Norling om kollegene som mister jobben: - Det tøffeste av alt.

Brann-treneren stilte til spørsmål og svar-runde.

Rikard Norling er ansvarlig for en sportslig svak sesong som nå fører til at folk mister jobben. Det plager ham. - Kanskje det tøffeste av alt, sier Norling.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I et 20 minutter langt intervju med BT, svarte Norling på mye av kritikken han har blitt forelagt. Han holdt masken og parerte spørsmålene vennlig og bestemt. Helt til det siste spørsmålet kom:

— Du er ansvarlig for resultatene. De har nå vært så dårlige at folk som en konsekvens mister jobben sin. Hvordan er det?

Norling tar sats, slår ned blikket litt og mister den profesjonelle masken. Så slår han øynene opp og sier mildt:

— Den er tøff, den er jævla tøff. Kanskje tøffest av alt.

- Se hva som hjelper oss

Fotball handler kun om resultater, og når resultatene så til de grader står i misforhold til de økonomiske forventningene, blir det alvor.

Som nå i høst, når mennesker som ikke har berørt en ball mister jobbene sine fordi ballsparkerne ikke har levert. Brann skal skjære ned, og slik får fallitten andre ansikter enn fans som gråter fordi Brann taper.

Men hvor gikk det galt. Hvor, på veien fra å ytre at Branns ambisjon var å vinne serien til 0-4-tap mot lille Odd i Skien, kollapset det, egentlig? Ja, hvorfor er Brann så dårlige?

— Den siste prestasjonen var ikke god nok. I andre omgang ser vi ikke ut slik vi vil, vi vil se mer kompakte ut, mere farlige ut, vil se spillere som blomstrer i sine roller og slikt. Vi ligger der vi ligger resultatmessig. Men jeg må se det lengre enn så enn bare å henge med i ditt resonnement «hvorfor vi er så dårlig».

- Men det er jo 250.000 mennesker som lurer på det. Hvorfor er dere så dårlige?

— Jeg kan konstatere at vi resultatmessig ikke er på det nivået 250.000 mennesker hadde forventet seg. Men jeg må se på hva som hjelper oss i å bli bedre og å fokusere på det som faktisk er bra.

- En overbevisning

Norling sier han aldri vurderte å spille med tre sentrale midtbanespillere mot Odd. Han ville ikke gjort det om Odd hadde vært motstander i morgen, heller.

- Betyr det at du aldri kommer til å endre formasjon?

— Joda. Det som er essensen i alt, er at det er en kontinuitet og at jeg viser den troen jeg har på spillernes dyktighet. At de kjenner tillit og frihet til å uttrykke seg. Det er grunnen til all ting.

- Det forsto jeg ikke?

— Det skal finnes en logikk i alt. Men det er viktig også at det balanseres opp med lidenskapen og filosofien jeg drives av. At spillerne skal kunne vise hvor gode de er, at de kjenner at det er en offensiv idé, at vi har tro på egne evner, og så videre.

- Det går vel an også med tre sentrale midtbanespillere?

— Det finnes sikkert de som har gode ideer om det. Vi gikk offensivt inn for å vinne kampen. Jeg ville gjort det samme igjen. Jeg kommer til å gjøre det samme fremover. Å gå tilbake nå, er ikke veien å gå. Jeg tar heller opp en spiss til, i så fall.

Les også

«Brann ser forvirret og resignert ut»

— Er du litt envis, du?- Nei, men det er klart at en filosofi er en overbevisning. Om en annen formasjon innebar at vi hadde vunnet kampen og at vi fortsatte vår tro på våre egne evner, er det jo ikke slik at jeg står fast ved noen ting. Men da skal det være veldig tydelig.

Tydelig nok?

Under Norling trener ikke Brann spesielt mye, men de trener intensivt. Treneren tror ikke spillerne er for dårlig trent.

— Om det hadde vært slik at man i slutten av kampene manglet kraft, at vi ikke har mulighet å forsere, så skulle jeg… Men det er ikke min opplevelse, nei.

- Prøvde du å innføre for mye nytt for fort da du overtok som Brann-trener?

— Nei. Faktisk ikke. For å implementere ideer, må man være tydelig. Da er heller spørsmålet om jeg har vært tydelig nok i å kunne identifisere de spillertyper som finnes. Eller tydelig nok i å finne de spillerne som henger i hop og kan gjøre laget kollektivt sterkere. Der kjenner jeg at jeg har vært kritisk mot meg selv, at det er noe der jeg kanskje kunne gjort ting bedre.

- Mener du at du brukte for lang tid på å finne ut hvor spillerne passet best og hvilke relasjoner som var gode?

— Ja, hvem som passer hvor. Er man spiss eller kant? Er man kant eller sentral midtbane eller spiss eller ving? Slike ting.

- Er du ferdig med den jobben?

— Det er det som er det vakre med dette. Og det er der mye av utviklingen ligger. Okei, jeg må gjøre slikt. Kanskje sånn også, i min håndtering av spillerne. Eller, nei kanskje jeg må finne alternativer her, for at vi skal vokse oss sterkere. Det er en del av den vakre prosessen.

- Det er ikke vakkert hvis dere rykker ned?

— Nei, det er en resultatorientert bransje. Det er det som er balansen her. Men jeg kan like forbannet ikke la være å se det vakre i det.

- Ikke noe jeg bare lar skje

Norling sier han er selvkritisk og at han allerede har identifisert flere områder der han ikke har gjort en god nok jobb. En av dem er altså at han har slitt med å finne ut av hvor på banen han burde benytte hvilke spillere. En annen ting som plager ham, er alle baklengsmålene som følge av straffespark, personlige feil og selvmål.

— Vi trenger å bli bedre på dette. Det er der som skjer før disse hendelsene jeg må identifisere og gi spillerne innsikt i - og siden trene på. Man har taktikk, individuelle bevegelsesmønstre og så videre jeg kan påvirke.

- Det er ikke tilfeldig?

— Nei, sett over en hel sesong er det noe jeg må ta til meg. Enten har jeg ikke vært tydelig nok eller så har det ikke vært koblet til riktig trening. Det er jo ikke noe jeg bare lar skje. Det er noe vi forsøker å gjøre noe med, både på kort sikt og lang sikt. Som med alt annet, som kanskje ikke er like tydelig som straffer og selvmål.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt98102681825
2Brann9522189917
3Sarpsborg 088431106415
4Viking84221714314
5Tromsø842297214
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk