Kvinnelig fotballstjerne reagerer på priskåring: – Gjør meg ekstremt trist

Pernille Harder (25) kjemper mot Ada Hegerberg (23) om å bli årets spiller i Europa. Men prisutdelingen kolliderer med en landskamp.

Publisert:

Danmark- og Wolfsburg-spiller Pernille Harder kan bli kåret til årets spiller. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mandag ble det kunngjort at Ada Hegerberg er nominert til årets spiller av Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Dermed kan hun vinne prisen – akkurat som hun gjorde i 2016.

Hun kjemper mot Pernille Harder (Wolfsburg og Danmark) og Amandine Henry (Lyon og Frankrike), og kampen avgjøres under en seremoni i Monaco 30. august.

Men der kan ikke Harder stille.

Samme kveld spiller Danmark VM-kvalifiseringskamp mot Kroatia.

– Ekstremt trist

Twitter skriver Harder at hun er stolt over å bli nominert. Samtidig skriver hun om skuffelsen over at hun ikke får delta under selve utdelingen.

– At jeg ikke får deltatt i år på grunn av VM-kvalifisering, gjør meg ekstremt trist. Jeg håper at dette arrangementet i fremtiden også vil planlegges rundt kvinnefotball og ikke bare herrefotball, skriver den danske landslagsstjernen.

Utdelingen vil skje i forbindelse med trekningen av Champions League, som starter i september.

Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg vant kåringen i 2016. Foto: Claude Paris / TT NYHETSBYRÅN

Slik har det vært hvert år, og det er denne tradisjonen UEFA peker på konfrontert med Harders utspill.

– Siden introduksjonen i 2011 har kåringen alltid vært en sentral del av arrangementene som markerer sesongstart, og spesielt trekningen av Champions League-gruppene den siste torsdagen i august, skriver en talsperson for UEFA til Aftenposten.

UEFA har ikke besvart oppfølgingsspørsmål om hvorfor det ikke var mulig å justere tidspunktet hverken for utdelingen eller for kvalifiseringskampene.

Tidligere trener for det norske kvinnelandslaget, Even Pellerud beskriver saken som «symptomatisk» og «helt unødvendig».

– Det gjenspeiler en gammeldags tankekultur i de styrende organene i sportsverdenen. Vi vet alle at en slik kalenderkollisjon aldri kunne ha skjedd på herresiden, sier han.

Les også

Hegerberg og Ronaldo kan vinne samme pris – igjen

Hegerberg kan delta

Norge spiller VM-kvalifiseringskamp borte mot Slovakia kvelden etter utdelingen, men dette påvirker uansett ikke Hegerbergs deltagelse i Monaco. For snart ett år siden kunngjorde hun at hun gir seg på landslaget.

Også Amandine Henry har mulighet til å delta. Frankrike er vertsnasjon under neste års VM og trenger derfor ikke å spille kvalifisering. De har imidlertid en treningskamp to dager etter UEFA-tildelingen.

Cristiano Ronaldo er blitt kåret til årets spiller i Europa de siste to årene. I år er han nominert igjen. Her er han sammen med Antoine Griezmann under fjorårets seremoni i Monaco. Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Det er totalt 40 personer som har stemt frem Harder, Henry og Hegerberg. Juryen består av 12 landslagstrenere, de åtte trenerne som deltok i Champions League-kvartfinalene forrige sesong, samt 20 journalister.

Hegerberg bøttet inn mål i Europas gjeveste klubbturnering forrige sesong. Hun scoret til slutt 15 ganger i turnering, inkludert én gang i finalen mot Wolfsburg.

På herresiden er det Cristiano Ronaldo (gikk fra Real Madrid til Juventus i sommer), Mohamed Salah (Liverpool) og Luka Modric (Real Madrid) som kjemper om utmerkelsen som årets spiller i Europa.

Publisert: