Frykter Johaugs karrière er ødelagt for alltid

— Folk vil stille spørsmål ved enhver medalje hun måtte vinne, sier Lena Andersson. Hennes forsvarsskrift for Johaug er lest av flere hundretusen.

Publisert Publisert

Therese Johaugs karrière vil aldri bli den samme igjen, mener den svenske forfatteren Lena Andersson. Foto: NTB Scanpix

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den svenske suksessforfatteren Lena Andersson rykket fredag ut med forsvar for Therese Johaug og advart mot å dømme det norske skiesset for tidlig og hardt. I et innlegg i Aftenposten har hun oppfordret «idretten til å besinne seg slik at ikke dopinglisten blir for idretten det Koreanen er for IS.»

Andersson sier til Aftenposten at hun tror doping-saken kommer til å klebe ved Johaug og for alltid komme til å ødelegge for hennes prestasjoner i skisporet.

Lena Anderssons innlegg i Aftenposten tidligere i uken vekket enorm interesse hos leserne. Foto: Sara Johannessen, NTB Scanpix

— Hennes karrière vil aldri bli den samme etter dette. Og det er jo forferdig hvis alt hun har gjort er å ta en salve på leppene som ikke har gitt henne fordeler som skiløper, sier Andersson.

Les også

Svensk avis om Johaug-skandalen: - Kan vi stole på dere, Norge?

— Det var helt åpenbart

Andersson har i helgen hatt meget høy lesing på sitt innlegg i Aftenposten hvor hun advarer mot å dømme Johaug for tidlig og for hardt.

— Det vil alltid ligge et slør av mistanke over henne og hennes prestasjoner. Jeg tror vi vil få se at hun kommer tilbake i skisporet, og vi vet jo ikke i dag hvilken straff hun vil få. Men folk vil stille spørsmål ved enhver medalje hun måtte vinne, mener Andersson.

Hun mener mange svensker, og spesielt svenske aviser, er for harde i sin dom i Johaug-saken. Andersson mener at for få har giddet å sette seg inn i Johaugs forklaring på hvordan hun fikk i seg det forbudte preparatet.

Hun tror Johaug også rammes av en holdning hos mange som sier at man ikke skal ta lettere på doping-mistanker mot våre egne idrettsutøvere enn vi ville gjort med tilsvarende anklager mot for eksempel russere.

— De som har gått litt inn i saken, har reagert med å si at forklaringen hennes jo er rasjonell. At hun hadde problemer med såre lepper var jo helt åpenbart. Men å snakke om doping i denne sammenheng blir jo helt galt, hvis man virkelig skulle dope seg så skulle man nok ha valgt en mer sofistikert måte å gjøre dette på enn å smøre en salve på såre lepper, sier Andersson som selv har en aktiv karriere som skiløper og syklist bak seg.

Oppgitt over egne landsmenn

Hun sier huner oppgitt over at mange svensker har felt en nådeløs dom over den norske skiløperen på sviktende grunnlag:

— Dessverre har mange bare nøyd seg med å forholde seg til ordet «doping», som er brukt i forbindelse med saken. Da betyr det for dem at hun har jukset, og hennes forklaring har ingen betydning. De sammenligner hennes versjon med bortforklaringene til dopingavslørte stjerner som Lance Armstrong og Ben Johnson. Da nytter ingen motforestillinger, sier Andersson.

Den svenske forfatteren sier at hun legger til grunn at Johaug og den tidligere landslagslegen forteller sannheten når de forklarer at doping-saken bunner i bruken av salven Trofodermin, som inneholder det ulovlige stoffet clostebol.

Hun advarer mot at fallhøyden vil bli meget stor dersom det skulle dukke opp opplysninger som stiller spørsmål med Johaugs og landslagslegens beskrivelse av hendelsesforløpet:

— Hvis det skulle vise seg at Johaugs forklaring er feil, at det skulle vise seg at hun faktisk har gjort dette for å forbedre sine prestasjoner, vil det jo være aldeles forferdelig. Da må vi jo foreta et helt nytt resonnement rundt hendelsene i denne saken. Munnsåret hadde hun, det er det jo ikke tvil om, sier Andersson.

Publisert