Brann fikk 17,5 millioner kroner i gave

Reddet fra gigantunderskudd.

Publisert Publisert

Her jubler hjemmesupporterne på Brann stadion. Foto: NTB scanpix

 • Per Lindberg
 • Øystein Vik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier Roald Bruun-Hanssen om de blodrøde tallene i Brann-økonomien.

Offentlige sakspapirer i Bergen kommune viser at Brann gikk med 15,1 millioner kroner i minus første halvår 2014 før eksterne bidrag var regnet inn.

Eksterne bidrag betyr i hovedsak Trond Mohn.

Gavene Brann fikk i årets første seks måneder beløper seg til 17,5 millioner kroner. Dermed oppnådde Brann et overskudd på 2,4 millioner kroner første halvår 2014.

Branns daglige leder, Roald Bruun-Hansen. Foto: NTB scanpix

Barmen: — Ingen kommentarBrann budsjetterte med nær 122 millioner kroner i inntekter i 2014. Disse har sviktet. Blant annet har tilskuerbudsjettet som innebar 13.333 tilskuere i snitt pr. kamp, vist seg å være altfor ambisiøst. Realiteten så langt er 9363. — Når det gjelder tilskuerbudsjettet var vi optimistiske, og vi fikk tilsagn om en sikkerhet om vi ikke lyktes med å oppnå målet. I tillegg har bedriftsmarkedet sviktet, sier Branns daglige leder.

Branns styreleder Rolf Barmen viser til Roald Bruun-Hanssen når BT ønsker å stille ham spørsmål om at klubben har opplevd en massiv inntektssvikt – sett bort fra eksterne givere – så langt i år.

— Jeg har ingen kommentar til den økonomiske situasjonen i Brann, sier Barmen. Han ønsker heller ikke å gi noen kommentar til at klubben har fått 17,5 millioner i støtte i årets seks første måneder. Heller ikke Bruun-Hanssen ønsker å si noe om at klubben mottok 17,5 millioner kroner i ekstern støtte første halvår.

Slank lommebok

Bakgrunnen for at Branns økonomiske situasjon er omtalt i kommunale sakspapirer, er at Brann har søkt Bergen kommune om avdragsfrihet for de to lånene klubben har hos kommunen. Totalt har Brann rundt 15 millioner kroner i lån i Bergen kommune. Brann har i tillegg langsiktig gjeld i Sparebanken Vest. Også der har Brann søkt om avdragsfrihet.

— I den situasjonen vi befinner oss i, har vi behov for et redusert likviditetstrykk. I den forbindelse hjelper det å få avdragsfrihet, sier Bruun-Hanssen.

I de kommunale papirene står det at Brann hadde 4,4 millioner kroner i bankinnskudd pr. 30. juni i år. Dette var inkludert skattetrekk, altså penger som skal betales til det offentlige, og i praksis ikke er Brann sine. Brann hadde i tillegg 3,1 millioner kroner i kassekreditt.

Muntlig sagt: Brann har en meget slank lommebok om dagen, og kredittkortet må brukes ofte.

— Vi har noe kassekreditt nå, men det er vanlig på denne tiden av året. Inntekter fra partoutkortfornying kommer på slutten av året, og inntekter fra samarbeidsavtaler for 2015 (sponsorer, red.anm.) kommer på nyåret, sier Bruun-Hanssen.

Karadas og Pedersen

Brann hentet i sommer Azar Karadas, Marcus Pedersen og Eirik Birkelund. Dette ble altså gjort etter et halvår hvor driften gikk med 15 millioner kroner i minus. Bruun-Hanssen sier klubben kunne knytte til seg disse spillerne fordi man fikk ytterligere ekstern hjelp. Det betyr ytterligere støtte utover de 17,5 klubben fikk første halvår.

— Vi fikk dekning for at vi kunne gjøre det, sier Bruun-Hanssen uten å ville kommentere det ytterligere. Han sier at det vil komme et medlemsmøte senere i høst, der mer informasjon om Branns økonomiske situasjon vil bli gitt.

Brann er i en situasjon der det skal nedbemannes, og det er nå tydelig at klubben sliter tungt økonomisk. Bruun-Hanssen sier han ikke vil spekulere i hva dette gjør for klubbens omdømme.

Den daglige lederen sier Brann skal bruke resten av 2014 og hele 2015 på å stabilisere økonomien.

— Men divisjonsstatusen vår i 2015 vil også være med og påvirke bildet. Vi må konsentrere oss om å jobbe med kostnadsreduksjon, samtidig som vi jobber for å avslutte sesongen på en best mulig måte.

Fakta:

Branns budsjett 2014:

Arrangementsinntekter: 31 mill. kroner.

Reklame/sponsorinntekter: 58, 2 mill. kroner.

Medieavtalen: 10 mill. kroner.

Andre inntekter: 22,7 mill. kroner.

Totalt: 121,9 mill. kroner

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Så stor sjanse er det for at Brann rykker ned

 2. Typisk Bergen å få lite ut av mye

 3. Brendesæter: - Skeptisk til at avisen skal ta ut laget

Eliteserien

SVUTMP
8Sarpsborg 08187292125-423
9Stabæk185762328-522
10Brann186482330-722
11FK Haugesund186391927-821
12Strømsgodset185672635-921
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

Det er én smitte­vern­regel elevene på videre­gående ikke klarer å holde

– Det tikket inn en melding halv tolv natt til lørdag. Da var min helg ødelagt, sier rektor ved Åsane videregående skole, Jens-Petter Storheim.

LES SAKEN
 1. Eliteserien
 2. SK Brann