Vil ikke fjerne Therese Johaug fra traileren

Når skilandslaget møter utlendingene i Kuusamo, er det med et digert bilde av Therese Johaug på smøretraileren.

STJERNERTRAILER: De norske landslagsløperne Therese Johaug (til venstre), Ola Vigen Hattestad, Martin Johnsrud Sundby og Heidi Weng er blikkfang på den ene veggen til den norske smøretraileren. Foto: NTB Scanpix

  • Erlend Nesje
  • Birger Løfaldli
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

BEITOSTØLEN: Johaug er suspendert og kan ikke delta i konkurranser eller organisert trening før 18. desember, i påvente av domsavsigelsen i dopingsaken mot henne.

Men selv om 28-åringen ikke får delta i noen form for landslagsaktivitet, profileres hun fortsatt som en av de største stjernene når den mye omtalte og omstridte smøretraileren ruller inn i Kuusamo i neste uke. Bildet viser en smilende Johaug som titter bort på sprinter Ola Vigen Hattestad.

Les også

Bjørgen om Johaug: - Det går veldig opp og ned med henne

Har diskutert saken

Norges Skiforbund skjønner at det kan oppfattes som problematisk.

— Vi har diskutert saken. Vi fikk noen innspill på det og da var det naturlig å ta det videre. Det ble diskutert på administrasjonsnivå og vi har bestemt at bildet skal være på traileren. Therese er ikke dømt, hun er suspendert, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

- Ser du at det kan bli oppfattet som en provokasjon mot utlendingene?

— Det har jeg ikke noe godt svar på. Det er sikkert noen som opplever det som provoserende. Men vi må også komme oss på skirenn, det er ikke bare å ta bort et bilde. Det har en kostnad, det koster mer enn både du og jeg tjener i måneden, svarer landslagssjefen.

Les også

Suverene Østberg takket Johaug for teknikkråd

— Pengebruk og galskap

Torbjørn Skogstad sier at dette ikke er noe tema for langrennskomiteen, som han er leder for.

— Om dette er noe vi bør tenke på, det er mulig, men foreløpig har vi ikke reflektert over det. Det kan jo fortsatt være slik at Therese kommer tilbake i sesongen. Hun har ikke fått noen dom ennå.

Skogstad innser at måten traileren er dekorert på kan oppfattes litt voldsomt og pompøst i den situasjonen norsk langrenn er i. Langrennskomitélederen har vært tydelig på at det nå er ydmykhet som gjelder.

— Vi har vært litt stolte av traileren. Det som er litt synd er at den ofte havner som symbolet på galskap og pengebruk og det voldsomme. Det som har vært viktigst her har vært å skape trygge, gode arbeidsforhold.

- Vet dere hva dere må gjøre med smøretraileren hvis Johaug blir dømt?

— Når det gjelder saken til Therese, forholder vi oss ryddig til prosessen. Når saken kommer, må vi diskutere hvordan vi skal håndtere det i fortsettelsen, sier Skogstad.

Les også

Northug nummer 74 i sesongåpningen - nesten fire minutter bak vinneren

Les også

Petter Northug: - Trondheim er dårligst i landet

— Vil være brutalt grep

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland, som både har vært landslagstrener for Sveits og personlig trener for Dario Cologna, mener det er en vrien sak.

— Slik jeg kjenner ledere og løpere internasjonalt, så sitter jeg med en oppfatning av at det er usikkerhet og uvisshet rundt norsk langrenn. Jeg ville unngått alt som kan provosere i en slik prosess. Om det er å fjerne det bildet konkret, så er det et brutalt grep med tanke på at dette fortsatt er en prosess som ikke er avklart. Men jeg skjønner at det kan oppleves problematisk. Spesielt i Finland som er en nasjon som Norge ofte har vært ute og kritisert, blant annet på grunn av bruk av oksygenmasker og andre tiltak vi mener er i en gråsone og feil.

- Ville du fjernet bildet av Johaug?

— Jeg ville gjort de grep som jeg hadde hatt mulighet til å gjøre for å nå fremstå ryddig. Jeg hadde selvfølgelig vurdert å ta bort den, ja. Og i tillegg sagt at vi inntil videre ikke bruker forstøverapparater. Jeg ville holdt en tydelig linje på at vi tar dette på alvor og at vi gjør mest mulig for å gjenopprette den tilliten norsk langrenn trenger.

- Hvordan tror du mottagelsen blir i Finland når smørebussen kommer rullende inn med bilde av Johaug?

— Jeg tror det kan oppfattes problematisk i Finland. Men det er også viktig å se det menneskelige hensynet med tanke på Therese Johaug. Det å fjerne bildet av henne på bussen er en alvorlig endring. Og det må selvfølgelig avklares med henne på forhånd.

Les også

Landslagstreneren slår tilbake mot Northug

Vil møte reaksjoner

Expressens langrennskommentator, Tomas Pettersson, tror det kan vekke reaksjoner at Johaug profileres på den norske smøretraileren.

— Jeg kan forstå skiforbundet, at de i vente på dommen ikke vil agere mot Therese Johaug. Men de må være forberedt på at det vil vekke en viss oppmerksomhet. Synet på Johaug er annerledes utenfor Norge enn innenfor Norges grenser. Her er hun den mest populære idrettsutøveren. Det er hun ikke i resten av skiverden. De får være forberedt på reaksjoner. Men jeg forstår at dette er problematisk. River de ned bildet, sier de også at de ikke står bak henne.

Administrerende direktør Jon Oluf Brodersen i Sparebank 1, langrennslandslagets hovedsponsor vil ikke begi seg inn på noen vurderinger av saken.

— Den type spørsmål bør du ta med Norges Skiforbund, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tusenvis av kvinner fikk unødvendige skader. – Så skambelagt at de ikke engang snakker med sine nærmeste.

Tusenvis av kvinner fikk unødvendige skader. Dette er fylkeslegens sterkeste minner.

Mest lest akkurat nå

  1. Se nå: Vil forlenge intervallet mellom dosene

  2. Mann pågrepet etter villmanns­kjøring i Fjellveien

  3. Det er ett år siden korona kom til Bergen. Sjekk siste tall for din bydel her.

  4. 14 tatt i kontroll ved Kjøkkelvik skole

  5. Betyr en vaksine at du kan dra på sommer­ferie utenlands?

  6. «Paffen» ble forelsket i Brann i 1987. Men det sitter langt inne å ville gå inn i styret.