FIFA-styremedlemmer suspendert

<p>De korrupsjonsmistenkte FIFA-styremedlemmene Amos Adamu og Reynald Temarii ble onsdag suspendert.</p>

Colombias president Juan Manuel Santos (t.v.) trykker hånden til FIFA-president Sepp Blatter.
  • 100% Sport
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det meddelte Claudio Sulser, som er leder for Det internasjonale fotballforbundets etiske kommisjon, etter et langvarig møte i Zürich.

– Dette er en trist dag for fotballen, men vi skal gjenopprette tilliten, sa FIFA-president Sepp Blatter.

Suspensjonen gjelder i første omgang i 30 dager, men den kan bli utvidet med 20 dager. Slik skal FIFA få tid til å komme til bunns i mistankene om at de to skal ha vært villige til å selge sine stemmer i tildelingen av VM-sluttspill.

2. desember skal FIFA-styret bestemme hvem som får fotball-VM i 2018 og 2022. Ifølge Sunday Times var Temarii fra Tahiti og Adamu fra Nigeria villige til å selge sine stemmer mot betaling. Avisen sendte journalister som utga seg for å være amerikanske businessfolk.

FIFA suspenderte også fire tidligere styremedlemmer for mulige brudd på reglene i forbindelse med VM-søknadene: Slim Aloulou (Tunisia), Amadou Diakite (Mali), Ahongalu Fusimalohi (Tonga) og Ismael Bhamjee (Botswana).

Gransking

Granskingen blir ledet av Claudio Sulser. Ikke bare må de to anklagede delegatene svare for seg, men FIFA vil også undersøke om to av VM-søkerne har påvirket prosessen med avtaler som er i strid med FIFAs etiske regler.

Både Temarii og Adamu kan bli kastet ut av komiteen.

En mulighet er også at kun 22 av 24 medlemmer i eksekutivkomiteen får stemme når FIFA bestemmer hvem som skal arrangere VM-sluttspillet i 2018 og 2022. Det er meningen at granskingen skal være avsluttet innen midten av november.

England går for å være favoritt til å få mesterskapet i 2018, men får sterk konkurranse fra Russland, Spania/Portugal og Nederland/Belgia. I 2022 er USA blant favorittene, men de må kjempe med Japan, Sør-Korea, Qatar og Australia.

– Uskyldig

– Jeg har ingen planer om å trekke meg og har bedt om å få forklare meg for den etiske kommisjonen. Det er derfor jeg holder ut. Jeg er 100 prosent sikker på min integritet, sier Temarii til www.insidefootball.com.

Han tror han blir renvasket når alle fakta er kommet fram.

– Jeg har noen punkter som jeg tror vil vise min uskyld. Jeg vil bevise at jeg er en ærlig mann. Den etiske komiteen vil fortelle meg om jeg tar rett eller feil. Jeg er ikke sjokkert over disse avsløringene, for jeg vet hva jeg har gjort og hva jeg må gjøre. Dere har bare hørt 15 sekunder av intervjuet. Kanskje dere bør høre alle 45 minutter. Da vil dere forstå alt, hevder Temarii. (©NTB)

Publisert
BT anbefaler

Strid om skulpturen «Krigsseileren». – Vil ha kvalitet på kunsten i offentlige rom.

«Krigsseileren» er ferdig og fullfinansiert. Men kommunens kunstneriske råd vil ikke at skulpturen settes opp.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var

  2. Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss

  3. Går ut mot politiet etter pride-avlysninger: – Åpenbart problematisk

  4. Denne broen stopper flomsikring til 100 millioner

  5. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  6. NRK og flere aviser utsatt for hackerangrep