kjartansson kunne faktisk scoret allerede etter tre minutter, men da var Vålerengas eks-keeper, solgt av Ronny Deila, lynkjapt nede og reddet. Uansett: Han scoret på den ene av sine to, Stabæk trengte masse ball, masse tid og masse målsjanser på å få lurt inn sitt ene på Klaesson.

PÅ VINTERFØRE: Kristoffer Klaesson sto en god kamp, men her hadde Vålerenga-keeperen en merkelig glipp. Han slapp med skrekken og corner imot.

Halvveis matchvinner Marcus Antonsson tror riktignok at fulltrefferen hans – etter nydelig forarbeid av driblekongen Oliver Edvardsen – sender ham inn i en slags flytsone nå og ut sesongen.

– Det tror jeg. Jeg har kommet til mange sjanser og gjort mye rett. Men målene er viktige for at det fortsatt skal komme, sier den Malmö-eide spissen med kontrakt ett år til med den svenske seriemesteren.

Målet: Over 40 poeng

Emil Bohinen melder at laget har satt seg ny målsetting: Å overgå fjorårets 40 poeng. Det krever iallfall to seirer på de tre siste kampene.

– Jeg synes vi kan se litt oppover på tabellen slik prestasjonene er nå. Jeg synes vi fortjener å vinne, og jeg tror Fagermo egentlig var fornøyd med ett poeng, sier Bohinen.

– Jeg er aldri fornøyd med ett poeng. Ser vi bak resultatene, er det ikke snakk om noen formdupp. Vi har vært litt uheldige også, så jeg synes det går opp i opp, sier Vålerenga-stopper Ivan Näsberg.

Han var alene årsaken til at Marcus Antonsson ikke scoret før pause: Sammy Skytte vippet ballen over Vålerenga-forsvaret, Antonsson vendte bort Vålerengas beste forsvarsspiller og fikk avsluttet, men Näsberg stod opp fra de svimle og blokkerte skuddet med en fotparade i håndballkeeper-stil.

Nå er det Rosenborg neste for Vålerenga – muligens en ren «bronsefinale» i årets versjon av Eliteserien.

– Det blir kanskje det. Det er morsomt å spille sånne kamper. Og enda mer morsomt er at det ligger i våre hender. Vi må bare gripe den, sier Näsberg.

Da har Dag-Eilev Fagermo etter all sannsynlighet både Jonatan Tollås Nation (spart mot Stabæk) og Aron Dønnum tilbake.

VG Live: Kampreferat og spillerbørs

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102992028
2Brann1062221101120
3Tromsø9522118317
4Molde105142415916
5Lillestrøm95131614216
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk