716 dager som forvandlet Skålevik

Da Steffen Lie Skålevik fikk slippe å være «kjegle» på Branns treninger, begynte han sin hardeste satsing noensinne.

SPISSHÅPET: Steffen Lie Skålevik (22) er Branns nye spisshåp. Han ble kjøpt fra Nest-Sotra for nær en million kroner i sommerens overgangsvindu. Denne uken møtte han BT i Bergen sentrum, her med Vågen bak seg. Foto: Tor Høvik.
  • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I slutten av august 2013 legger Brann ut en 362 ord lang nyhetssak på sine nettsider: «Skålevik går til Nest-Sotra».

Det står at han har vært eneste seniorspiller i reservelagstroppen. At han «etterlater seg et tomrom andre spillere står klar til å fylle».

Det virker totalt usannsynlig at det er en spiller Brann skal kjøpe tilbake for nær en million kroner, knapt to år senere.

— Jeg tror Branns vurdering om å la meg gå var riktig. Jeg var ikke en eliteseriespiller den gang, sier Steffen Skålevik.

Etter overgangen for to år siden har Nest-Sotra rykket opp, Brann ned og Steffen Skålevik trent hardt.

David Nielsen, som var Nest-trener og ifølge Skålevik «maste hull i hodet» på ham for å få ham dit, polerte spissen. Skålevik skjøt Nest opp i 1. divisjon.

— Jeg tenkte aldri på å stoppe satsingen på fotballen. Om noe satset jeg hardere etter at jeg forlot Brann. Vinteren etter at jeg rykket opp med Nest, trente jeg vanvittig mye.

SE VIDEO: Her er alle Skåleviks scoringer i år

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ikke bitter

Skålevik sier han utviklet seg på absolutt alt som spiller. At han aldri var bitter på Brann.

— Nei, jeg var glad for at de tok beslutningen om at jeg kunne få gå. Jeg kunne ikke fortsette å trene med u-avdelingen og av og til være med som «kjegle» på A-lagets treninger.

Det var på kontoret til Helge Nilsen den første perioden i Brann endte for Skålevik. Der fikk han vite at han fikk skifte klubb, at det ikke ble noen proffkontrakt, slik han lenge håpet å få. Nå er Helge Nilsens bror A-lagstreneren som gir Skålevik en sjanse nummer to. Returen til Brann gikk i orden for to uker siden, 716 dager etter at han dro.

Jeg tror Branns vurdering om å la meg gå var riktig. Jeg var ikke en eliteseriespiller den gang.

— Steffen er en blid, energisk godgutt som er veldig lojal og gjør det han får beskjed om. På banen er det bare målene som mangler, sier Lars Arne Nilsen i to svært rosende setninger.

Den siste, om målmangelen, stresser verken treneren eller spilleren, skal vi tro det de sier. Skålevik har jo alltid scoret mål, fra han ble tatt opp på A-laget i Sotra Sportsklubb, til Nest-Sotra i to divisjoner og innimellom der for Branns ungdomslag. Også i juniorcupfinalen for tre år siden. Skåleviks scoring til tross, det ble tap mot Rosenborg. Han gremmes ennå.

Finalesmellen

— Det er helt vilt å tenke på at vi ikke vant den finalen. Laget vårt var forbannet bra, jeg tror 12 eller 13 er blitt profesjonelle spillere.

Noen, som Grønner, Barmen og Skaanes, er i Brann. Vindheim skal spille mesterliga med Malmö, Finne er i Bundesliga med Köln. Mange av dem har kommet enklere og raskere til det enn Skålevik.

— Jeg fikk høre at jeg kanskje måtte gå noen omveier for å komme til eliteserien, og sånn er det blitt.

— Var du så trofast mot Nest-Sotra som det virket i media i sommer?

— Det hadde ikke vært krise for meg å bli igjen og hjelpe dem. Men jeg hadde veldig lyst å gå til Brann.

SE VIDEO: Bli med Skålevik på krepsefiske

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sjø og dataspill

Skålevik kikker utover Vågen, han må snart rulle Mazda-en sin til Stadion igjen. Bylivet har han aldri prøvd, men nå må han kanskje — for å unngå den uforutsigbare trafikken over Sotrabroen. Oppveksten har, foruten fotball, bestått av gårdsliv og sjø. På Liaskjæret har han pleid omgang med sauer, kuer, villsvin, familie og mange venner på liten plass. Han har hjulpet til i familieforetaket Liegruppen, det har vært forventet av ham. Med unntak av en kortere periode som dataspillentusiast, det gikk i World of Warcraft, har han alltid lekt ute. Jobben som krepsefisker er omtalt i nær sagt alle intervjuer med ham det siste året.

— Går jeg et par dager uten å være på sjøen, er det veldig godt for meg å komme ut der. Jeg finner roen, føler jeg hører hjemme på sjøen.

— Du hadde kanskje ikke trivdes som proff i et land uten kystlinje?

— Det er slett ikke sikkert. Jeg tror jeg må ha sjø for å trives.

Den har han rundt seg også i Bergen. Og når Steffen Skålevik trives, har han for vane å score mål.

SE VIDEO: Skålevik om den utrolige sjansebommen:

Publisert
  1. Fotball 1. div
  2. Steffen Lie Skålevik
  3. SK Brann
BT anbefaler

Mann (63) døde – skal ha kjørt inn i bom

Tunnelen var stengt grunnet bilberging da dødsulykken skjedde.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Evakuerte bygg i Åsane i natt: – Flere sprekker

  2. Trikken skulle brukes til servering av øl og mat. I ni måneder har den stått tom.

  3. Far hennar (63) blødde i hel: – Kor mykje skal ein måtte mase for å få hjelp?

  4. Han fikk tommelen opp for denne plattingen

  5. – Geirmund betyr ingenting oppi dette

  6. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av