Christiansen knuste europarekorden - men ble slått: – Kjipt!

Henrik Christiansen (24) knuste den gamle europarekorden - men ble slått med fem hundredeler i Budapest. – Dette viser at han kommer til å kjempe om OL-gullet, sier landslagstreneren.

VISER TENNER: Henrik Christiansen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Nordmannen svømte 800 meter fri på kortbane nesten fire sekunder fortere enn han har gjort tidligere. Men ukrainske Mykhailo Romantsjuk var fem hundredeler raskere - og dermed den som sitter igjen med europarekorden.

800 meter fri er egentlig ikke med på International Swimming League-programmet, men de beste i verden var spesialinvitert til helgens finale i Budapest.

– Dette kan han vært stolt av. Henrik har håndtert corona-perioden på imponerende vis. Dette løpet viser at han kommer til å kjempe om OL-gullet, sier landslagstrener Petter Løvberg.

Men Henrik Christiansen er ikke helt i det modusen når VG snakker med han lørdag kveld.

– På en måte er det et topp løp, men på den annen side er dette surt, sier han om å tape med fattige fem hundredeler.

Og 24-åringen er klar på hvor han kunne ha tatt det når VG sier «du avsluttet jo utrolig sterkt»:

– Jo, det er sant det. Men jeg var ikke offensiv nok i åpningen. Jeg tror jeg kunne ha åpnet fortere og likevel svømt like fort på slutten. Derfor er det kjipt å tape.

– Men det er sterkt mot OL?

– Jo, det er veldig bra med tanke på OL.

– Petter Løvberg er sikker på at du kommer til å kjempe om gullet der?

– Det kan fort være det!

Dette er faktisk Christiansens eneste «skikkelige» stevne i 2020. Alt annet er avlyst eller utsatt, inkludert OL i Tokyo.

– Han er i Budapest uten noen av oss trenerne og lederne. Han må ordne alt selv på grunn av corona. Og det er imponerende at han på kort varsel har klart å forberede seg til å svømme så fort, mener Petter Løvberg.

– Han klarte nesten å slå ukraineren de siste 50 meterne. Han hadde den råeste avslutningen av alle, fortsetter landslagstreneren, som - i motsetning til eleven - ikke dveler ved at åpningen ikke var like bra.

Henrik Christiansens 7.25,78 var han 3,39 sekunder bedre enn Yannick Agnels europarekord fra 2012. Australske Grant Hacketts verdensrekord lyder på 7.23,42. Den ble satt i 2008.

Toppsvømmeren kan fortelle om helt spesielle forhold i Budapest disse dagene:

– Vi bor i en «boble». Det er veldig strengt. Vi er helt isolert og låst inne. Vi blir «luftet» én time hver dag. Og blir corona-testet hver femte dag. Vi bruker maske og masse sprit. Det har ikke vært noen positive tester.

– Egentlig er vi svømmerne veldig takknemlige for at de har klart å få til dette stevnet.

– Er 800 meter spesialdistansen nå?

– Ja! Jeg kommer sikkert til å svømme 800 og 1500 meter i OL. Vi har ikke bestemt oss når det gjelder 400 meter. I forrige OL svømte jeg 200 meter. Det kommer jeg definitivt ikke til å gjøre denne gang.

Publisert: